Dział poświęcony zapytaniom użytkowników wobec ich spraw bieżących.
ODPOWIEDZ
  • 37 / 8 / 0
Hej. Weekendowo zapaliłem blanta i wszamałem sobie klona w ilości 4mg, ot tak dla wieczornej relaksacji przy piwie. Siedziałem resztę dni wolnych w fotelu bez kierownicy naprzeciw, tak jak Pan Bóg przykazał. W poniedziałek wyjechałem do pracy i spotkała mnie kontrola na drodze szybkiego ruchu, zupełnie losowa. Alkomat, sprawdzanie dokumentów, rutynowe sprawy. Problem w tym, że wyglądam jak ćpun: sama skóra i kości, szarawa cera i takie inne rewelacje, zatem pan nadgorliwy, w dupsko zapierdolony kundel z wszechobecnie szanowanej drogówki postanowił, że na dmuchaniu się nie skończy. Wynik? Obecność benzodiazepin i kannabinoidów w organiźmie. Cóż, może chodzi o to, że zbliżając się do pięćdziesiątki metabolizm już nie funkcjonuje tak, jakby człowiek oczekiwał. Tak więc pan pojedzie z nami, proszę pana. Ma pan ludzi, żeby to odholowali? No to proszę zadzwonić, a my poczekamy i później udamy się na komisariat.

Prawo jazdy stracone na trzy lata, kara grzywny. Przyjmuje pan? No przyjmuję. I tak was kurwy nie przekonam, że jestem trzeźwy.

No, koniec smutnej historii. Grzywna zapłacona, więc już chuj z nimi. I jako, że nie wyobrażam sobie życia bez prowadzenia pojazdów mechanicznych, jak to jest z krajami, które nie należą do UE? Sam dokument prawa jazdy udało mi się zachować, bo akurat tamtego dnia go przy sobie nie posiadałem. Norwegia i Islandia nie należą do wspaniałej Unii, więc może powinienem się udać właśnie w tamte strony. Wiem, że w strefie UE mają bazę danych zawierającą listę osób, którym zostały odebrane uprawnienia. A co z pozostałymi krajami? Czy ktoś tutaj posiada wiedzę na temat tego, jak to wygląda, przykładowo, w Norwegii? Czy sam dokument będzie mógł mnie uprawnić do poruszania się po drogach samochodem, lub czy ewentualnie będzie dało radę wyrobić norweski odpowiednik? Szukam restartu w życiu, które i tak ostatnio nie szło po mojej myśli, więc to może nie jest taki zły deal ostatecznie. Mam trochę odłożonej kasy, więc przejście niekoniecznie może okazać się bolesne. Moja żona jest chętna, by wykurwić razem ze mną z tego grajdołu.

Kompetentni panowie lub też panie, co sądzicie?
  • 5776 / 1184 / 43
O kurwa, współczuje Stary.
Przykra sprawa.
>A komendant po tym gównie ląduje na Kolskiej.
  • 73 / 4 / 0
Jak cie przebadali?
Mówisz, że zabrali cię na komisariat dopiero po wykryciu benzodiazepin i kannabinoidów, więc jak zrobili to tak na szybko przy drodze?
Ostatnio słyszałem, że u mnie w mieście wyposażyli policjantów w takie małe próbki, które stosuje się na język i wykrywają kannabinoidy. Nie wiem dokładnie jak to działa, ale stosują to jak widzą "przymuloną" osobę. Problem w tym, że jak jarałeś dzień wcześniej wieczorem to rano możesz mieć przez takie coś problemy.
  • 1290 / 366 / 0
Jak to 3 dni miałeś po jedzeniu klonów to możesz to w sądzie wywalczyć. Badania krwi powinny dokładnie pokazać ilość środka i czy to kwalifikuje się jako zabranie prawa jazdy.
  • 9371 / 1822 / 2
Z tego co ja skminilem jest po wyroku

Pewnie mu podsuneli jakis test kasetowy i stad caly dym.
A wystarczy kupic tester w aptece i samemu sie przebadac.
No ale po co o takich rzeczach myslec :-)
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 1533 / 196 / 0
łaczmy sie w bólu ja mam przejebana grzywne (10k) i out prawko na 4 lata w krajach poza ue mozesz smigac
  • 376 / 43 / 0
Policja przecież używa testów Drug Wipe czy jakoś tak. W tych testach najlepsze jest to, że nie pokazuje czy obecnie jesteś fest naćpany tylko pokazuje właśnie czy jestes po spożyciu czegoś. Taki test równie dobrze może wyjść pozytywnie nawet po kilku tygodniach kiedy masz już w organiźmie śladowe ilości czegoś.
Dlatego powinni badać krew, okreslić toksykologie i ilość danego srodka o ile sie nie myle.
nie wierzcie w farmazony...
i dzieciakom piszącym "XD" w co drugim zdaniu... :kotz:
  • 522 / 64 / 0
Nie ma co się zgadzać na tego gówno-testy, od razu na krew. Po drugie po 3 dniach ilość kona we krwi w opinii biegłego może zostać uznana za stan nie "pod wpływem" i byś wygrał w sądzie.
Uwaga! Użytkownik GL HF nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 615 / 96 / 0
@MaSaLa Jesteś w błędzie. W tym wypadku testy są robione na substancje czynne w organizmie a nie ich metabolity. Tak dla zobrazowania na przykładzie wódy napierdolisz się, rano czujesz się trzeźwy ale jeszcze coś wydmuchasz, wieczorem na alkomacie 0 i w krwi tak samo ale w krwi zostają metabolity "rozpadu" alko i można sprawdzić czy ktoś nie pił parę dni wstecz. Z zielskiem jest najgorzej, ponieważ odkładają się w tkance tłuszczowej czyli są bardzo powoli wydalane z siuchami.

Klon tak się składa, że ma długi okres półtrwania nie chce mi się szukać teraz na ulotce, na szybko z wiki 30-40h czyli jak wrzucisz 4mg klona za ~35h masz w organizmie jeszcze 2mg, po kolejnych ~35h 1mg, następne ~35h 0,5mg itd
...a jak test jest czuły nie mam pojęcia, w każdym razie tego klona jeszcze było całkiem sporo w krwii biorąc pod uwagę testy.
Oczywiście obliczenia takie przybliżone bo trzeba jeszcze wziąć pod uwagę czas dystrybucji i wchłaniania czyli dodać jakieś 30min (jak dobrze pamiętam dla klona) itd

Mam nadzieje, że w miarę zrozumiale napisałem. W każdym razie testy mające wykazać "trzeźwość" to zupełnie innego niż testy na to czy kiedyś się coś brało...

Co do tematu, sporo się słyszy że ludzie sobie łatwią prawojazdy z Ukrainy. Drogo nie wychodzi, nie dostajesz punktów karnych, ale jak masz zakaz poruszania się pojazdami mechanicznymi na terenie Polski nadal nie możesz jeździć, lecz w innych krajach już tak ;)
  • 619 / 45 / 0
Kurwa, przejebane z tymi testami. Teraz mnie zaniepokoiliście.
Zastanawiałem się ostatnio jak często policja sięga po multitesty przy rutynowej kontroli trzeźwości...

=/
ODPOWIEDZ
Newsy
Palenie papierosów uszkadza cement. W zębach pozostają trwałe ślady po nałogu

Zęby składają się z trzech zasadniczych warstw: szkliwa, zębiny i cementu. Ten ostatni pokrywa korzeń i budową przypomina kość. Układa się on w charakterystyczne pierścienie, podobne do pierścieni drzew, które rosną z każdym rokiem. Naukowcy z Northumbria University chcieli sprawdzić, czy cement można wykorzystać w medycynie sądowej, na przykład do określania wieku ofiar przestępstw lub katastrof. I odkryli, że palenie papierosów pozostawia w cemencie trwałe ślady.

Używanie marihuany znacznie zwiększa ryzyko śmierci. „Byli młodzi i nie mieli wcześniejszych chorób

Regularne używanie marihuany może niemal podwoić ryzyko śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych – wynika z najnowszej metaanalizy danych medycznych obejmujących blisko 200 milionów osób w wieku od 19 do 59 lat. Niepokoi fakt, że dotyczy ono również młodych osób, które do tej pory uważano za mniej narażone na takie zagrożenia.

Bochnia. Policja ujęła dilerów narkotyków. W garażach przy KN-2 urządzili „biuro” i magazyn

Małopolscy policjanci zlikwidowali „przedsiębiorstwo” zajmujące się handlem narkotykami. Wynajmowane garaże przy jednej z ulic w Bochni spełniały rolę biura oraz magazynu ze środkami odurzającymi. Zabezpieczono duże ilości środków odurzających oraz zatrzymano 4 osoby.