Dział poświęcony zapytaniom użytkowników wobec ich spraw bieżących.
ODPOWIEDZ
  • 81 / 12 / 0
Witam,
nurtuje mnie ostatnio pytanie. Ze względu na mój zawód, firmy w których potencjalnie mogę pracować prawie zawsze wymagają oświadczenia, że nie mam problemów psychiatrycznych i nigdy nie byłem leczony psychiatrycznie.

Czy osoba będąca uzależniona pójdzie do psychiatry/szpitala w celu detoxu, a później zatrudniając się podpisuje oświadczenie, że nie była nigdy leczona psychiatrycznie. Jest to jakoś możliwe do zweryfikowania przez firmę? Mają oni prawo w ogóle dostać takie informacje?
Wiem, że na dzień dzisiejszy nie ma elektronicznej kartoteki ale w przyszłości jeżeli by powstała, to czy mogą osoby trzecie dostać takich informacji aby uwiarygodnić informacje od pracownika?
  • 48 / 6 / 0
Zasadniczo pracodawca nie ma prawa żądać od Ciebie takich informacji a tym bardziej uzyskiwać bez Twojej wyraźnej zgody, informacji o Twoim stanie zdrowia.
No chyba że sam pracodawca jest organem uprawnionym lub może zostać uprawniony do pozyskania "każdej" wiedzy na Twój temat ale zakładam że tak nie jest...
  • 52 / 3 / 0
A co to jest za zawód ze pracodawca takie pytania by zadawal
  • 404 / 40 / 0
Lekarzy obowiązuje tajemnica lekarska raczej,więc jak sam się nie przyznasz,to nie będzie miał takiej wiedzy.Pracodawca może wymagać testów psychologicznych.Na wózki widłowe np są takie.
  • 2429 / 584 / 155
Zwykle trzeba postarać się ukryć zaburzenia. Jeśli są dobrze kontrolowane lekami, to może to się całkiem nieźle udać. Nie wszędzie też pracodawca wymaga zaświadczenia o stanie zdrowia psychicznego. No i wychodzę z założenia, że choroby psychiczne nadal są postrzegane zbyt szablonowo - że ,,są i już''. A ja nie widzę powodu, dla którego leczona choroba, będąca w remisji miałaby mi przeszkodzić w zdobyciu wymarzonej, dobrej pracy. Znam też osoby, które w sytuacji, gdy zaświadczenie było wymagane - szły prywatnie do psychiatry, płaciły ok. 200 zł, prosiły o papier i dostawały.
Uwaga! Użytkownik taurinnn nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
NIK odpowiada na wniosek Wolnych Konopi. „Przyjęto do wiadomości”, ale my nie odpuszczamy

Najwyższa Izba Kontroli odpowiedziała. I choć pismo jest obszerne, to w kluczowej dla nas [ Wolnych Konopi] kwestii … milczy. Otrzymaliśmy oficjalne stanowisko Izby w sprawie naszego wniosku o przeprowadzenie kontroli dotyczącej kosztów i efektywności obecnego modelu ścigania za posiadanie marihuany.

Cannabis trafia do supermarketów w Niemczech. Netto sprzedaje nasiona marihuany jak zwykłe warzywa

Jeszcze niedawno coś takiego byłoby nie do pomyślenia. W niemieckim supermarkecie obok nasion pomidorów czy bazylii pojawiły się… nasiona cannabis. Popularna sieć Netto rozpoczęła testową sprzedaż produktu, który budzi ogromne zainteresowanie klientów i wywołuje dyskusję o nowych realiach po legalizacji. Wszystko odbywa się jednak zgodnie z obowiązującym prawem, które pozwala dorosłym na domową uprawę konopi. Dla wielu osób to znak, że marihuana w Niemczech powoli staje się zwykłym elementem rynku, a nie tematem tabu.

Marihuana zaburza pamięć na różne sposoby

Palenie marihuany nie tylko pogarsza pamięć. Aktywny składnik konopi ją reorganizuje – odkryli badacze z Washington State University (USA).