Więcej informacji: Pregabalina w Narkopedii [H]yperreala
Stary, doskonale Cię rozumiem i bardzo dobrze, że piszesz to na głos, bo zdanie sobie z tego sprawy to już jest pierwszy krok. Sam dopiero co pisałem w tym wątku, jak to gówno potrafi zadziałać i aż mnie ciarki przechodzą, jak czytam Twój wpis.
Z opisu klasycznie wpadłeś w pułapkę chowania psychiki pod klosz — najpierw tramal na ból, teraz pregaba na lęki i stress. Ta ulga, że wszystko da się załatwić, to jest niestety iluzja wypożyczona na kredyt z ogromnym oprocentowaniem. Pregabalina daje sztuczny bufor bezstresowy, a jak schodzi, to wyrzut niepokoju jest dwa razy mocniejszy niż ten naturalny (efekt odbicia).
Najważniejsze: nie rzucaj tego z dnia na dzień na własną rękę, bo po paru miesiącach ciągłego/częstego brania dostaniesz takiego zjazdu i skoku lęków, że po prostu znowu po to sięgniesz. Trzeba to powoli i mądrze zejść z dawką, najlepiej przy wsparciu ogarniętego psychiatry, który wie, czym jest odstawianie gaba-ergików i nie powie Ci to nie uzależnia.
Trzeźwość po latach uciekania w substancje przeraża, bo nagle musisz stanąć do konfrontacji ze starymi emocjami bez żadenj tarczy. Ale da się to poukładać — bierz się za to krok po kroku, zanim ta stawka znowu urośnie.
Mając do dyspozycji tylko duże dawki ciężko będzie Ci z tego zejść jak nagle będziesz musiał uciąć np. 50% dawki albo 100% skoro wytrzymujesz max 4 dni.
Czy przy stopniowym odstawianiu unikniesz lęków całkowicie? Prawdopodobnie nie, ale będą na pewno mniej nasilone niż przy dużych skokach dawek.
Plus ja bym na początek dawkę rozłożyła jednak na 2 mniejsze, a nie jednorazową.
Od 8 miesięcy brałem ją tylko w weekendy dawki od 300 do 1500mg, ostatnie 3 miesiące nie wchodzę powyżej 600 mg po przeczytaniu setek stron z hypka - uznałem, że tak będzie dla mnie lepiej.
W ciągu tygodnia bez niej czuje się słabo psychicznie więc przez ostatni miesiąc biorę 75-0-75 codziennie i jest w porządku.
Nie wiem czy słaby stan bez niej to efekt jej odstawienia czy ja tak miałem zawsze - analizując swoje życie przed pregabą skłaniam się ku temu, że jednak zawsze tak miałem.
Przechodząc do meritum - we wrześniu mam umówioną wizytę u psychiatry - chcę z nim porozmawiać jak może mi pomóc to rzucić lub wejść na stałe w branie jej pod jego opieką.
Czy prosto z mostu powiedzieć mu, że prege ogarniam sobie z receptomatów i czuje się od niej uzależniony?
Już nie wiem co jest lepsze. Nic nie czuć, czy czuć taki syf.
Mundur nie izoluje od rzeczywistości. O hipokryzji, która pęka na komisariatach
Rekordowe konsultacje: Polacy mają dość karania za roślinę.
Bezpieczna likwidacja nielegalnych laboratoriów – specjalistyczne CBŚP
Na terenie Centrum Szkolenia Policji w Legionowie, w ośrodku ITCCCL (International Training Center for Combating Clandestine Laboratories) prowadzonym przez CBŚP, policjanci wzięli udział w szkoleniu dotyczącym likwidacji nielegalnych laboratoriów narkotyków syntetycznych z wykorzystaniem zespołów specjalnych CBŚP i kontrterrorystów. Przedsięwzięcie zorganizował Wydział do Zwalczania Zorganizowanej Przestępczości Narkotykowej Centralnego Biura Śledczego Policji.
Indonezja: Najstarszy dowód na użycie substancji psychoaktywnej - sprzed 25 tys. lat
Mieszkańcy indonezyjskiej wyspy Sulawesi już 25 tys. lat temu wykorzystywali orzechy betelowe jako substancję psychoaktywną - wykazały nowe badania. Nawyk, który początkowo mógł być sposobem na złagodzenie bólu zębów, stał się najstarszym na świecie dowodem używania substancji psychoaktywnej.
Ogromny transport kokainy. Narkotyki za 19 mln zł ukryto w złomie
Ponad 350 kg kokainy o czarnorynkowej wartości przekraczającej 19 mln zł przechwycili funkcjonariusze Krajowej Administracji Skarbowej w Gdyni. Narkotyki były ukryte wewnątrz ciężkich metalowych elementów znajdujących się w kontenerach ze złomem. Śledztwo w tej sprawie nadzoruje Prokuratura Okręgowa w Gdańsku.