Chciałem zapytać, czy hipnoza może być wykorzystywana w leczeniu uzaleznień. Czy może być wykorzystywana jako dodatek do psychoterapii u po żadnego terapeuty, czy jako w ogóle samodzielna metoda? Sam zacząłem dzisiaj chodzic na takie sesje - co prawda z przymusu, z bardzo duża ilością wątpliwości, no ale zacząłem.
Może znacie jakieś artykuły naukowe na temat hipnozy wykorzystywanej ogólnie.
Przypadkiem może ktoś z was sam uczestniczył w czymś takim?
Dosłownie cokolwiek. Za jakiekolwiek informcje będę bardzo wdzięczny.
Tak zwany Wielozakonnik
Z tytułem Zakonnego Doktorka
https://youtu.be/PctD-ki8dCc
Po angielsku.
Tematy poruszane to m.in. rola takich praktyk w leczeniu traum, lęków itp.
#samomięso
Jak wracałam z dtx ostatnio, bardzo przejęta i przemiła taxidriverka w gadce rozwiniętej od słowa do słowa zachęcała mnie do spróbowania takich sesji. Miała kogoś w rodzinie, kto się uporał z nałogiem nikotynowym.
W każdym razie wierzę, że coś w tym jest.
Jesli nie ma się dolegliwości psychicznych to zaburzających, to we wnętrzu prowadzi się zwykle dwa dialogi.
Jeden na poziomie podświadomości. Drugi na tym głębszym, nie tak łatwo "kontrolowanym" (już sam ten świadomy dialog nie jest łatwy do panowania nad nim) i transparentnym, tj. podświadomym.
W naszym przypadku jeszcze jest trzeci, ten najbardziej dezinformujący i zwodniczy, czyli dialog uzależnienia.
Każda metoda dobra, o ile zbliża nas do celu.
Marihuana w psychiatrii. Dlaczego „nie leczy” nie oznacza „nie działa”?
Raport: w Europie pojawiają się nowe narkotyki o większej sile działania
Coraz więcej Francuzów sięga po kokainę. Mafia silniejsza niż państwo?
Kokaina przestała być we Francji narkotykiem elit. Sięga po nią już około półtora miliona osób, a handel białym proszkiem stał się biznesem wartym nawet siedem miliardów euro rocznie. W siłę rosną mafie, Marsylia zmaga się z kolejną falą gangsterskich porachunków, a eksperci alarmują, że kraj mierzy się z kryzysem zdrowia publicznego.
Konopie w leczeniu demencji. Naukowcy wskazują dwa związki
Doustna kombinacja oczyszczonego THC i CBD istotnie zmniejsza pobudzenie u seniorów z zaawansowaną demencją – wynika z badania LiBBY zaprezentowanego na konferencji Alzheimer’s Association International Conference w Londynie.
83-latce z alzheimerem podano psychodelik. Niezwykła reakcja organizmu
Po jednorazowym podaniu wysokiej dawki psylocybiny 83-letnia pacjentka z ciężką chorobą Alzheimera, mówiąca dotąd głównie monosylabami, zaczęła inicjować rozmowę. Lekarze zauważyli też inne oznaki poprawy, a przypadek opisano w „Frontiers in Neuroscience” - uznanym, interdyscyplinarnym czasopiśmie naukowych poświęconym neurobiologii.