...czyli jak podejść do odstawienia i możliwie zminimalizować jego konsekwencje
ODPOWIEDZ
  • 596 / 1 / 0
Chciałem zapytać tylko o pewne zbędne szczegóły, czy dojazd samemu na własny koszt ? czy na wejściu pytają się ciebie od czego konkretnie jesteś uzależniony ? i jak długo mniej więcej trwa taka terapia . Sory że zaśmiecam tu takimi pytania ale nie miałem nigdy z tym do czynienia xD
  • 115 / 3 / 0
zależy od ośrodka, ale pewne elementy są stałe.

1. Dojazd oczywiście na swój koszt, własna szczoteczka do zębów, ciuchy itp, zależy od ośrodka, czasem dostajesz kubek, czasem musisz miec swoj :)
2. Przede wszystkim potrzebujesz skierowania, przydadza sie jakies papiery z ubezpieczenia, ale chyba nie trzeba byc ubezpieczonym, papiery z detoksu to tez wazna rzecz, chyba, ze maja detoks na miejscu.
3. Na poczatku jest oczywiscie wywiad z terapeuta i/lub lekarzem psychiatra - jako ze osrodek ma status szpitala psychiatrycznego, do przyjecia kwalifikuje cie lekarz psychiatra.
4. dalej to juz zalezy od programu w konkretnym miejscu.

Ja osobiscie odradzalbym wszelkie monary w ktorych maja jeszcze dzwon - dla mnie było i jest to nie do przyjęcia, w dodatku uważam to za przekroczenie ich uprawnien - jako placowka oplacana przez NFZ i zobowiazujaca sie przestrzegac pewnych standardow, musi zapewnic te 7 czy 8 h odpoczynku.

Dlatego odradzalbym suchy jar, ktory wiele osob chwali. Miejsce spoko, kadra fajna, ale kurwa tego jebanego gongu nie przetrawilem. Bylem tam dwa tygodnie, po tym jak wyjebalem sie po pol roku trzezwosci. Bardzo szybko minela mi ochota na cpanie, jak pomyslalem, ze znow moge wyladawac w takim miejscu, gdzie to nie ja decyduje o wielu podstawowych sprawach, jak kiedy moge zapalic choćby.

Polecam Nowy Dworek, fakt, ze jest to moloch troche, no i "biedniejszy" od monarów (tam nie ma monarowskiego "kwestowania" (czytaj żebrania po firmach) i sam pracujesz na to, co masz), ale program jest bardzo sensowny. I bardzo indywidualnie podchodzi do ludzi.
Uwaga! Użytkownik lazarz nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 368 / 6 / 0
Big pierdoli uzależnienie. Bo big nie uzależniony od niczego. Uzależnienie słabość. Słabość wypięta dupa. Big lubić ruchać wasze dupy. Dotarło wy słabe mięsko. Jesteście ofiarami własnej psychy.
  • 259 / 1 / 0
mac pisze:
33 to markot i krótkoterminówka
34 to monar, terapia dlugioterminowa.

osobne wejscia, spolecznosci sie nie znaja, inni terapeuci i inny kierownik.
W innym temacie czytałem Twoje posty w których pisałeś że Rożnowice to harem ogólnie i odradzałeś. Miałeś na myśli markot czy monar?
  • 1678 / 265 / 0
lazarz pisze:
Polecam Nowy Dworek, fakt, ze jest to moloch troche, no i "biedniejszy" od monarów (tam nie ma monarowskiego "kwestowania" (czytaj żebrania po firmach) i sam pracujesz na to, co masz), ale program jest bardzo sensowny. I bardzo indywidualnie podchodzi do ludzi.
Z ciekawości - byłeś w Nowym Dworku? Jeśli tak to w jakim okresie?
Największy przegryw na forum
  • 115 / 3 / 0
prawdopodobnie się minęliśmy.
Uwaga! Użytkownik lazarz nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 53 / 1 / 0
proszę o szybką odpowiedź, jadę do ośrodka w czarnym lesie, co jak wyjdzie test na opio pozytywny. jak sie tłumaczyć. jest szansa zeby zostać
  • 115 / 3 / 0
nie wiem jak jest w czarnym lesie. Jeżeli chcesz się leczyć, to najlepiej powiedzieć prawdę - nie wytrzymałeś i przygrzałeś, czy jak tam było. Ludzka (ćpuńska) rzecz - dlatego właśnie potrzebujesz leczenia. Jechać do ośrodka i od wejścia kłamać to padaka, nie ma sensu, marnuje się czas swój i terapeutów, którzy mogli by go poświęcić na kogoś, kto się chce leczyć. Konsekwencje pewnie jakieś poniesiesz (w dworku jak byłem ludzie dostawali na wstępie różne zakazy i nie miali choćby prawa pić kawy, ale, o ile pacjent nie wymagał detoksu, przyjmowali). Jeżeli nie jesteś po detoksie, to jedź najpierw sie odtruć.

Ważne, żebyś nie przyjechał pijany/naćpany, bo to zagraża innym pacjentom i wtedy nie ma litości, każą Ci wypierdalać. No i podstawą jest SZCZEROŚĆ. Naświetl swoją sytuację, to w pewnym stopniu normalne, że nie dajesz sobie rady i potrzebujesz pomocy.
  • 1678 / 265 / 0
lazarz pisze:
prawdopodobnie się minęliśmy.
Ja byłem od lata 2011.
Największy przegryw na forum
  • 7 / / 0
polecam "straszny dwór"(czechowice dziedzice)lub wapienica(bielsko-biala),porównał bym te ośrodki do wczasów w ciechocinku.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Kanada wprowadza przezroczyste opakowania na marihuanę

W marcu 2025 roku Health Canada, czyli kanadyjski odpowiednik Głównego Inspektoratu Sanitarnego, ogłosił nowy pakiet zmian dla producentów konopi. Najważniejsza? Zgoda na przezroczyste okienka w opakowaniach suszu. Od teraz konsument może zobaczyć zioło jeszcze przed zakupem. To pierwsza taka zmiana od czasu legalizacji marihuany w Kanadzie. Ale to nie wszystko.

Alkohol a rak: Każdy łyk może zwiększać ryzyko nowotworów

Alkohol jest jednym z najczęstszych czynników ryzyka rozwoju raka, odpowiedzialnym za około 100 tys. przypadków rocznie w USA. Naukowcy odkrywają coraz więcej mechanizmów, przez które alkohol uszkadza komórki i przyczynia się do powstawania guzów. Choć spożycie alkoholu jest powszechne, niewielu z nas zdaje sobie sprawę z powiązania między alkoholem a rakiem.

Hiszpania zezwala na narkotyki w samochodach

Ministerstwo Spraw Wewnętrznych Hiszpanii zaskoczyło związki zawodowe policji, wydając polecenie, aby nie karać użytkowników narkotyków znajdujących się w zaparkowanych samochodach. Decyzja ta ma na celu ochronę prywatności obywateli, ponieważ zaparkowane pojazdy uznawane są za „prywatną przestrzeń”.