Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
Czy preparaty z Sertralina pomogly Ci w leczeniu twoich zaburzen?
Tak, bardzo pozytywnie
361
36%
Tak, ale mialem przy niej problemy
329
33%
Nie, to straszny syf, opoznia orgazm!
129
13%
Nie, nie dziala.
193
19%

Liczba głosów: 1012

ODPOWIEDZ
  • 79 / / 0
gynoid pisze:
A zespół Stevensa-Johnsona to nie przelewki, współczuję.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Rumie%C5%8 ... postaciowy

No nie przelewki. Dzięki.
Raczej (jeszcze?) nie Zespół S-J tylko erythema multiforme minor ^^ w postaci dość łagodnej w dodatku, plus jakaś wysypka grudkowa, w ogóle pełno plamek, kropek, grudek, pęcherzy, nadżerek różnego rodzaju. I co najgorsze, pomimo odstawienia sertraliny nie schodzi to samo, a nawet nadal się pojawiają jakieś grudki i pęcherze i muszę smarować maścią sterydowo-antybiotykowo-grzybobójczą, która właśnie się skończyła.
Ładnie proszę o odpowiedź: http://talk.hyperreal.info/benzodiazepi ... l#p1213984
  • 869 / 15 / 0
mouseindaspace pisze:
I daruj sobie tę psychoanalizę za piątaka.
wiedziałam, że Cię to wkurzy :}

Czy moje "rzekomo" w stosunku do Ciebie jest uzasadnione... Hm. Nie wiem szczerze mówiąc, ale bardzo możliwe, że jak ja bym zapodał giebla czy tam inne dragi, w charakterze np. odskoczni od nudy i rutyny, to bym zwyczajnie zdechł. :-P Taki jestem chory. :/
no widzisz. :( współczuję. fajnie ze się mogę gieblem jeszcze ratować ;-) myślałam, że mówimy o dolegliwościach psychicznych; ja o swoich somatycznych nic nie wspominałam, nie kwestionuję tego, że zdrowie nie pozwala Ci na ćpanie.

też mam bpd :P tak swoją drogą.

zdrówka życzę ;*
So easy to begin and yet impossible to end

primum non nocere
  • 79 / / 0
ohYeah pisze:
myślałam, że mówimy o dolegliwościach psychicznych; ja o swoich somatycznych nic nie wspominałam, nie kwestionuję tego, że zdrowie nie pozwala Ci na ćpanie.
Bosz, a Ty dalej się czepiasz słówek. Nie można dostać od ćpania takiego nerwa, ataku paniki, tachykardii i zawału? Nie można dostać takiej depry, ataku lęków czy psychozy, że się przykładowo jebnie samobója? I tym podobne przypadki... Zdrowie fizyczne pozwala mi na ćpanie, ale mam to w dupie. Nie potrzebuję, a poza tym stan PSYCHICZNY mi nie pozwala.

A w ogóle to już mi zbrzydło pisanie i udowadnianie Tobie jak bardzo jestem chory. Mam nadzieję, że dotarło i oszczędzisz mi następnych rad i "ciekawostek" dot. leczenia. Pozdr.
Ostatnio zmieniony 18 czerwca 2012 przez mouseindaspace, łącznie zmieniany 2 razy.
Ładnie proszę o odpowiedź: http://talk.hyperreal.info/benzodiazepi ... l#p1213984
  • 869 / 15 / 0
mouseindaspace pisze:
ohYeah pisze:
myślałam, że mówimy o dolegliwościach psychicznych; ja o swoich somatycznych nic nie wspominałam, nie kwestionuję tego, że zdrowie nie pozwala Ci na ćpanie.
Bosz, a Ty dalej się czepiasz słówek. Nie można dostać od ćpania takiego nerwa, ataku paniki, tachykardii i zawału? Nie można dostać takiej depry, ataku lęków czy psychozy, że się przykładowo jebnie samobója? I tym podobne przypadki... Zdrowie fizyczne pozwala mi na ćpanie, ale mam to w dupie. Nie potrzebuję, a poza tym stan PSYCHICZNY mi nie pozwala.

A w ogóle to już mi zbrzydło pisanie i udowadnianie Tobie jak bardzo jestem chory. Mam nadzieję, że dotarło i oszczędzisz mi następnych rad i "ciekawostek" dot. leczenia. Pozdr.
haha, to chyba Ty dalej odczuwałeś taką ^ potrzebę, jako że napisałam jasno, co więcej, wtedy jeszcze przyjaźnie, że zwracam honor i że faktycznie wyciągnęłam zbyt dalekoidące wnioski.
Niestety, nie potrafiłeś zachować się z klasą i dalej mnie atakowałeś. Daruj sobie te agresywne teksty, bo "oo boże ona zapytała czy aby na pewno potrzebuję antydepresantów i mi korona z główki spadła ;<".

W tym momencie jesteś dla mnie tak totalnie żałosny, że to mój ostatni post skierowany w Twoją stronę.
So easy to begin and yet impossible to end

primum non nocere
  • 79 / / 0
O nie! Będzie mi brakowało Twoich rad i ciekawostek!
Ostatnio zmieniony 18 czerwca 2012 przez mouseindaspace, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 3955 / 146 / 0
alescie najebali offtopu.
  • 161 / 2 / 0
No nie wiem moze to zbieg okolicznosci ale od kuedy zaczälem regularnie 2kawy dziennie pic pogorszym sie naströj i stare wkrety powracajä. Zauwazyliscie zeby kofeina miala wplyw na sertraline
  • 79 / / 0
A co znaczy "stare wkręty"? Bo osobiście nie widzę związku pomiędzy kawą, a depresją (myślami depresyjnymi), natomiast widzę wyraźny pomiędzy kawą i lękiem. Zbyt dużo kawy może powodować poddenerwowanie i jakieś tam stany nerwicowo-lękowe.
  • 3955 / 146 / 0
zgadza sie, u mnie jako fobika, kawa zwieksza stres i leki. po kawie w stresowych sytuacjach jestem duzo bardziej nerwowy i mniej cierpliwy.

z reszta mozna poczytac w necie o tym, ze kawa zwieksza stres (w sytuacjach stresowych). potwierdzam to z autopsji.

gorzej jak ktos tak jak ja jest niskocisnieniowcem i bez porannej kawy caly dzien stoi pod znakiem mula.
  • 410 / 23 / 0
Dokładnie. U niektórych kawa (w ogóle wszystkie popularne stymulanty - yerba i tak dalej) mogą nasilać lęki i pogarszać nastrój. Podobnie jest z fajkami - zwykle nikotyna (na krótko) polepsza humorek, ale istnieje cała masa osób, które zaraz po zapaleniu fajki dostają nasilenia czy nawet napadu lęku, itp. Interakcje pomiędzy kofeiną i sertraliną (jak i w ogóle chyba prawie wszystkimi lekami) raczej można wykluczyć. Jeśli już to jest to właśnie sprawka kofeiny samej w sobie. Spróbuj odstawić/ograniczyć stymulanty na jakiś czas (wiem, że to brzmi brutalnie ;-) ) i obserwuj, czy coś się zmieni.
Uwaga! Użytkownik krism nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Newsy
W Sejmie dyskutowano o depenalizacji marihuany. Co wynika z najnowszego raportu?

W Sejmie odbyło się posiedzenie Parlamentarnego Zespołu ds. Depenalizacji Marihuany. Podczas spotkania zaprezentowano raport „Między potrzebą a kontrolą” dotyczący aktywnych użytkowników marihuany w Polsce. Temat wywołał sporo emocji.

10 lat więzienia dla producenta metamfetaminy. Legnicki sąd wydał wyrok

Przestępstwa narkotykowe to coraz większy problem. W jednej z takich spraw zapadł właśnie wyrok. Sąd Okręgowy w Legnicy skazał na 10 lat więzienia 34-letniego Jakuba C., który na przemysłową skalę produkował metamfetaminę. Wytwórnia działała w garażu na terenie prywatnej posesji w Niemstowie pod Lubinem.

W marcu wyraźne odbicie. 88 tys. recept z receptomatów na medyczną marihuanę i opioidy

Ostatni kwartał przyniósł spadek liczby recept wypisywanych na leki kontrolowane, choć w marcu odnotowano odbicie, wyraźne zwłaszcza w przypadku medycznej marihuany - informuje w środowym wydaniu "Dziennik Gazeta Prawna".