Wszystko o kaktusach - metody przyrządzania, uprawa, odmiany, opisy działania
ODPOWIEDZ
  • 424 / 6 / 0
Nieprzeczytany post autor: Adam Selene »
I tak bym go zostawił, ale wolę z góry wiedzieć czego sie spodziewać, coby nie robić sobie niepotrzebnie nadziei :-)
Uwaga! Użytkownik Adam Selene nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 414 / 8 / 0
Przeżyje na luzie - ja przecież swoje rok temu w listopadzie dopiero wysiałem.
To nie bóg stworzył ludzi.
To ludzie stworzyli sobie boga.
  • 104 / / 0
Nieprzeczytany post autor: karla »
hej. dostałam 10 nasion Sad Pedro z jednego sklepu (są kiełkowalne), dałam 5 ponad tydzien temu do doniczki-nasiona pod ok 2 mm ziemi, ciagle ja zwilzam do tego doniczka jest postawiona pod akwarium aby powietrze było wilgotne
Czemu jeszcze nie kiełkuja? czy cos zle zrobiłam? Czy może jeszcze spokojnie czekac? Czekam na odp:)
  • 261 / 7 / 0
Nieprzeczytany post autor: che »
Albo nasiona były stare (choć niedawno siałem 1-roczne i wschody były porównywalne do wschodów świeżych nasion).
Albo za głęboko posiałaś- ja sieję na wierzch substratu. Albo poczekaj jeszcze parę dni, być może nasiona zakopane potrzebują więcej czasu, w końcu muszą się przebić na powierzchnię.
Mało prawdopodobna jest nieodpowiednia temperatura lub wilgotność. Niedawno wrzuciłęm 5 nasion trichocereusów do doniczki z 1 rocznymi siewkami i 2 z nich przeżyły, dają sobię dobrze radę bez wysokiej wilgotności, chuchania i dmuchania.
  • 191 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: pan wojtas »
Kaktusy często kiełkują po dłuższym czasie...
Uwaga! Użytkownik pan wojtas nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 913 / 38 / 0
Z tego, co wiem, dobre warunki uprawy (słoneczko) wykluczają duże stężenie meskaliny w San Pedro. Żeby wzmocnić kaktusa należy go stresować przez jeden sezon. Mam jednego kaktusa, który rósł dwa lata w doskonałych warunkach, przychodzi czas na wszamanie go. Czy ktoś z was ma doświadczenie w stresowaniu San Pedro? Na razie sparzyłem go słońcem, wstawiłem do ciemnej piwnicy, nie podlewam, myślę o posznytaniu go trochę z wierzchu, żeby się stresował.

Czy wystarczą trzy miesiące trudnych warunków? Coś jeszcze mogę mu zrobić, żeby łatwo zwiększyć stężenie meskaliny? Tryptofanu nie posiadam :(.
Your circuit's dead, there's something wrong, can you hear me, major Tom?
  • 413 / 8 / 0
Nieprzeczytany post autor: trąpka »
Z tego co czytałem wystarczy tylko przestać go podlewać na okres zimowy. Wtedy rozrosną się bardziej korzenie i zacznie wytwarzać meskalinę. Po drugie to 2 lata wydają się chyba nieco za małym okresem. Po 6 latach kaktuch jest dobry.
Posznytować kaktus żeby się stresował, dobre:D
Dzisiaj zasadzam 15 San Pedro, pytanie z mojej strony:
Czy na początku[faza kiełkowania] ziarenka muszą mieć specjalne warunki?[częstsze podlewanie,więcej słońca itp].
zdecydowane i stanowcze raczej nie
  • 913 / 38 / 0
Nieprzeczytany post autor: Kazik »
trąpka pisze:
Z tego co czytałem wystarczy tylko przestać go podlewać na okres zimowy. Wtedy rozrosną się bardziej korzenie i zacznie wytwarzać meskalinę.
OK, senkju.
trąpka pisze:
Po drugie to 2 lata wydają się chyba nieco za małym okresem. Po 6 latach kaktuch jest dobry.
Nie powiedziałem, że ma dwa lata, tylko że dwa lata rósł w dobrych warunkach (wcześniej - w średnich). Ma 50 cm długości, ale jest trochę za chudy. Jak pamiętam dawką jest 30-35 cm dość grubego, więc powinien być OK.
trąpka pisze:
Posznytować kaktus żeby się stresował, dobre]

Sprawdziłem u źródła w erowidzie, konkretnie chodzi o ponakłuwanie szpilkami, które symuluje atak insektów. Kaktus stresując się wytwarza meskaline.
trąpka pisze:
Dzisiaj zasadzam 15 san pedro, pytanie z mojej strony] ziarenka muszą mieć specjalne warunki?[częstsze podlewanie,więcej słońca itp].
Nie mam pojęcia, mnożę tylko przez odcinanie kawałków kaktusa od kaktusa, ziarenka nie widziałem na oczy.
Your circuit's dead, there's something wrong, can you hear me, major Tom?
  • 261 / 7 / 0
Nieprzeczytany post autor: che »
Nasiona na wierzch ziemi uniwersalnej zmieszanej pół na pół z grubym piachem/drobniutkim żwirem, na doniczkę nałożyć woreczek foliowy by miały dużą wilgotność. Temp. 20-28, nie wystawiać na bezpośrednie działanie słońca (półcień)Po kilku dniach powinny wzejść.
Ulubiona muzyka uruchamia układ opioidowy mózgu

Słuchając ulubionej muzyki odczuwamy przyjemność, niejednokrotnie wiąże się to z przeżywaniem różnych emocji. Teraz, dzięki pracy naukowców z fińskiego Uniwersytetu w Turku dowiadujemy się, w jaki sposób muzyka na nas działa. Uczeni puszczali ochotnikom ich ulubioną muzykę, badając jednocześnie ich mózgi za pomocą pozytonowej tomografii emisyjnej (PET). Okazało się, że ulubione dźwięki aktywują układ opioidowy mózgu.

Zamiast paneli podłogowych narkotyki. KAS zatrzymała kontener z marihuaną

Funkcjonariusze Pomorskiego Urzędu Celno-Skarbowego w Gdyni skontrolowali kontener, który przypłynął z Kanady do portu w Gdańsku. Zgodnie z deklaracją, w kontenerze miały być drewniane ekologiczne panele podłogowe, a odbiorcą była firma w Polsce.

Profesor znów za kratami. Spec od narkotyków zwany także Chemikiem zatrzymany w Skarżysku

Na pięć lat trafi za kraty 73-letni mężczyzna w półświatku znany niegdyś jako Chemik lub Profesor czyli człowiek wielokrotnie notowany za przestępstwa narkotykowe, między innymi za wyprodukowanie na początku lat 2000 w laboratorium w Bliżynie dziesiątek tysięcy tabletek ecstasy.