Tak więc, czy miał ktoś kontakt z tą rośliną? Chodzi mi głównie o porównanie ilości alkaloidów do pokrzyku, który to ma w tym dziale całkiem spore FAQ i informacje dot. dawkowania. Od razu mówię że nie interesują mnie odpowiedzi "odradzam", "idź na grzyby" albo "kup sobie mahometa/kaszlodyn" od tych którzy jej nie próbowali.
Dodatkowo jakieś porady co do uprawy mile widziane. Nasionka póki co siedzą dopiero 3 tygodnie w ziemi więc dopiero powinne zacząć kiełkować.
Z dawkowaniem to ciężko powiedzieć, nawet jak się znajdzie dane o zawartości atropiny czy skopolaminy. Najlepiej zaczynac od malutkich liści itp. ale atropinowa faza nie jest przyjemna, ta suchość jest okropna.
Legalizacja marihuany w Polsce: 15 g suszu i jedna roślina. Sejm zdecyduje
Psychodeliki w szczepionkach i piwie. Ujawniono tajne dokumenty CIA
Zanieczyszczenie wody kokainą zmienia zachowanie łososi na wolności
Pod wpływem zawartej w ściekach kokainy, a zwłaszcza jej metabolitu, młode łososie atlantyckie pływają dalej i rozprzestrzeniają się na większą odległość – informuje pismo „Current Biology”.
Trump podpisuje nakaz przyspieszenia badań nad lekami psychodelicznymi
Trump podpisał w sobotę rozporządzenie wykonawcze mające na celu złagodzenie ograniczeń badawczych dotyczących leków psychodelicznych, takich jak psylocybina i LSD, dążąc do przyspieszenia badań nad ich potencjałem w leczeniu chorób psychicznych.
Tak kawa wpływa na emocje. Badacze: efekt nawet bez kofeiny
Kawa nie działa wyłącznie przez kofeinę – i nie tylko „pobudza”. Nowe badanie opublikowane w prestiżowym czasopiśmie Nature Communications pokazuje, że regularne picie kawy zmienia skład bakterii jelitowych, wpływa na metabolizm, a także emocje i zachowanie. Co ważne, część tych efektów utrzymuje się nawet wtedy, gdy sięgamy po kawę bezkofeinową.kawa, badania naukowe, publikacje3 naukowe