Opis:
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Czosnek
http://rozanski.li/1884/czosnek-allium- ... potonicum/
Czosnek (Allium sativum L.) i choroby sercowo-naczyniowe.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/21033626/
Znaczenie farmakologiczne Allium sativum L. 5. Hipolipemiczne działanie in vitro i in vivo:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/15218732/
Korzyści sercowo-naczyniowe czosnku (Allium sativum L).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/12597261/
Czosnek (Allium sativum L.): działania niepożądane i interakcje lekowe u ludzi
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/17918162/
dxm-mxe-czosnek-t32440.html
Działanie przeciwcukrzycowe czosnku (Allium sativum L.) u zdrowych szczurów z cukrzycą wywołanych przez streptozotocynę.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/17085291/
Zmiany związków fenolowych w czosnku (Allium sativum L.) ze względu na odmianę i lokalizację wzrostu.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/21667145/
Wpływ surowego zmiażdżonego czosnku (Allium sativum L.) na składniki zespołu metabolicznego.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/28956671/
Japońscy naukowcy – podając czosnek szczurom – odnotowali wyraźny wzrost poziomu noradrenaliny, białek rozprzęgających (UCP), aktywności brunatnej tkanki tłuszczowej oraz tempa termogenezy i lipolizy - rozpadu cząsteczek tłuszczu zapasowego.
Już z tych kilku badań niezbicie wynika, że legendy o wpływie czosnku na zdolności wysiłkowe mają racjonalne podstawy. Jakkolwiek noradrenalina jest hormonem niezwykle istotnym w kształtowaniu tychże zdolności, to jednak znacznie ważniejszy jest wspominany wyżej – testosteron. Ten bowiem, wydzielany przez jądra do krwiobiegu, dociera do tkanki mięśniowej. Tu wnika do każdej komórki mięśniowej, gdzie wiąże się z wyspecjalizowanymi białkami – nazywanymi receptorami androgenowymi (AR). Po związaniu testosteronu, receptor androgenowy przekształca się w czynnik transkrypcyjny, inicjujący (o czym już wiemy) najważniejszy etap anabolizmu białek – transkrypcję. Ostatecznie więc pod wpływem testosteronu dochodzi do wzmożenia produkcji białek kurczliwych włókienek mięśniowych, czyli regeneracji mięśni oraz rozwoju ich siły i masy.
Teoria pokazuje, że czosnek – aktywujący noradrenalinę – powinien podnosić też poziom testosteronu. Wynika to bowiem ze znanych nam już właściwości noradrenaliny – jej wpływu na hormony podwzgórza i przysadki mózgowej – GnRH oraz LH.
Zespół Oi chciał mieć jednak całkowitą pewność, również i co do tej kwestii... Japońscy naukowcy opublikowali w 2008 roku wyniki kolejnego badania. Podając czosnek szczurom tym razem, karmionym wysokobiałkową dietą – notowali poziom gonadotropiny LH, testosteronu i kortykosteronu oraz wartość bilansu azotowego. Testosteron – wiemy – to hormon anaboliczny, wydzielany i produkowany pod wpływem LH. Za to kortykosteron jest szczurzym odpowiednikiem ludzkiego kortyzolu – hormonu katabolicznego, utrudniającego rozwój muskulatury. Natomiast bilans azotowy to miara anabolizmu białek, mówiąca między innymi o tym, jak szybko rosną muskuły.
Badanie udowodniło, że - pod wpływem dodatku czosnku do diety wysokobiałkowej szczurów – doszło do wyraźnego wzrostu poziomu LH i testosteronu, wyraźnego spadku poziomu kortykosteronu oraz – co najciekawsze – znacznego (dwukrotnego) wzrostu wartości bilansu azotowego.
To badanie dowiodło nam dwóch rzeczy: nie tylko podania o wysiłkowych właściwościach czosnku mają realne podstawy, ale też o jego właściwościach afrodyzyjnych (miłosnych), znanych głównie z tradycji medycyny chińskiej. Przypomnijmy bowiem, że testosteron to męski hormon płciowy, nie tylko kształtujący męską waleczność, sylwetkę i siłę, ale również kreujący męskie zachowania seksualne.
Rayalam postulował, że składniki aktywne czosnku wykazują aktywność zbliżoną do CLA. Wykazał to też w swoim badaniu, gdzie – zestawiając składniki aktywne czosnku z CLA – doprowadził do ,zagłady’ komórek tłuszczowych, w efekcie nasilenia procesu ich programowanej śmierci – apoptozy. I chociaż badanie to nie obejmowało wpływu składników aktywnych czosnku na tkankę mięśniową, to jednak dokonać możemy tutaj interpolacji... Skoro wcześniej udowodniono, że CLA zwiększają anabolizm białek mięśniowych (via PPAR alfa), zaś składniki aktywne czosnku działają tak samo, jak CLA, to jasnym wydaje się, że również i one zwiększają anabolizm białek mięśniowych - poprzez aktywację tych samych czynników transkrypcyjnych.
Wniosek płynący z tego wszystkiego wydaje się jasny: wato włączyć czosnek do naszego menu, gdy pracujemy nad redukcją tłuszczu czy rozwojem masy mięśniowej. Jeżeli komuś przeszkadza jego nieprzyjemny zapach, niech powie sobie tak: „Może będę troszeczkę ‘podjeżdżał’, ale za to – jak wspaniale wyglądał!”
autor: Sławomir Ambroziak
źródło:
http://www.perfectbody.pl/DIETA_I_SUPLE ... bolik.html
Ps.
smrodu czosnku pozbedziecie sie 1)mieszajac go z miodem
Lub
2) zujac natke pietruszki.
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
To jaką suplementację proponujecie, ząbek czosnku przed snem? %-D No bo rano go jadł nie będę z przyczyn oczywistych, nawet z miodem i pietruszką. ;-) Właśnie, ciekawe, do jakiej "dawki" jest zdrowy.
Powiadacie, że dobra sprawa uświęca nawet hejting?? A ja Wam mówię: dobry hejting uświęca każdą sprawę.
Nie łączyć z Paracetamolem ryzyko uszkodzenia watroby:
https://www.swiat-zdrowia.pl/artykuly/n ... polaczenia
Antydepresant:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2792615/
Czosnek czarny ma silniejsze właściwości zdrowotne.
http://biokurier.pl/jedzenie/czarny-czo ... asciwosci/
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Czarny_czosnek
Czarny czosnek: krytyczny przegląd jego produkcji, bioaktywności i zastosowania.
https://www.sciencedirect.com/science/a ... 9816301727
https://www.researchgate.net/publicatio ... ack_Garlic
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27387089
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5295068/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25350296
lubię zdrowotnie jeść ząbek/dwa dziennie jestem ciekaw czy lepiej jeść co dwa dni np jak kurkume czy śmiało jeść codziennie przez 3 msc np
moi obydwaj dziadkowie Świętej Pamięci jedli codziennie ząbek czosnku, jeden dożył 95 drugi 89 lat
Przeciwnowotworowe właściwości czosnku:
http://www.czytelniamedyczna.pl/2608,pr ... osnku.html
Garlic extract (25, 50 and 100 mg/kg) significantly decreased immobility time in a dose-dependent manner in both TST and FST, indicating significant antidepressant-like activity. The efficacy of the extract was found to be comparable to fluoxetine (20 mg/kg p.o.) and imipramine (15 mg/kg p.o.) in both TST and FST. The extract did not show any significant effect on the locomotor activity of the mice. Prazosin, sulpiride, baclofen and p-CPA significantly attenuated the extract-induced antidepressant-like effect in TST. Garlic extract (100 mg/kg) administered orally for 14 successive days significantly decreased brain MAO-A and MAO-B levels, as compared to the control group.
Garlic extract did not show significant change in the locomotor activity of mice, as compared to the control group; so this extract did not produce any motor effects. It confirms the assumption that the antidepressant-like effect of the extracts is specific. According to our results, the antidepressant-like effect of garlic extract was significantly reversed by the treatment of animals with prazosin (α1 -adrenoceptor antagonist), sulpiride (a selective dopamine D2 -receptor antagonist), p-CPA (serotonin synthesis inhibitor) and baclofen (GABAB agonist) when tested in TST. This suggests that garlic extract might produce antidepressant-like effect through interaction with α1 -adrenoceptors, dopamine D2 receptors, serotonergic and GABAergic receptors, thereby increasing the levels of norepinephrine, dopamine, serotonin and decreasing GABA levels in the brain of mice. Garlic extract (100 mg/kg p.o.) administered to mice, for 14 successive days, significantly decreased brain MAO-A and MAO-B activities as compared to the control group. MAO inhibiting activity by the extract was comparable to imipramine. Thus, antidepressant-like activity of the extract might also be due to inhibition of MAO, resulting in increase in the brain levels of monoamines.
Czyli jest antagonista GABA B
zauważyłem, że po dłuższym działaniu działa na mnie jak viagra
ptak mi stoi jak maszt, mogę długo i dużo, libido też wystrzelone w kosmos
problemów z żołądkiem nie miewam, wręcz odrwotnie pomaga mi się wypróżnić porządnie i oczyszcza jelita,
jestem bardziej odporny na infekcje, jak już mam to objawia się bardzo delikatnie , normalnie mogę chodzić do pracy,
czuję się silniejszy fizycznie i bardziej odporny i to libido i bardzo długa i silna erekcja, moja kobieta jest wniebowzięta :d
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news/klefedronfabrik5.jpg)
Polski narkobiznes zwiększa zasięgi. Czarny rynek domaga się towaru
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/zrzut.jpg)
Biały popiół vs. czarny popiół: Prawda o wskaźnikach jakości konopi
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/germancannaclubs.jpg)
Niemiecki ekspert: trudno dostrzec w legalizacji konopi cokolwiek pozytywnego
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/medmjaustralia.jpg)
Medyczna marihuana długoterminowo poprawia jakość życia pacjentów
Australijscy medycy mówią, że pacjenci, którym przepisano medyczną marihuanę, mogli liczyć na poprawę ogólnej jakości życia związanej ze zdrowiem, a także zmniejszenie zmęczenia i zaburzeń snu przez okres jednego roku. Lęk, depresja, bezsenność i ból również ulegały osłabieniu.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/masowiec.jpg)
Masowe ilości kokainy na masowcu. Kucharz w areszcie
Blisko pół tony kokainy o wysokiej czystości przejęły argentyńskie służby na masowcu Ceci w porcie rzecznym San Lorenzo. Do udziału w przemycie przyznał się okrętowy kucharz.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/alcohol_vs_marijuana.jpg)
Marihuana zmniejsza pragnienie alkoholu u osób pijących dużo – Nowe badania finansowane przez rząd
Czy marihuana może pomóc osobom pijącym dużo alkoholu pić mniej? Nowe badanie przeprowadzone w USA sugeruje, że tak – i to z zaskakująco prostego powodu. Osoby, które sięgały po marihuanę tuż przed alkoholem, piły wyraźnie mniej i miały mniejsze łaknienie.