@Pepe4545 walcz o to umorzenie warunkowe. I nie daj się złapać ponownie.
Moje posty Ci pomogły - podziękuj mi za post!
W linku masz dobrze wyjaśnione, umorzenie 'bezwarunkowe' to skrót myślowy a nie zwrot języka prawnego, którym chciałem je odróżnić od umorzenia warunkowego, w którym stwierdza się winę i można wymierzyć środki karne. W przypadku kolegi moim zdaniem po prostu nie ma przestępstwa, szkodliwość społeczna czynu jest znikoma (w większych miastach ciężko żeby za taką ilość zioła zapadło inne rozstrzygnięcie), więc sąd powinien po prostu umorzyć całe postępowanie, bez stwierdzenia winy i ewentualnego zastosowania środków karnych. Także serdecznie doradzam koledze, aby powalczył o 'całkowite/bezwarunkowe (kolejny skrót myślowy)' umorzenie sprawy, a nie mniej korzystne dla niego warunkowe.
Podstawa prawna: art. 1 par. 2 Kodeksu karnego.
Moje posty Ci pomogły - podziękuj mi za post!
Marihuana negatywnie wpływa na płodność kobiet? Nowe badania kanadyjskich naukowców
Młodzież i marihuana w Polsce – jak realnie minimalizować ryzyko?
Magiczne grzybki działają na mózg dłużej. Odkrycie pomoże w leczeniu depresji
To nie rzeżucha. Internauci drwią z ujawnionej „plantacji” marihuany
Policjanci z Komisariatu Policji w Dębnie (woj. zachodniopomorskie) pochwalili się w zlikwidowaniem małej plantacji konopi indyjskich, które zaczął hodować w swoim domu jeden z mieszkańców gminy. Hodowla składała się z siedmiu jeszcze bardzo malutkich sadzonek. Zdjęcia całej instalacji dębniccy policjanci udostępnili w sieci. W mig w sieci zaroiło się od prześmiewczych komentarzy, które porównywały łup policjantów do… rzeżuchy. Tak bowiem wyglądały sadzonki ustawione obok siebie na jednym ze zdjęć.
Europa zasypana kokainą. Rekordowy przemyt i miliardowe zyski narkotykowych karteli
Unia Europejska stała się światowym centrum przemytu i konsumpcji kokainy, a rekordowe konfiskaty nie są w stanie zatrzymać fali białego proszku zalewającej kontynent. Jak alarmuje hiszpański dziennik „El Pais”, powołując się na dane światowych i unijnych agencji antynarkotykowych, nigdy wcześniej na świecie nie produkowano ani nie konsumowano tak dużej ilości tego narkotyku. Rynek jest wart miliardy euro, a na granicach UE działa ponad 440 potężnych organizacji przestępczych.
Alkohol daleko od kasy i z brzydką etykietą
Minister Katarzyna Kęcka o walce z piciem w "Miodowej 15".