Dział poświęcony wpływowi substancji psychoaktywnych na działalność człowieka.
ODPOWIEDZ
  • 2056 / 243 / 0
@Mario Escobar odwrót jest trudny, ale jest możliwy. To że lubisz odmienne stany świadomosci niczego nie przesądza. Ciekawe stany świadomości można osiągać na różne sposoby, może znajdziesz jakiś niezły, ale konstruktywny. U mnie sprawdziła sie praca z umysłem. A używki, są różne używki, sposoby używania tez są różne. Nie trzeba brać najmocniejszych rzeczy i nie trzeba brać środków tak, by mocno odlecieć a potem doświadczać ciężkich skutków. Przedtem dobrze wygasić niektóre mechanizmy, na początku warto wziąć podejście abstynencyjne w całości. Przez chwilę musi być niekomfortowo, ale ten czas i tak minie. Mogę rozwinąć, podyskutować
  • 16 / 1 / 0
Nie wiem czy sobie to wkręcam, ale mam wrażenie, że od kiedy powróciłem do swojego ulubionego hobby (tram), to obcy ludzie mnie gorzej traktują. Tu baba w sklepie odburknie coś, tu ktoś się rozłącza, a tam obsługują mnie na odpierdol. Nie wiem czy akurat na takich ludzi trafiłem, czy każdy widzi co robię wieczorami, ocenia z góry i mną gardzi.
-------
Jak nie zacząłeś - nie zaczynaj. Jak zacząłeś - dbaj o siebie. Wszystkiego dobrego i zdrowia każdemu życzę.
  • 480 / 293 / 0
@gazyfikacja plazmy

Mi chodzi jednak bardziej o mechanizm podobny do tego, jaki można zauważyć w przypadku seksu i pierwszego razu, po którym może i jest >>możliwe<< życie w celibacie, ale nawet substytut w postaci masturbacji nie sprawi, że człowiek będzie taki sam, jak przedtem.

Ja mam bardzo dobre życie, jestem dosłownie spełniony, więc narkotyki nie są dla mnie ucieczką od niego, a bardziej elementem nadającym innego kontekstu do tej prozy życia. Nie zmienia to jednak faktu, że tak jak pierwszy stosunek odmienił mnie, jako mężczyznę już bezpowrotnie, tak narkotyki odmieniły mnie jako człowieka - trochę jak pierwotna puszcza tracąca swą dzikość, gdy ktoś w niej zamieszkał.
Pokażę Wam to, czego nie ma.
  • 334 / 42 / 0
29 września 2025pandudzik pisze:
Nie wiem czy sobie to wkręcam, ale mam wrażenie, że od kiedy powróciłem do swojego ulubionego hobby (tram), to obcy ludzie mnie gorzej traktują. Tu baba w sklepie odburknie coś, tu ktoś się rozłącza, a tam obsługują mnie na odpierdol. Nie wiem czy akurat na takich ludzi trafiłem, czy każdy widzi co robię wieczorami, ocenia z góry i mną gardzi.

Jak nie masz gal jak 5zł po tramie, to po prostu se wkręcasz xd, Kiedyś poszedlem do żabki po panini i miałem oczy jak 5zl i byłem cały spocony a był chyba listopad (oczywiście na krótko) xd, pani powiedziała do drugiej ,,rób chłopakowi, bo widać że z treningu wrócił zmęczony". Gdyby nie to, że miałem zastany łeb serotonina chyba bym wyszedł, ale tylko stałem i patrzyłem jak jebany mapet xdd tutaj mialem pewność eh xd,
  • 2056 / 243 / 0
wczorajMario Escobar pisze:
[...]nie sprawi, że człowiek będzie taki sam, jak przedtem.
Zupełnie nie o to chodzi, żeby być takim samym jak przedtem. Wróciłem na forum po dłuższej przerwie, kiedy to tylko czasami tu zaglądałem. Nie kojarzę zatem jakie stany lubisz i jaką drogę ich osiągania preferujesz. Wywnioskowałem natomiast, ze czasami nie podobają Ci się skutki. Niezdrowe mechanizmy możemy wygasić, a satysfakcjonujących stanów warto szukać. Także poza substancjami, bez substancji też można osiągnąć haj. Jeśli ktoś jednak chce używać środków, może szukać takich sposobów używania (i takich środków), żeby odnosić pewne korzyści (np. zmiana perspektywy myślenia gdy inne strategie nie pozwalają wyjść ze sztywnych schematów, taki przykład tylko), ale nie płacić za to zjazdami, uzależnieniem czy niszczeniem relacji. Nie opiszę tutaj jak to zrobić, to dość złożone i zależy od konkretnej osoby, chcę tylko powiedzieć, że jest to możliwe
ODPOWIEDZ
Newsy
Jednorazowa dawka leku psychodelicznego zmniejsza objawy zespołu lęku uogólnionego

W prestiżowym czasopiśmie JAMA opublikowano wyniki badania klinicznego fazy 2b, które rzucają nowe światło na leczenie zespołu lęku uogólnionego (GAD – generalized anxiety disorder).

Bruksela: rekordowy wzrost natychmiastowych mandatów za narkotyki

Prawie jedna czwarta propozycji natychmiastowych mandatów karnych (PTI) w Belgii (24,5 proc.) dotyczy Regionu Stołecznego Brukseli – poinformowało we wtorek 30 września 2025 r. Federalne Ministerstwo Sprawiedliwości (SPF Justice). To ogromny skok w porównaniu z zaledwie 0,1 proc. w 2024 r. i 1,7 proc. w 2023 r. Tak gwałtowny wzrost to efekt decyzji prokuratury brukselskiej, która w tym roku postawiła na intensywniejsze zwalczanie handlu narkotykami, szczególnie poprzez kierowanie PTI do osób posiadających nielegalne substancje.

Japończycy odkryli, dlaczego papieros pomaga przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego

Palenie tytoniu związane jest z olbrzymią liczbą różnorodnych zagrożeń dla zdrowia. Są jednak sytuacje, gdy papieros pomaga. Tak jest na przykład w przypadku wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. Nie od dzisiaj wiadomo, że papierosy przynoszą ulgę osobom cierpiącym na tę chroniczną chorobę. Naukowcy z japońskiego instytutu badawczego RIKEN odkryli mechanizm, który stoi za zbawiennym skutkiem dymka. Dzięki nim chorzy będą mogli poczuć ulgę, bez narażania się na choroby powodowane paleniem.