Dział służący dyskusji o pozostałych odmianach roślin, np. afrodyzjakach, ziołach snu, czy ziołach o właściwościach uspokajających i sedatywnych a także o substancjach pochodzących z organizmów zwierząt.
Czy Kurkuma pomaga?
1.Tak zwłaszcza w depresji.
37
51%
2.Średnio pomaga nie odczuwam szczególnie silnego działania.
22
31%
3.Nie pomogła mi.
13
18%

Liczba głosów: 72

ODPOWIEDZ
  • 36 / 13 / 0
Nie próbowałam kurkumy jeszcze terapeutycznie, nie sądziłam, że może mieć jakikolwiek wpływ na neuroprzekaźniki.
Koleżanka pike "ku zdrowotności" mleko z miodem i kurkumą (korzeń). Nigdy nie wiedziałam za bardzo jak to ma niby działać.
I teraz przechodzę do meritum: widzę, że wielu z Was zażywa sporo, więc może macie jakieś doświadczenie:
Czy ktoś wie jak po tym gównie posprzątać?!
Chętnie sprobowałabym czy faktycznie pomaga zbić tolerke na opio, ale zawsze narobię paskudnego syfu i cała kuchnia, ciuchy i wszystko ujebane na rzułto.
  • 3245 / 617 / 0
3% kurkuminy to dużo?
Bo zamawiałem coś i dorzuciłem do darmowej wysyłki kurkumę 3 procent kurkuminy.
Uwaga! Użytkownik Verbalhologram nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1759 / 240 / 0
Mało
  • 990 / 266 / 0
Ej kurwa na jakiejś ulotce w necie czytalem dziś, że curcumine spowalnia metabolizm modafinilu. Co to znaczy - wydłuża czas działania czy co?

Nie mogę teraz tego znaleźć xD
  • 2 / 1 / 0
tak, wydłuża czas działania
  • 60 / 29 / 0
Kurkuma jest świetna, szczególnie do porannej kawy. Kiedyś wsypywałem pół łyżeczki pieprzu i pół łyżeczki ekstraktu z kurkumy bezpośrednio do napoju, ale i tak większość zostawała na dnie.

Teraz biorę łyżeczkę świeżo zmielonego pieprzu, a zaraz potem łyżeczkę kurkumy i popijam wodą. Przeważnie jeden tydzień w miesiącu, a efekty utrzymują się przez kolejne 3 tygodnie (odczuwalne zmniejszenie bólu pleców).

Chciałbym tylko zwrócić uwagę na to, że kurkuma osłabia przyswajanie żelaza (prawdopodobnie).

Informacja szczególnie przydatna dla kobiet (lepiej robić sobie przerwę od kurkumy w trakcie okresu).

źródło: Iron Deficiency Anemia Due to High-dose Turmeric
  • https://herbsman.pl - Moja strona o etnobotanice i konopiach.
  • 3245 / 617 / 0
Na pewno działa, nie wiem jaką metodą, ale w wygodny do zjedzenia sposób dodana do obiadu polepsza trawienie i te całe neuroprzekazniki działają kilka razy korzystniej niż to samo bez kurkumy. Tylko te kurna zabarwienia jaskrawo żółte i trzeba uważać żeby przyprawa nie wydostała się poza talerz.
Uwaga! Użytkownik Verbalhologram nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 303 / 53 / 3
Fajne w kurkumie jest to, że można ją dodawać do tony potraw, a także jej działanie przeciwzapalne. Owsianka? Trochę kurkumy dorzucić i jeszcze smaczniejsza. Makaron, różne sosy, mleko z kurkumą i wiele więcej. Zdrowy i smaczny dodatek
  • 9304 / 1809 / 2
Robiąc zakupy w jednym ze sklepów na allegro dołożyłem kurkumę z pieprzem do koszyka, żeby nie płacić za przesyłkę.
Odłożyłem większość ziół, żeby trochę układ pokarmowy odpoczął i wrzuciłem kurkumę.
Na razie nie odczuwam jakoś bardzo działania. Może humor nieco lepszy ale nic ponadto 😉
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Częste używanie konopi ma związek ze zwiększoną śmiertelnością pacjentów z rakiem jelita grubego

Osoby z rakiem jelita grubego i udokumentowaną historią częstego używania konopi były ponad 20 razy bardziej narażone na śmierć w ciągu pięciu lat od diagnozy w porównaniu z osobami bez takiej historii - informuje pismo „Annals of Epidemiology”.

10 lat więzienia dla producenta metamfetaminy. Legnicki sąd wydał wyrok

Przestępstwa narkotykowe to coraz większy problem. W jednej z takich spraw zapadł właśnie wyrok. Sąd Okręgowy w Legnicy skazał na 10 lat więzienia 34-letniego Jakuba C., który na przemysłową skalę produkował metamfetaminę. Wytwórnia działała w garażu na terenie prywatnej posesji w Niemstowie pod Lubinem.

W marcu wyraźne odbicie. 88 tys. recept z receptomatów na medyczną marihuanę i opioidy

Ostatni kwartał przyniósł spadek liczby recept wypisywanych na leki kontrolowane, choć w marcu odnotowano odbicie, wyraźne zwłaszcza w przypadku medycznej marihuany - informuje w środowym wydaniu "Dziennik Gazeta Prawna".