Biorę 5 dzień płaską łyżeczkę +czarny pieprz. Problem jej posmak i żółta kupka:P
Warto by się zaopatrzyć w ekstrakt w kapsach.
Miał ktoś podobnie?
Uczucie jest dość wyraźne i dezorientujące; np. kierując autem mógłbym mieć problem, gdyby się pojawiło. Pamiętam, że kiedyś podobnie robiła mi fluoksetyna w początkowym okresie "terapii". Ta jednak jest w odstawce od >10 lat.
Pieprzy cayenne to tylko dodatek. Dodawany był tylko by oczyszczał jelita i krew, ale nie zastępuje pieprzu czarnego (czyli nie zwiększa wchłanialności)
Kurkumina to jeden, z wielu składników kurkumy(ale najwięcej się o nim mówi )
Masz problem walić kurmume na mieście, to po co stosujesz 3 razy w ciagu dnia ?
Walisz cale opakowanie na raz i działa cały dzień . Jak stosujesz kilka dni, to się kumuluje w organizmie. :-D
Kurkuma jest hepaprotekcyjna ;-)
Ja dodam od siebie, pomijając kwestię wątroby, że przy codziennym spożywaniu paczki kurkumy ogólnie poczułem sporą poprawę jeśli chodzi o sprawy gastryczne. Obciążam organizm dietą wysokobiałkową i czasem włącza się ostre gazowanie
Kurkuma niweluje wszelkie tego typu efekty.
Teraz wracam do suplementacji kurkumą. W ostatnich czasach ładowałem sporo serotoninergików, w tym kanny i odstawiłem kurkumę ze względu na działanie na serotoninę i potencjalne zagrożenie zespołem serotoninowym przy łączeniu z kanną, czy innymi bardziej "chemicznymi" środkami.
Chociaż na jednym z for znajduje się ciekawy wpis o połączeniu kurkumy i kanny:
SWIM has been taking 95% curcumin pills, an extract of Turmeric, for a few months. One day he takes two of them (1g total extract) and after a couple hours decides to do a little Kanna. He smoked about two small bowls of the Kanna, expecting a mellow feeling. Instead he became somewhat manic and spent 18 hours feeling kinda speedy but good. SWIM never gets exciteable from Kanna smoke so this was unusual. It also caused extra introspection and SWIM doesn't like when that happens. SWIM feels if he had been prepared for it it wouldn't have been that bad, but the unusual reaction with the curcumin made SWIM feel off-guard. SWIM has tried this combo again and likes it. The turmeric should be in the system a couple hours before the Kanna to get the full effect. SWIM should point out that this might not be the safest combo ever either as there is a lot of reuptake inhibiting going on.
Also, there was a distinct afterglow to the experience. SWIM felt energized until the third day later. Nothing extreme, but noticeable.
Scalono
z
czy kurkuma oddziałuje na glutaminian ?
bo o działaniu na histaminę się piszę a gdzieś obiło mi się że zbija również gluta
Powód: Przeniesiono. Scalono.
Jak jest na odwrót :
http://host.cdn.easystore.my/estore/397 ... arning.pdf
https://scholar.duckduckgo.pl/scholar?q=cur ... _sdt=0%2C5
Nie wiem ile musiał byś żreć kurkumy, by odczuć ten antagonizm
Dobra wkręta, nie jest zła
Szukaj lepiej swojego problemu, w tym co jeszcze używasz np: depresantach typu GBL/benzo/opio lub DXM/MXE ;-)
Pamięć mogła być osłabiona, bo ostatecznie fakt osłabienia pamięci stwierdziłem o godzinie pierwszej w nocy. Także sam czas mógł mieć znaczenie. No i ostatnio nie mogę sobie przypomnieć jednego słowa-klucza, co zwalam na osłabienie pamięci.
Oprócz tego doszła poprawa libido, która zbiegła się w czasie z rozpoczęciem kuracji kurkumą. Do niedawno libido nie istniało, zero, null. Po zapodaniu większych ilości magnezu, cynku, gałki muszkatołowej, lub średnich ilości 3-MeO-PCP zawsze na jakiś czas następował wzrost libido.
I last but not least, zwiększenie zdolności odczuwania euforii. Również skojarzyło mi się to z antag. nmda. Bo w pewnym przedziale dawek również następował wzrost zdolności odczuwania euforii.
Czyli zauważyłem 3 podobne efekty. Możliwe, że te zmiany które uważam za wywołane użyciem kurkumy, wynikają z innych mechanizmów jej działania, ale mimo to postanowiłem zmniejszyć dawkowanie z 25-30g dziennie na 12-20g dziennie. Mam nadzieję, że pozytywne efekty utrzymują się długo i nie będzie w pewnym momencie odbicia i pogorszenia stanu poniżej tego co było przed rozpoczęciem kuracji kurkumą.
Zastanawiam się czy kurkuma nie była źródłem względnie dobrej kondycji niektórych użytkowników forum. Ale to najlepiej byłoby zrobić jakieś badanie lub ankietę.
Od 2019 roku trwa złota era medycyny psychodelicznej
Pacjenci szukają ulgi w bólu. Jak zmienia się podejście do medycznej marihuany w Polsce
Efekty terapii wspomaganej psychodelikami są zachwycające
Europa zasypana kokainą. Rekordowy przemyt i miliardowe zyski narkotykowych karteli
Unia Europejska stała się światowym centrum przemytu i konsumpcji kokainy, a rekordowe konfiskaty nie są w stanie zatrzymać fali białego proszku zalewającej kontynent. Jak alarmuje hiszpański dziennik „El Pais”, powołując się na dane światowych i unijnych agencji antynarkotykowych, nigdy wcześniej na świecie nie produkowano ani nie konsumowano tak dużej ilości tego narkotyku. Rynek jest wart miliardy euro, a na granicach UE działa ponad 440 potężnych organizacji przestępczych.
Elitarna funkcjonariuszka wpadła po klubowej nocy. Ale to wyrok zaskoczył najbardziej
Dorota K., szerzej znana jako "Doris", była sierżantem w jednym z najbardziej tajnych wydziałów Komendy Stołecznej Policji. Dziś nie łapie już przestępców, teraz bije się w klatkach freak fightowych. Ale to nie sportowy zwrot w jej karierze wywołuje dziś największe emocje, tylko jej sądowa historia. Za posiadanie narkotyków spotkała ją tylko grzywna.
Kanada zebrała ponad 5,4 miliarda dolarów z podatków od sprzedaży legalnej marihuany
Od momentu legalizacji marihuany minęło siedem lat. Kanada podsumowuje zyski. Kwoty robią wrażenie, ale szczegółowe dane pokazują, że nie wszystko poszło zgodnie z planem. Rząd federalny zarobił mniej, niż zakładał. Z kolei wydatki na edukację okazały się znacznie niższe od obiecanych.