nurtuje mnie ostatnio pytanie. Ze względu na mój zawód, firmy w których potencjalnie mogę pracować prawie zawsze wymagają oświadczenia, że nie mam problemów psychiatrycznych i nigdy nie byłem leczony psychiatrycznie.
Czy osoba będąca uzależniona pójdzie do psychiatry/szpitala w celu detoxu, a później zatrudniając się podpisuje oświadczenie, że nie była nigdy leczona psychiatrycznie. Jest to jakoś możliwe do zweryfikowania przez firmę? Mają oni prawo w ogóle dostać takie informacje?
Wiem, że na dzień dzisiejszy nie ma elektronicznej kartoteki ale w przyszłości jeżeli by powstała, to czy mogą osoby trzecie dostać takich informacji aby uwiarygodnić informacje od pracownika?
No chyba że sam pracodawca jest organem uprawnionym lub może zostać uprawniony do pozyskania "każdej" wiedzy na Twój temat ale zakładam że tak nie jest...
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Marihuana w psychiatrii. Dlaczego „nie leczy” nie oznacza „nie działa”?
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Trump podpisuje nakaz przyspieszenia badań nad lekami psychodelicznymi
Trump podpisał w sobotę rozporządzenie wykonawcze mające na celu złagodzenie ograniczeń badawczych dotyczących leków psychodelicznych, takich jak psylocybina i LSD, dążąc do przyspieszenia badań nad ich potencjałem w leczeniu chorób psychicznych.
Co dzieje się w mózgu pod wpływem psychodelików? Nowe badanie daje odpowiedzi
Psychodeliki mogą sprawiać, że ludzie doświadczają siebie i świata w uderzający sposób – kształty ulegają przeobrażeniom, dźwięki zniekształceniu, a niekiedy dochodzi nawet do zaniku poczucia własnego „ja”, zjawiska określanego jako „ego death”. Jednak to, co dokładnie dzieje się w mózgu, by wywołać takie wrażenia, wciąż nie jest w pełni zrozumiałe.
Lepsza dostępność do terapii dla osób uzależnionych od opioidów
Rada Ministrów przyjęła nowelizację ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii oraz niektórych innych ustaw. Nowe rozwiązania zwiększają dostęp do leczenia osób uzależnionych, upraszczają procedury dla instytucji publicznych oraz umożliwiają skuteczniejsze udzielanie pomocy medycznej.