kupilem wlasnie przez internet peruvianusa. Ma 45cm (sam trzon). Ze względu na wagę sprzedawca chcę go wysłać bez donicy i ziemi.
Czy ktoś orientuje się jaka donica będzie najlepsza dla tej wielkości kaktusa??? Czytalem, że najlepiej płaska, ale chciałbym wiedzieć konkretniej. Czy ktoś ma z tym doświadczenie???
Z meskalinowym pozdrowieniem,
Bartek
[Zamiast wywalać ten wątek, po prostu zmieniam jego nazwę ze względu na brak wątku tylko o uprawie przez co wszytko jej dotyczące znajduje się w wątku ogólnym - Zdechły Szczur]
Jak go dostanę i się trochę zadomowi postaram się wrzucic jaką fotkę.
Pozdro
http://www.sacredcactus.com/index.htm
zdjęcia w załączeniu do postu
[ external image ]
[ external image ]
pozdro
To ludzie stworzyli sobie boga.
Na czas zimy najlepiej rośliny doświetlać żarówką energooszczędną, lub świetlówką. Zimowanie nie wchodzi w grę. Ewentualnie na parapet, bez doświetlania, ale znacznie lepiej sobie poradzą doświetlane.
Otóż moje biedne peruvianusy zmarły wskutek przedawkowania słońca już jakiś czas temu, ostatni padł gdzieś ze dwa miesiące temu. Pudełka z ziemią nie wywaliłem, stało sobie cały czas na półce. Wczorajszego dnia moja matka postanowiła wywalić ziemię i umyć pudełko, może się przyda i zauważyła, że....po ponad pół roku od siania wykiełkował nowy kaktus 8-(
Teraz pytanie: czy taki spóźniony kaktus ma jakieś szanse na przeżycie zimy?
Ekstaza i ekstaza: jak patrzyliśmy i patrzymy na narkotyki
Marihuana najczęściej używaną substancją psychoaktywną w Polsce po alkoholu, kofeinie i nikotynie
Analiza danych: Otwarcie legalnych sklepów z marihuaną powiązane ze spadkiem zgonów opioidowych
W sieci prowadził "sklep" z narkotykami
Prowadził "sklep" na jednym z komunikatorów internetowych. Przyjmował zamówienia na narkotyki, które następnie dostarczał w wybrane miejsca, przekazując kupującym współrzędne geograficzne. Wykorzystywał również firmy kurierskie, co umożliwiało bezkontaktową dostawę narkotyków.
Ks. Krystian na celowniku służb. Była już pigułka gwałtu, koka dla ubogich i śmierć znajomego
Nowe informacje w sprawie księdza Krystiana K. z Sosnowca oskarżonego o posiadanie narkotyków i nieumyślne spowodowanie śmierci 21-latka. W minioną niedzielę (12 października) duchowny został wylegitymowany przez patrol policji w Katowicach. Miał przy sobie podejrzaną substancję. Śledczy badają, czy nie jest ona zakazana. Jakub Jagoda, zastępca prokuratura rejonowego Katowice Północ, poinformował "Fakt" o okolicznościach sprawy księdza Krystiana.
30% Polaków w wieku od 15 do 34 roku życia przyznaje, że miało kontakt z narkotykami
Krajowe Centrum Przeciwdziałania Uzależnieniom informuje, że dane dotyczące zażywania narkotyków w Polsce przez młodych ludzi są niepokojące. 30% Polaków w wieku od 15. do 34. roku życia przyznaje, że miało kontakt z narkotykami. Kolejne akcje policji pokazują, że problem jest. W dwa dni zatrzymano w sumie 13 osób mających związek z handlem narkotykami.