Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 2088 / 252 / 0
28 sierpnia 2025halowpierdol pisze:
Próbował ktoś brać niewielkie ilości tryptofanu żeby podbić działanie SSRI?
Próbowałem. Przeczytałem artykuł mówiący o stosowaniu jednorazowej dawki 50mg tryptofanu na początku kuracji SSRI żeby przyspieszyć efekt ich działania. Zaczynałem wtedy brać fluoksetynę, 10mg/d. Miałem kryzys ogólnie. W artykule było napisane, że istnieje ryzyko zespołu serotoninowego, dlatego taka mała dawka tryptofanu. Wydało mi się to nieco przesadzone i odważyłem sobie 100mg zamiast przebadanych 50mg. Po ok. 8-10h (o ile dobrze pamiętam) zaczęły się objawy zespołu serotoninowego, stopniowo się nasilały. Przestraszyłem sie, nie wiedziałem jak to się rozkręci. W pewnym momencie powiedziałem dziewczynie, że dostałem zespołu serotoninowego i jak będzie się nasilać to pójdę na SOR. Na szczęście dalej sie nie rozkręcało, a po kilku godzinach wszytsko minęło i czułem się całkiem dobrze. Poszedłem nawet na imprezę.

Ogólnie uważam połączenie za niebezpieczne i trzymałbym się dawki 50mg, a i tak nie ręczę że nie pojawi się ZS. Możliwe, że po zaadaptowaniu się do leku połączenie jest mniej niebezpieczne, ale to tylko przypuszczenia. Aha, warto pamiętać, że 50mg czystego tryptofanu działa znacznie silniej niż 50mg tryptofanu w postaci jakiegoś białka. Dawka może sie wydawać przesadnie mała, ale taka ma być.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
1 dziennie i ryzyko drastycznie rośnie. Alarm: Polacy nic sobie z tego nie robią

Nawet niewielkie ilości alkoholu mogą istotnie zwiększać ryzyko raka jamy ustnej – wynika z badania opublikowanego w „BMJ Global Health”, które szczególnie alarmujące dane przynosi z Indii.

Alkohol ma zniknąć z pola widzenia? Jest petycja do resortu zdrowia

Polska Organizacja Przemysłu i Handlu Naftowego (POPiHN) złożyła w Ministerstwie Zdrowia petycję, w której proponuje wprowadzenie jednolitych zasad tzw. sprzedaży bezwitrynowej alkoholu. To rozwiązanie nie polega na zakazie sprzedaży ani na ograniczaniu konkretnych kanałów dystrybucji. Chodzi o to, by alkohol nie był eksponowany wprost w przestrzeni zakupowej.

Dentysta od razu pozna, czy paliłeś marihuanę. Kilka ważnych szczegółów

Coraz więcej pacjentów siada na fotelu "po skręcie", licząc na mniejszy stres. Tymczasem stomatolodzy i badacze alarmują: regularne używanie marihuany może odbić się na zębach i dziąsłach, a przed zabiegami potrafi skomplikować działanie znieczulenia. Na liście konsekwencji pojawiają się nie tylko ubytki i utrata zębów, ale też sygnały związane z nowotworami jamy ustnej.