Dział służący omawianiu marszy, petycji i innych form aktywności obywatelskiej.
ODPOWIEDZ
  • 1736 / 18 / 0
Nieprzeczytany post autor: Mr.LaTacha »
moim zdaniem wymaganie aby politycy odrazu zalegalizowali marihuane jest bezsensu bo i tak tego nie zrobią a przez to wybuchnie afera - bedia na 100% beda przeciwko nam... Najlepszym pomyslem jest stopniowe "legalizowanie". Na poczatek podzielenia narkotyków na miekkie i twarde z jednoczesnym zmniejszeniem kar za posiadanie uprawianie etc... - tak jak to zrobili czesi. Później mozna spróbować zmienić prawo na takie aby posiadanie/uprawianie bylo wykroczeniem a nie przestepstwem - podobnie chyba jest w kanadzie?
Wywolujac odrazu afere typu: legalizacja nie zostaniemy potraktowani poważnie i na 99% zostaniemy poprostu zmnieszani z błotem... Juz widze nagłówki w gazetach typu "fakt" ktory bedzie pisał bzdury populistyczne tylko po to aby zwiekszyc sprzedaż... Bo głownymi klientami gazet są niestety konserwatyścvi - albo tak sie poprostu wydawcą wydaje... Pozatym pamietajmy ze marihuana nie moze sotac w polsce zalegalizowana poniewaz ogranicza nas traktatr o przeciwdzialaniu narkomanii - czy jakos tak...

Proponuje tymczasem:
Konsekwentie zwracać uwage gazetą jak będą pisały bzdurne artykuły które nie opierają sie na żadnych naukowych badaniach itd... Oczywiscie przyciskac wydawnictwa to wydrukowania sprostowania popartego argumentami naukowymi. Po drugie dbać o sympatnie mediów które mogą drukować artykuły prolegalilizacyjne - tylko raz sie z takim spotkałem w Neewsweeku... Jak przedstawi sie odpowiednie arhgumenty to powinni opublikowac artykuł. No i należy paietac ze sprawa jest delikatna i nie mozna wywolywac rewolucji ponieważ jak media sie dopadna do tego to zrobia z marihuany wroga spoleczenstwo... Wszystko musi nastepowac powoli tymbardziej ze rzad jest taki jaki jest czyli raczej nie prolegalizacyjny. Narazie trzeba przekonywac spoleczenstwo.

Dlatego uwazam ze wszystko nalezy robic:
spokojnie, z cierpliwoscia i konsekwentnymi malymi kroczkami bo skaczac mozeby sie cofnac w tył...

Tyle mojego zdania - pozdrawiam

PS: Pamietajcie takze o tym ze jak nawet by sie udalo i marihuana odrazu zostalaby w pelni zalegalizowana to więkiszość polskiego spoleczenstwa by na tym raczej stracilo bo uwazam ze polacy nie sa w pelni na to gotowi - trzeba ich do tego przygotowac poprzez powolne "legalizowanie" a nie natychmiastowa rewolucje...

EDIT: Chcialbym tylko0 dodac ze konaba powinna aktywnie poszukiwac sponsorów - no chyba ze ma wlasne pokaźne fundusze :) No i nalezy pamietac że sponsorzy nie zrobią tego pewnie ze względów moralnych czy własnych przekonań tylko dla zarobienia jeszcze wiekszej kasy albo reklamy....
Dlatego przedstawcie argumenty typowo bizensowe takie jak: mozliwosc otwieranoa coffeshopów, sklepów z akcesoriami - ilosc palaczy wzrosnie itd...
Nawet takie elgo moznabybylo przekonac bo ilosc sprzedawanych lamp HPS wzrosnie ;)
Ostatnio zmieniony 15 grudnia 2005 przez Mr.LaTacha, łącznie zmieniany 1 raz.
Piotrek uczy, Piotrek radzi, Piotrek nigdy Cie nie zdradzi!
  • 43 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Dr CoX »
Czytałem Wasz program,ale odnoszę wrażenie ,że wszystkie narkotyki są wrzucone do jednego worka.Opowiadając się za racjonalną polityką narkotykową łączycie niestety dwie rzeczy jakimi są ciężkie i lekkie dragi.Nawet jeśli nie ma tam bezpośrednich odwołań do nazw jak heroina czy amfetamina to przeciętny polak odbierze to inaczej.Powinien powstać "program legalizacyjny" a wraz z nim objawicie zalety w nim zawarte(odnośnie innych dragów,uzależnień itd).Wszyscy zainteresowani muszą dostrzec zalety jakie płyną dla niego!Policja wraz z monarem powinna dostać środki na walkę w innymi narkotykami właśnie ze sprzedaży konopii.Rodzice poczuć mniejsze zagrożenie dla dzieci.Pod edukacją kryją się pieniądze i to jest nasz największy problem.Za legalizacją nie stoi nikt z kasą :#: a przynajmniej nie tak wielką.To poważnie utrudni cały proces.Nie wiem jak teraz ,ale jeszcze jakiś czas temu do wrzucenia projektu legislacyjnego do sejmu potrzebne było 100 000 podpisów.Myślę,że po kilku latach edukacji było by możliwe przyjęcie jakiegoś kompromisowego pomysłu.Całość powinna wyglądać jak legalizacja kolejnej używki NIE NARKOTYKU.Skoro alkohol kofeina i fajki są uznane za używk nie narkotyk,mamy prawo do podobnego traktowania naszej miłości.Wierzę,że Wasz program poparty jest jednak praktyką i wiecie co robicie.
Jest jeszcze druga droga.
Przekabacenie monaru i policji.Wróble móżdżki naszych kato-piso-posłów są w stanie przyjąć argumenty jedynie od tych organizacji.Założe się,że jeśli policja oficjalnie opowie się za legalizacją ,parlament bardzo szybko rozwiąże problem.Policja się jednak tym nie zajmie ponieważ policjant to też człowiek i rodzinę ma,a jak złapie mafiozę to mu mogą mieszkanie podpalić,albo żone zgwałcić.Łapie więc skatów na osiedlach,zjarany skejt nie będzie się przecież mścił.Łatwo i wygodnie psy walczą z narkobiznesem,a legalizacja
Monar.Tu już widzę cień nadzieii.Pamiętacie jak jeszcze 10 lat temu wielu myślało,ze HIV można zarazić się poprzez komary?Widać,ze monar ma zaplecze i doświadczenie w informowaniu ludzi .To musi jednak do nich dotrzeć,ponieważ obecne stanowisko jest zupełnie odmienne.
Droga trzecia "na górnika" - no comments
Moje osobiste spostrzeżenia są jednak bardzo sceptyczne.Do legalizacji trzeba głosu przeciętnego polaka.Przeciętny Polak to typ zawsze nastawiony na NIE (przeczytajcie komentarze onetu na obojętnie jaki temat),w tym pusty.Edukacja,edukacja,edukacja!I to nie tylko na wielką skale,ale także ta mała wśród naszych znajomych.Sam przyczyniłem się do zmiany poglądów na temat maryśki wśród kilkudziesięciu osób
,narazie to mój wkład w legalizację.
Można pójść wszystkimi tymi drogami,a można wybrać jedną z nich.Wszystko jest warte dla naszego celu.Najważniejsze NIE SZKODZIĆ.Pomimo z lekka odmiennych poglądów życzę sukcesów!
P.S Dlaczego na plakacie"nadszedł czas na inną politykę narkotykową"tydzień ma 6 dni?
Nie dyskutuj z idiotą,najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu,a później pokona doświadczeniem
POSTULUJĘ O BOJKOT KANABY I PRODUKTÓW PRODUKCJI IRAŃSKIEJ
  • 144 / / 0
Nieprzeczytany post autor: WeedTime »
cox ja myslalem podobnie ale z tego co sie tu dowiedzialem to narazie niestety chyba trzeba wrzucic wszystko do jednego worka. Jak juz bedziesz mogl miec przy sobie i nie bedzie cie za to zamykac policja tylko dostaniesz jakas tam grzywne to po jakims czasie spoleczenstwo do tego przywyknie i w tedy dopiero bedzie mozna robic wieksza kampanie itp. i domogac sie rozszerzenia prawa dotyczacego juz konkretnych uzywek bo narazie jestesmy w czarnym lesie i nie ma co o tym marzyc. O coffeshopach itp.. narazie nie ma co mazyc, chociaz wiadomo np. na przykladzie Holandii ze tak by bylo najlepiej i najbezpieczniej ale nie ma sie co oszukiwac - coffeshopy sa tylko w jednym kraju na siwecie i watpie zeby w tak zacofanym kraju jak polska ludzie (zwlaszcza majacy wladze) zaakceptowali cos takiego. Hmm... Gdy Czesi zaakceptuja nowe prawo to jak ktos sie bedzie bardzo staral to teoretycznie jest szansa na otworzenie coffeshopu...ale napewno zanim powstanie pierwszy to bedzie bardzo kreta droga, no chyba ze to panstwo jest az tak tolerancyjne ze nie bedzie robilo problemow, grow shopy na miescie sa tam juz od kilku lat, w jednym nawet widzialem rosline.....wiec jest mala szansa ze bedziemy za kilka lat mieli amsterdam przez granice ;D

peace.
Uwaga! Użytkownik WeedTime nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 141 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: Tomakin »
no dobra, napiszcie w takim razie odpowiedni punkt w programie, albo najlepiej caly program - tak rozbudowane odnosnie dekryminalizacji jak teraz jest odnosnie legalizacji. Napiszcie tez punkty odnosnie rozdzielenia dragow etc, czyli _konstruktywnie_ o tym co powinno sie zmienic w tej propozycji.

ale ale, to chyba powinno byc w watku "w ktora strone kanaba"?
  • 141 / 1 / 0
Tomakin pisze:
no dobra, napiszcie w takim razie odpowiedni punkt w programie, albo najlepiej caly program - tak rozbudowane odnosnie dekryminalizacji jak teraz jest odnosnie legalizacji. Napiszcie tez punkty odnosnie rozdzielenia dragow etc, czyli _konstruktywnie_ o tym co powinno sie zmienic w tej propozycji.
3 dni juz mijaja a tu ani slychu ani widu.. wiec jak? macie jakies kontruktywne propozycje poza "chcemy palic"? potraficie ulozyc trzymajacy sie kupy program, ktory mozna przedstawic jednostkom z ktorymi chcemy nawiazac wspolprace / od ktorych oczekujemy pomocy? ja naprawde nie mam tutaj zadnego monopolu, jesli napiszecie cos co jest OK, ma sens wiekszy niz to moje i co bedzie mialo szanse przejsc powiedzmy przedstawione ministerstwu zdrowia, to zostanie to wybrane a moje odrzucone. Z drugiej strony nie mozecie liczyc na to, ze wplyniecie na profil calego stowarzyszenia opiniami w rodzaju "bo mi sie tak wydaje", "bo ja bym tak chcial", "bo czesi tak maja".

ps bylbym NIEZMIERNIE wdzieczny, gdyby ktokolwiek z osob zarzucajacych ze w tej propozycji programu narkotyki zostaly wrzucone do jednego worka, znalazl chociaz jedno slowo o takich dragach jak extasy czy amfetamina. O ile sie nie myle pisalem o legalizacji trawki / wydawaniu hery na zasadzie "leku na recepte" i o niczym poza tym? a moze juz sam nie wiem o czym pisalem?
  • 1736 / 18 / 0
Nieprzeczytany post autor: Mr.LaTacha »
3 dni juz mijaja a tu ani slychu ani widu.. wiec jak? macie jakies kontruktywne propozycje poza "chcemy palic"? potraficie ulozyc trzymajacy sie kupy program, ktory mozna przedstawic jednostkom z ktorymi chcemy nawiazac wspolprace / od ktorych oczekujemy pomocy?
a wiesz co to jest syndrom amotywacyjny ? ;) :-D ;-) :-p ;-) :blush:
Piotrek uczy, Piotrek radzi, Piotrek nigdy Cie nie zdradzi!
  • 141 / 1 / 0
buehehe, jesli ktos jeszcze nie wie co to jest, polecam pewien tekst

ja malo pod siebie nie zrobilem jak to czytalem, uwaga:

http://monar.org.pl/index.php?module=su ... &scope=all

tylko dla ludzi o mocnych nerwach :D
  • 144 / / 0
Tomakin, byl weekend, nie widzialem co napisales wczesniej, dopiero teraz zobaczylem. Przeczytalem dokladnie twoj program i jest niezly. Mozna by go troche zmodyfikowac/uzupelnic ale zeby to bylo sensownie a nie 'bo chce sobie palic' to wymaga troche czasu. Ja moge sprobowac cos napisac, nie wymagam zeby to zostalo umieszczone, Ty sie znasz na tym lepiej, dlatego mozemy sie razem nad tym zastanowic ew. cos zmienic i jesli bedzie sensownie to wprowadzic zmiany.

mam takie pytanie - czy kazdy moze napisac swoja propozycje programu i zaniesc do ministerstwa czy jest do tego przeznaczona jakas okreslona jednostka, ktora ma sie tym zajac (np. tak jak Ty to robisz obecnie), pelnisz jakis urzad czy cos takiego ?

pozdrawiam. wT
Uwaga! Użytkownik WeedTime nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 141 / 1 / 0
kazdy moze kto zbierze 100 000 podpisow :D podpisy bedzie zbierala kanaba jako stowarzyszenie, zaniesiemy to co wspolnie ustalimy ze trzeba zaniesc - czyli to co urodzi sie w tym watku. Glosowalem tak usilnie za legalizacja zamiast dekryminalizacji bo po pierwsze mozna legal naprawde ladnie uzasadnic (a dekryminala duzo trudniej), po drugie - walczy sie o wszystko to moze wygra sie chociaz troche :D

no ale jak mowilem, mozna o dekryminalizacji tez napisac, jesli okaze sie lepszy to czemu nie. Tyle ze z tego co widze, nie ma szans byc lepszy z prostego braku argumentow.
  • 144 / / 0
A kiedy przedstawiacie argumenty ? Chyba nie pisze sie ich w programie ? pozdr
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Chcą zakazać reklam alkoholu w Polsce. Może to być też koniec dla promocji 12+12

Trwają zaawansowane prace nad zmianami w ustawie o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi. Wspólny projekt przygotowany przez Lewicę i Polskę 2050 zakłada całkowity zakaz reklamy alkoholu, a także zakaz jego promowania w sklepach. Co to oznacza?

Marihuana we Francji — mandat 200 euro, program medyczny i wojna o CBD

Francja ma jedno z surowszych praw narkotykowych w Europie Zachodniej i jednocześnie jeden z największych odsetków użytkowników. Od 2020 roku działa tam mandat 200 euro — który wcale nie oznacza dekryminalizacji.

Żołnierz brygady pancernej handlował narkotykami na dużą skalę

Starszy kapral 1. Warszawskiej Brygady Pancernej został zatrzymany w podwarszawskich Markach za handel dużymi ilościami narkotyków, głownie marihuaną i pochodnymi mefedronu. W tym samym czasie w Końskich wpadł jego wspólnik. Żandarmi i policjanci przeszukali trzynaście lokali i samochodów na terenie kraju, w których miały znajdować się narkotyki.