Dyskusja na temat różnych odmian maku i ich działaniu psychoaktywnym.
Więcej informacji: Mak lekarski w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 230 / 13 / 0
[ external image ]
Kiełek po ~3 tygodniach (ten z prostymi listkami, nie to co na 2. planie)

[ external image ]
Kiełki po ~3 tygodniach - mniejsze, bo wysypane więcej bliżej siebie, muszę je poprzerywać.

[ external image ]
Kiełki po ok. 1-2 tygodniach.
Bo po co komplikować sobie dziwne rzeczy?
  • 372 / 9 / 0
Gdzie kupić nasiona maku najlepszego pod względem zbioru uprawy?
  • 3013 / 1015 / 0
[mention]n23[/mention] mówione 100000 razy na allegro peoniowy/ danish flag.

[mention]pz3e[/mention] śliczne, ja na swoje muszę poczekać ze 2 tyg, tez coś wstawię.
w razie potrzeby proszę kontaktować się ze mną przy pomocy PM-ek, przy poruszaniu tematów "drażliwych" proszę o używanie PrivNote lub o kontakt mailowy.

skrzynkaprzodownik@protonmail.com

with regards, przodownik
  • 3013 / 1015 / 0
rośliniki podlewane co 2 dni, bez nawozów. prócz podlewania pozostawione same sobie. za tydzień powinno już coś być. rosną wśród ziół spożywczych. ziemia już troche wyrobiona, to i na plony powinno pozytywnie wpłynąć. :-D
w razie potrzeby proszę kontaktować się ze mną przy pomocy PM-ek, przy poruszaniu tematów "drażliwych" proszę o używanie PrivNote lub o kontakt mailowy.

with regards, przodownik
  • 230 / 13 / 0
przodownik pisze:
rośliniki podlewane co 2 dni, bez nawozów. prócz podlewania pozostawione same sobie. za tydzień powinno już coś być. rosną wśród ziół spożywczych. ziemia już troche wyrobiona, to i na plony powinno pozytywnie wpłynąć. :-D
Ja bym nie przesadzał tak z podlewaniem. Maki dobrze sobie radzą w suchym środowisku, a za dużo wody może je tylko uszkodzić...Warto jednak podlać na początku, aby spęczniały. Ja tego nie robiłem i i tak powyrastalo pięknie
  • 3013 / 1015 / 0
delikatnie tylko podlewam. ziemia u mnie sucha to troche musze ale głównie czekam za deszczami i wtedy się wstrzymuję. wlasnie pare dni temu wysialem i muszą troszkę nasiąknąć. mimo wszystko bracie dzięki za ostrzezenie

with regards, przodownik
  • 9 / / 0
Zwykły mak ze sklepu (francuski lub czeski) nada się? :)
  • 3013 / 1015 / 0
nada się każdy wysokomorfinowy. ten twój to najlepiej żeby był klepliący. kilka osób pisało o wysiewie podobnego wcześniej.

with regards, przodownik
  • 230 / 13 / 0
Ludzie! Jestem w posiadaniu książki J. Mowszowicza "Przewodnik do oznaczania krajowych roślin trujących i szkodliwych". I on tako rzecze, na stronie 137:

"Niedojrzałe torebki (makówki) zawierają do 0,4% alkaloidów, dojrzałe - 0,02%". (...) " Najwięcej alkaloidów zawiera sok mleczny niedojrzałej torebki na krótko przed osiągnięciem przez nią dojrzałości, gdy przybiera ona zabarwienie niebieskawe, a nasiona dopiero zaczynają dojrzewać".

Myślę, że warto to wziąć pod uwagę przy hipotetycznych zbiorach :). Poza tym, do książek porządnych a nie jakieś wikipedie.
  • 3013 / 1015 / 0
to oczywiste. słoma ma mniej. ciekawa musi być taka książka, rzadko kiedy się już takie drukuje.
Ostatnio zmieniony 13 kwietnia 2018 przez przodownik, łącznie zmieniany 1 raz.

with regards, przodownik
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
USA: największe w historii aresztowania członków mafii fentanylowej

Władze federalne poinformowały we wtorek o skonfiskowaniu ponad 400 kilogramów fentanylu w największej w historii operacji Agencji ds. Zwalczania Narkotyków (DEA). Aresztowano 16 osób oraz zabezpieczono rekordową sumę gotówki liczoną w milionach dolarów, broń palną i pojazdy.

Medyczna marihuana długoterminowo poprawia jakość życia pacjentów

Australijscy medycy mówią, że pacjenci, którym przepisano medyczną marihuanę, mogli liczyć na poprawę ogólnej jakości życia związanej ze zdrowiem, a także zmniejszenie zmęczenia i zaburzeń snu przez okres jednego roku. Lęk, depresja, bezsenność i ból również ulegały osłabieniu.

Narcos Holandia. Rekordowa liczba zlikwidowanych laboratoriów narkotykowych

O ponad 10 proc. wzrosła liczba zlikwidowanych laboratoriów narkotykowych – informuje holenderska policja. W 2024 r. wyeliminowano aż 167 takich przybytków. Dla porównania w Polsce w tym samym roku odkryto 85 przestępczych laboratoriów. Wzrasta też liczba składowisk nielegalnych odpadów po produkcji narkotyków, zagrażających środowisku.