Syntetyczny opioid o niewybiórczym działaniu na receptory opioidowe.
Więcej informacji: Tramadol w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 28 / 5 / 3
tramadol ma to do siebie, że blokuje przeplyw neuroprzekaźników w rdzeniu kręgowym. Stąd padaczka.
Wedle powszechnie przyjętej doktryny po zażyciu dawki 400 mg.padaczka ma nawet prawo i konieczność wystąpić.

Jak również wiadomo każdy organizm jest inny i są pewne odchylenia. Ja miałem okazję (z własnej głupoty) dostać takiej padaczki.

Ważne jest to, że nawet jeśli bierzemy Retardy o dawce np.100 mg.to są to takiego typu tabletki, że tramadol kumuluje się w organizmie. I wtedy może być tragedia.

Przede wszystkim to trzeba mieć to na uwadze, oraz posiadać dobre leki przeciw padaczkowe.

I tak na marginesie - dawki powyżej 600 mg.nie będą bardziej pomagać na ból.
  • 30 / 1 / 0
27 grudnia 2025Bahamkaiarz236 pisze:
A jak sie powinno brać żeby mieć mniejsza szanse na padake ?Bo ja sobie biorę że tak powiem nie caly czas tylko doraźnie co 2 albo co 3 tygodnie od moze nie wiem 4-5 miesięcy ale nigdy sie tym nie interesowałem a biorę 75 mg z paracetamolem i biorę tak jedna tabletkę na poczatku a potem co półtora godziny albo godzinę dorzucam to tak moze być ?
Jak przez cala dobe dorzucasz co 2 godziny 75mg tramadolu, to ta dawka sie skumuluje i moze byc niebezpieczna, jak ktoś napisał powyżej mojego posta, 400mg (jako dawka dobowa) to górna bezpieczna granica. Czytalem kiedys, ze najwieksze ryzyko padaczki występuje po ok. 4 godzinach od zażycia tramadolu.
ODPOWIEDZ
Newsy
Marihuana w Norwegii — odrzucona reforma i to, co zrobiły sądy

Norwegia odrzuciła dekryminalizację w parlamencie, a rok później jej Sąd Najwyższy w praktyce złagodził karanie za posiadanie na własny użytek. To rzadki przypadek, w którym sądy poszły dalej niż ustawodawca.

Marihuana we Francji — mandat 200 euro, program medyczny i wojna o CBD

Francja ma jedno z surowszych praw narkotykowych w Europie Zachodniej i jednocześnie jeden z największych odsetków użytkowników. Od 2020 roku działa tam mandat 200 euro — który wcale nie oznacza dekryminalizacji.

Ekspert: Środki psychoaktywne zwiększają ryzyko schizofrenii

Specjaliści zauważają radykalny przyrost liczby pacjentów ze schizofrenią i innymi zaburzeniami psychotycznymi, wśród osób, które wcześniej przyjmowały środki psychoaktywne. Z dr hab. n. med. Pawłem Krukowem rozmawia Lilianna Kaczmarczyk.