Luźne dyskusje na tematy związane z substancjami psychoaktywnymi.
ODPOWIEDZ
  • 2972 / 254 / 0
Sorry, że w tym dziale, ale chciałbym aby do tematu podejść serio, więc nie wrzucam do Hydeparku bo tam śmieszki zaraz zaspamują temat.

Przykładowy screen z wikipedii polskie i angielskiej w załączniku. Jak widać wzory chemiczne się różnią, szukając na innych stronach wzory również są inne (i to bynajmniej nie na stronach z tapetami, a i tam takie wzory się pojawiają, lol). Sprawdzałem strony, gdzie wiedza powinna być w założeniu (a także praktyce) rzetelna, typu ResearchGate czy sigma-ald*** ale tam to już w ogóle kosmos. Na jakiej stronie (bądź stronach) się opierać i jak identyfikować czy dany strukturalny wzór chemiczny jest poprawny ? Drugi obrazek ma adres strony, zamiast znaków, które pewnie nie przejdą dałem myślniki. Mam nadzieję, że nie zostanie to uznane za reklamę.

Z góry dzięki za pomoc.

\\ nazwa tematu do zmiany, wiem
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Trochę informacji o Neuralinku, czyli "czipowaniu" ludzi: https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?p=3850696#p3850696
Ważniejsze niż "Zanim weźmiesz jakikolwiek opioid zastanów się 150 razy".
  • 547 / 136 / 0
Ogolnie to podrecznikom i patentom.

Sam wzor strukturalny tez moze byc zapisany na kilka sposobow.
  • 13 / 10 / 0
Wzory, które pokazujesz są identyczne, tylko że zapisane inaczej (pomijając, że drugi to cytrynian fentanylu, a pierwszy to fentanyl).
ODPOWIEDZ
Newsy
Holenderski eksperyment z regulowaną uprawą marihuany okazał się sukcesem

Minął dokładnie rok, odkąd holenderskie coffeeshopy w wybranych gminach zaczęły sprzedawać wyłącznie legalnie uprawianą marihuanę. Eksperyment, który miał uderzyć w czarny rynek, przynosi pierwsze wymierne efekty. Choć nie obyło się bez kar finansowych, ogólny bilans jest zaskakująco pozytywny.

Nastolatek sprzedawał narkotyki kolegom. Pomagała mu 13-latka

Policjanci z Oruni rozpracowali sprawę, która zaczęła się od niepokojącego zgłoszenia o 13-latce handlującej narkotykami wśród rówieśników. Szybko okazało się, że dziewczynka nie działała sama. Jej "szefem" był 18-latek.

Kawa dobrze wpływa na zdrowie psychiczne. W umiarkowanych ilościach

Po przeanalizowaniu danych dotyczących ponad 400 000 osób, naukowcy z Uniwersytetu Fudan doszli do wniosku, że picie umiarkowanych ilości kawy – dwóch lub trzech filiżanek dziennie – jest powiązane z mniejszym ryzykiem wystąpienia lęków i depresji. Ochronne działanie kawy było bardziej widoczne u mężczyzn niż u kobiet.