Szałwia wieszcza (Salvia divinorum) - dyskusja o ekstrakcji, paleniu i uprawie
Więcej informacji: Salvia Divinorum w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 18 / / 0
hmm.. dzięki za odezw, te działania są poparte własnymi doświadczeniami czy "ogólnie nabytą" wiedza ? :P
opisze bardziej szczegółowo sytuacje: tak jak mi radzicie rozrost/rozkrzewianie boczne będzie bardziej efektywny gdy przytnie się szczyt pędu głownego, ale w przypadku mojej roślinki jest to bynajmniej średnio możliwe z racji tego co widać na zamieszczonym zdjęciu (musialbym ją przyciac między zaznaczonymi węzłami by miało to jakiś sens) ..oczywiście moge się mylić więc piszę dalej :) ..chciałbym pobudzić wzrost tej części roślinki którą zaznaczyłem w kółku, nie chodzi mi nawet tak bardzo o rozrost przy węzłach głownego pędu.. pytanie końcowe: czy obcięcie dwóch najwiekszych liści, może dostarczać dotychczasowo popbieraną ''energie wzrostu'' (woda, dostęp światła etc.) do akurat tej częsci o której wspomniałem wyżej/zaznaczyłem ? czy raczej wybije mi Salvia do góry ? ..co radzicie ? - przycinania głównego pędu i sadzonkowania chciałbym sie podjąć w ostateczności (zbyt młoda i bezbronna roślinka - żal mi :P) ..pozdrawiam :)

[sugerowałbym jednak takie rzeczy załatwiać w odpowiednich wątkach: o uprawie, bądź rozmnażaniu]
Ostatnio zmieniony 23 czerwca 2008 przez GrupaOlewającaWładzę, łącznie zmieniany 2 razy.
  • 243 / 4 / 0
Post autor: Rodzynka »
Jak nie chcesz robić sadzonki to tylko 2 dwa malutkie listki u góry utnij.
Jeśli chcesz sadzonkę to na upartego da rade tak jak zaznaczyłaś, ja bym jednak poczekała aż urosną jej ze dwa piętra.
Tak czy siak będzie się krzewić i przyśpieszy nie tylko gałązka zaznaczona w czerwonym kółeczku ale także te małe listki przy węzłach wystrzelą aż miło :).
Uwaga! Użytkownik Rodzynka nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 83 / / 0
Post autor: FEX »
Rodzynka pisze:
Jak nie chcesz robić sadzonki to tylko 2 dwa malutkie listki u góry utnij.
Jak dla mnie zostaw ją w spokoju niech rośnie. Więcej liści o więcej organów asymilacyjnych a co za tym idzie intensywniejsza fotosynteza i więcej cukrów. Im więcej liści będzie miała roślina matka tył bujniej będą rozwijały się pąki boczne nie dotyczy to oczywiście obcinania wierzchołku wzrostu ale to już zagadnienie endokrynologiczne.
Wolność niesie za sobą konsekwencje własnych poczynań dlatego właśnie jestem Kon-liberałem .

salvia.PL

http://talk.hyperreal.info/viewtopic.php?t=21124 <== psilocybe s. [80x]
http://talk.hyperreal.info/viewtopic.php?t=21804 <== psilocybe s. [80x] outdoor
  • 18 / / 0
zielono mi :D
Post autor: AJŃA »
dzieki za rady.. zostawilem ja w spokoju lecz nie bardzo chce rosnac, w gruncie rzeczy to wcale nie rosnie ;/ :P ..pewnie dlatego ze przesadzilem ja do zbyt duzej doniczki. No ale to nie temat o tym dlatego wrzucam zdjecie mojego nowego krzaczka :) ..pozdro.
  • 325 / 1 / 0
Post autor: strunaman »
Nareszcie mam salvie :-) oto moje 2 sadzonki ^_^

[ external image ]

[ external image ]
' Miłość nie chce żebyście się martwili '
  • 168 / / 0
Post autor: Rob-D-Mistyk »
strunaman: Wystaw je na balkon jeśli możesz i na początku obserwuj jak się bedą zachowywać.. W takim miejscu gdzie masz je teraz będą rosnąć dużo wolniej niż na powietrzu. Warto wpełni wykorzystać lato..
Uwaga! Użytkownik Rob-D-Mistyk nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 18 / / 0
Post autor: AJŃA »
siema.. http://img339.imageshack.us/my.php?imag ... 356am9.jpg ..myslicie ze potrzebuje wiekszej doniczki ?
  • 168 / / 0
Post autor: Rob-D-Mistyk »
Zostaw ją w spokoju, bardzo ładnie rośnie. Myśle, że przy tej doniczce może być ona nawet ze 3 razy większa.
Uwaga! Użytkownik Rob-D-Mistyk nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 325 / 1 / 0
Post autor: strunaman »
[ external image ]

też się zastanawiam nad przesadzeniem do większej, tym razem z perlitem ieramzytem na dnie doniczki
' Miłość nie chce żebyście się martwili '
  • 155 / 3 / 0
Post autor: leśnik »
Szczypior Upiorniak:

[ external image ]

W czasach swojej świetności mierzył ponad półtora metra. Wydał na świat tuzin potomków. W chwili obecnej jest na zasłużonych wakacjach i wraca do formy.
Uwaga! Użytkownik leśnik nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Donald Trump podpisał ustawę rekryminalizującą produkty z konopi zawierające THC

Historyczny zwrot w amerykańskiej polityce konopnej. Prezydent Donald Trump podpisał ustawę budżetową, która zawiera kontrowersyjne zapisy. W praktyce oznaczają one rekryminalizację konopi w USA. Nowe prawo uderza w tysiące produktów z THC, w tym popularne Delta-8. To radykalne cofnięcie liberalizacji, którą Trump sam wprowadził, podpisując słynną ustawę Farm Bill w 2018 roku. Decyzja zapadła po tygodniach paraliżu rządu. Izba Reprezentantów przyjęła pakiet w środę, głosami 222 do 209.

Ekstrakty z konopi poprawiają funkcje poznawcze u chorych na Alzheimera – nowe badanie kliniczne

Według nowych danych z kontrolowanego placebo badania klinicznego, opublikowanego w „Journal of Alzheimer’s Disease”, długotrwałe stosowanie roślinnych ekstraktów kannabinoidowych poprawia funkcje poznawcze u pacjentów z demencją związaną z chorobą Alzheimera (AD).

Korea Południowa: Torebki wyglądające jak herbata wypływają na plaży. W środku narkotyki

Ketamina w torebkach przypominających herbatę - takie pakunki znajdują na plaży mieszkańcy południowokoreańskiej wyspy Jeju. Władze ostrzegają, aby ich nie dotykać i nie otwierać, a także informować policję.