ALE OD POCZATKU OCZYWISCIE DZIEJE SIE TO WSZYSTKO W DUZYM MIESCIE WROCŁAW a nie na jakims odludziu. OTÓŻ jakoś w maju zamowiłem paczke z RC od znanego vendora chyba odn][cut]-sklepy[/war moge o tym oszuscie pisac bo wisi 150zł ale mniejsa z tym wszystko co przysło testowałem do momentu wyjścia nagiblowanym :emo: do kumpla i natkneli sie na mnie smerfy bo przysypialem czekajac na kumpla w centrum sprwadzili torbe i na nieszczescie znalezli oxazepam 5tabl no i poszlo jak z górki znalezli potem koperte z rc i gibla ktorego olali :moody: oczywiscie staralem sie wytrzezwiec i nie naprzykrzać im - zabrali mnie na komende na stare miasto robili te smieszne NARKOTESTY z apteki z ktorych wypadlu ze kanna to heroina a reszta mdma itd - ale ze trafilem na luznym kryminalnych sami powiedzieli ze to malo wiarygodne i trzeba wyslac na testy do bieglego czekalem prawie 2 miesiace przyszlo umorzenie postepowania (dobry biegdy ale oni chyba losuja)
I TU DO SEDNA DRUGA SPRAWA MIALA MIEJSCE PO OTRZYMANIU 2 g 3 meo pcp od dobrego koleznki bo zamawialismy wspolnie a ja mialem tylko wage NA PEWNO TO BYLO 3 meo pcp na 100% od juz vendora nie bede wymieniał zeby bezpodstawnie nie oskarzać bo robilem u niego niedawo zamowienia i raczej nikt nie narzeka i nie raczej nie mialem 3 meo pcp z czyms co mi wyszlo juz nielegelanym calkiem po testach laboratoryjnych - jest podejrzany i mam sprawe w sadzie bo dobrowolne podanie sie karze to kpina 3 lata w zawieszeniu 2 , 2000zł prace spoleczne i sady kosztowe :wall: A CO WYKAZAŁO JAKO SRODEK NIELEGALNY ZAMIAST 3 MEO PCP cytuje z akt 3-metoksy-fencyklidyne - przeciez tak nazywa sie z 3 meo pcp - zobaczcie pierwszy watek M-B o tej substancji dokladnie tak pisze.
SPRAWDZAM w starszych ustawach i rzeczywiscie jest tam zabronione ale chyba co innego FENCYKLIDYNA PCP - zaraz połączym to co pisał SURV post969960.html?hilit=metoksy%20fencyklidyna#p969960 a i nie tylko on że ketamina i mxe i 3 meo pcp i pce sa bardzo podobnie strukturalnie - pewnie ten amator biegly powiązał ze wszystkiego naleza do grupy azotowej piperedyny i nie maja obecnosci tlenu w 2 oprocz mxe.
PYTANIE JEST ARCYWAZNE BO SPRZEDAZ 3 MEO PCP jest bardzo duzo a bardzo łatwo mozna wpaść (ja wpadlem w kinie za duzo bo bez wagi na palec i pogotowie oraz policja stwierdzila ze to ketamina ja potem w zeznaniach mowilem ze nie wiem skad to mialem - ze gdzie sie zawieruszylo w starym placaku po okreslie legalnych dopalaczy. I TO jest moja linka obrony w dodatku nie karany - tylko nie wiem czy dobrze powiedzialem ze mam problemy ze lekami otc i ze jestem uzalezniony i ogole psychitrom gadalem o probach samobojczach zeby miec jakis plan B niepoczytalnosci pelnej. ALE WOLAŁBYM OPCJE A czyli co zlozyc wniosek do prokuratura przed rozprawa i stara sie to zalatawic polubownie - np leczenie (ale wtedy co najwyzej mogeliczyc na warunekowe umorzenie... ) A taka jest opcja zlozenia wniosko do profesjonalnej ekspertyzy i jak TU POLECACIA TEN INSTYTUT KRAKOWSKI bo inni nie no i podajcie cene mniej wiecej i w jak takich przypadkach wykoncuje sie badania ktore potwierdza moja racje np GC–MS, LC/MS, FTIR, NMR. 1. Widmo NMR węglowe i protonowe Widmo z bazy SWG, IM czy tam IR. Ile taka badania kosztuje i czy place naprzod ale jestli sad uniewinni mnie to placi on albo mam wobec tych kosztów powództwo cywilne
PS ja wiem ze na zachodzie w UK itd jest prawo analogiczne i susbtancje strukturalnie analogiczne i pochodne z automatu nielegal ale U NAS TEGO JESCZE NIE MA I NIGDY NIE BYLO - NIESTETY WCHODZI OD NOWEJ USTAWY COS TAKIEGO ZGDONIE DYREKTYWA UE od 1 czerwcwa 2015r
Prosze o szybka odpowiedz bo termint godnia na skladania roznych wnioskow dobrze jakby sie tu wypowiedziały osoby OXAN pod katem chemicznym i TAKZE SURV no klejofas bo mial troche podobna sytuacje!
dziodkadziod pisze:A CO WYKAZAŁO JAKO SRODEK NIELEGALNY ZAMIAST 3 MEO PCP cytuje z akt 3-metoksy-fencyklidyne - przeciez tak nazywa sie z 3 meo pcp - zobaczcie pierwszy watek M-B o tej substancji dokladnie tak pisze.
SPRAWDZAM w starszych ustawach i rzeczywiscie jest tam zabronione ale chyba co innego FENCYKLIDYNA PCP
* * *
Kiedy spoglądam wstecz, widzę siebie pozostającego za mną daleko w tyle.
Gdzie napisac? I co? Ja bym angazowal prawnika.
* * *
Kiedy spoglądam wstecz, widzę siebie pozostającego za mną daleko w tyle.
idontknow pisze:apelacja 15 dni, zawrzeć błąd, sprostowanie i tyle.
apelacja to w przypadku rozpeczecia juz przewodu sadowego - czyli musze wskazac w wniosku dowodowym bład - a jak to zrobic? - czy wystarczy ze bede to ja (na pewno nie) czy wystarczy ze bedzie to chemik (raczej nie) chyba ze instytucja albo jakis specjalista z kwalifikacjai (gdzie takich szukac?) zajmujaca sie takimi sprawami (wtedy ja bule kilka patykow) jesli sad jest troche ogarniety to na tej podstawie pozwoli powołac kolejnego biegłego (czyli znow jakies zaprzyjaznionego z poprzednim z bieglym (bo na lisicie sad okregowoy - mam ta liste jest tam 4 bieglych z tej dziedziny raczej nie sraja oni pod siebie) wiec musialbym powołac całkiem innego ( za to tez bule nie mało ) czy po umorzeniu a raczej uniewinnienu wszystkie koszty z tym zwiazana + postepowanie ponosi sąd ...yyy chyba raczej nie.
Chyba ze chodzilo ci o powołanie nowego biegłęgo (chyba musi byc taki uznany przez sad - bo liste bieglych mam ale tylko powołanych przez sad wrocławski, czy moze byc z innego sądu..?!) moze ktos mi podpowiedziec gdzie szukac ekspertów wykynujacych takie badania (dokladniejsze niz to ktore teraz bylo)
Bo raczej nic nie da pojscie na policje (bo z nimi rozmowa nt to jak z dziecmi) i powiedziec ze chce ponowne badanie u innego bieglego wskazujać bład (nawet jesli badanie bieglego porownam im dokladnie to ustawy ktora ma wejsc 1 czerwcza i slowo w slowo ta sam nazwa substancji to oni sa zatepi na to)
Ja narazie pisze wniosek o ugodowe zalatwienie sprawy z prokuratorem i umorzenie postepowania i tutaj pytanie czy probowac mu udowodnic ten bład (jak samemu?! )
Mial ktoś podobna sytuacje w rejonie zna jakas strone gdzie mozna znalezc takich bieglych nie powolonych przez sa lub specjalistyczne instytucje ( i ile to mnie wiecej bedzie mnie kosztowalo i czy zwracany jest koszt bez osobnego powodztwa cywilnego o to - przy wygranej sprawie??
Biegły sądowy (w skrócie często nazywany biegłym) - osoba posiadająca bogate doświadczenie zawodowe i uznana za eksperta w zakresie swojej działalności, powoływana w postępowaniu sądowym w celu przedstawiania fachowych opinii o okolicznościach mających znaczenie dla wyniku sprawy sądowej, a których wyjaśnienie wymaga specjalistycznej wiedzy. Biegłym sądowym w sprawie może być wyznaczona przez sąd:
osoba figurująca na liście biegłych prowadzonej przez prezesów sądów okręgowych (tzw. biegły z listy),
inna osoba, ale o której wiadomo, że posiada odpowiednią wiedzę w danej dziedzinie nauki (tzw. biegły ad hoc),
instytucja naukowa lub specjalistyczna (tzw. biegły instytucjonalny).
Za sporządzenie opinii biegły uzyskuje wynagrodzenie. W sprawach karnych i administracyjnych, toczących się z mocy prawa, koszty wynagrodzenia biegłego ponosi Skarb Państwa. W sprawach cywilnych koszty wynagrodzenia biegłego ponoszą strony.
W praktyce często zdarza się, że strony postępowania przedstawiają sądowi tzw. opinie prywatne, to znaczy sporządzone przez osoby, których sąd nie powołał na biegłych. Opinie takie nie stanowią dowodu w postępowaniu, chyba że sąd uzna, że należy powołać ich autorów na biegłych
To teraz depresję uznają za niepoczytalność? Ogólnie to z tego co mi mówiła prokurator, to wystarczy w czasie zdarzenia powiedzieć, że się było naćpanym i np. nie kontrolowało co się robi, straciło się rozsądek. Depresja nie wydaje się być niepoczytalnością, choć w sumie... jak powiesz, że chciałeś się zabić tym to może faktycznie.
No i mam pytanie do znających temat:
Miałam pewną sprawę, nie ważne jaką. Znaleziono u mnie przy okazji narkotyki (1gram heroiny) ale uwaga! NIC z tym nie zrobili. Skonfiskowali, wpisali z listę rzeczy skonfiskowanych (w tym zabrali mi telefon i pare paczek pustych po lekach i pare lekow bez recepty ktore biore normalnie...) i nie mam zarzutów o posiadanie.
Czy możliwe więc, że jeszcze dostanę zarzuty za to?
A i drugie pytanie - cierpię na schizofrenie i miałam ją stwierdzoną przed zdarzeniem, która lecze i objawów nie mam. Miałam badania psych. sądowe i bez gadania stwierdzono mi niepoczytalność W CZASIE TEGO ZDARZENIA. Przypominam, że byłam poczytalna i wiedziałam co robić.
Zostałam skierowana na obserwację w psychiatryku w Warszawie na 6 tygodni, czego chciałam uniknąć. Nie chciałam udawać wariata, bo i tak nic mi poważnego nie grozi a tak to musialam lezec 6tyg...
Więc czy doszło tutaj do jakiegoś naruszenia? Czy po prostu schizo od razu = niepoczytalność na wieczność?
Bo mi się wydaje, że skoro miałam stwierdzone schizo w papierach (dałam wypisy z szpitali) to ta obserwacja chyba zbędna i tak...
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/221176_r2_940.jpg)
Alkohol zabija 82 osoby dziennie. "W Radomiu jest więcej monopolowych niż w całej Szwecji"
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/nowenarkogis.jpg)
Coraz więcej Polaków przedawkowuje nowe narkotyki. Raport GIS
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/aptekadyzurna.jpg)
Rewolucja w receptach na opioidy przyniosła skutek? Przepisy miały uderzyć w receptomaty
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/diler_warszawa_15.jpg)
18-latek złapany na gorącym uczynku. W biały dzień sprzedawał narkotyki na ulicy
Bielańscy wywiadowcy zatrzymali dwóch mężczyzn na gorącym uczynku podczas transakcji narkotykowej. 18-latek przekazał 20-latkowi blisko 20 gramów marihuany. W wyniku dalszych działań funkcjonariusze zabezpieczyli przy nim oraz w jego mieszkaniu dodatkowe narkotyki – marihuanę i tabletki zawierające MDMA. Obaj trafili do policyjnej celi. Prokurator zastosował wobec 18-latka środek zapobiegawczy w postaci dozoru policyjnego.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/chimpanzees-sharing-fruit.jpg)
Szympansy biesiadują? Sfilmowano je, gdy dzieliły się owocami zawierającymi alkohol
Ludzie od dawna spożywają alkohol i od tysiącleci odgrywa on rolę we wzmacnianiu więzi społecznych. Nowe badania wskazują, że nasi najbliżsi krewni – szympansy – mogą wykorzystywać alkohol w podobnym celu. Po raz pierwszy udało się sfilmować szympansy, które dzielą się sfermentowanymi owocami, w których stwierdzono obecność alkoholu.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/10_lat_dla_producenta.jpg)
10 lat więzienia dla producenta metamfetaminy. Legnicki sąd wydał wyrok
Przestępstwa narkotykowe to coraz większy problem. W jednej z takich spraw zapadł właśnie wyrok. Sąd Okręgowy w Legnicy skazał na 10 lat więzienia 34-letniego Jakuba C., który na przemysłową skalę produkował metamfetaminę. Wytwórnia działała w garażu na terenie prywatnej posesji w Niemstowie pod Lubinem.