Z korzeni i kory tej rośliny sporządzają oni preparaty mające uśmierzyć bóle reumatyczne i bóle żeńskich narządów rozrodczych, a także wspomagające leczenie przeziębień. Z całej rośliny przygotowują wywary, które dodają energii i siły, a także podnoszą czujność i koncentrację.
Liscie zawieraja alkaloidy harmala m.in THH.
Tradycyjnie bobinsana jest przyjmowana przez nalewkę w alkoholu wytworzonym z cukru trzcinowego zwanego aguardiente lub mocnej herbaty (wywaru). Wszystkie części rośliny są wykorzystywane do gojenia. Korzenie, kora, liście i kwiaty.
Bobinsana jest znanym "nauczycielem roślin", czasem używanym w połączeniu z psychodelicznym amazońskim naparem "ayahuasca". Chociaż sama bobinsana nie jest halucynogenna, jest uważana za nauczyciela roślin lub roślinę główną i czasami jest dodawana do receptur ayahuasca, aby pomóc szamanowi połączyć się i uczyć z roślin. Roślina jest zwykle przyjmowana na specjalnej diecie lub podczas tych szamańskich ceremonii otwierania i uzdrawiania serca, wzmacniania empatii, pogłębiania kontaktu z naturą i zapewniania uziemienia. Według wielu zwolenników ayahuasca "doctorcita bobinsana", jak to mówią, jest bardzo delikatnym leczniczym duchem roślinnym, który zwiększa klarowność, skupienie, współczucie i reaguje na zawał serca, żal i stratę.
http://biopark.org/peru/bobinzana.html
https://youtu.be/ZCdbJmm7Q3Y
DMT forum cytat:
Jedną rzeczą, którą chciałem dodać do tego wątku, było to, że niedawno poddałem się badaniu biologicznemu Bobinsana (Calliandra angustifolia), które jest jednym z niewielu źródeł roślinnych THH. Wypiłem herbatę z 5 gramów kory w proszku, zanurzoną we wrzącej wodzie, zrobioną jak zwykła herbata, bez dużej ilości ciepła. Podczas tego eksperymentu byłem również inhibitorem MAO-A przez 1 mg błękitu metylenowego, który biorę codziennie na lęk / depresję (chociaż w tym celu wracam do afobazolu ze względu na zwiększoną dalekowzroczność i obawy o toksyczność rogówki).
W każdym razie Bobinsana zawiera tylko THH, w który wierzę, i powiem, że był zdecydowanie aktywny. Moim głównym celem w teście biologicznym było sprawdzenie, czy roślina ma DMT / 5-MeO-DMT / bufo / etc. ale nie było żadnej psychedelii tryptaminy. To, co się rozwinęło, było najprzyjemniejszym, jasnowidzącym, spokojnym doświadczeniem z betakarboliny, jakie miałem. Wypaliłem liście caapi i pochłonąłem winorośl w herbacie, a także paliłem i piliśmy i jadłem także passiflory. Było to wyraźnie THH przez opis tregara w tym wątku i gdzie indziej. Szczególnie zauważyłem agonizm 5ht1a, który mam duże doświadczenie z dawkowaniem Albizzia Silk Tree codziennie na depresję i doświadczeniami z 5-meo-mipt, doustnymi 5-MeO-DMT i innymi roślinami na tej stycznej badawczej. To było piękne, długotrwałe (mam 5 godzin, wypiłem to wcześniej) pasujące do tregarów "
W skrócie jest to najbardziej imponująca roślina, która nie ma halucynogenności, z którą się zetknąłem i mam nadzieję, że będę ją używać codziennie jako uzupełnienie mojej rutyny MAOI, o której myślę, że jest ona stosowana w Ameryce Południowej. Kiedy napar potrzebuje więcej THH ciała / odczucia umysłu, wierzę, że sięgnęliby po tę roślinę poprzez moje doświadczenie z nią. Inną dodatkową korzyścią jest to, że jeśli inni mają takie samo doświadczenie z tą rośliną, wówczas wydobywanie i izolowanie THH z caapi może być niepotrzebne, gdy cała roślina Bobinsana wydaje się mieć ją jako jedyną czynną substancję chemiczną w znacznych ilościach.
Herbata również smakowała wyśmienicie.
O THH:
http://www.longecity.org/forum/topic/76 ... receptors/
Okres poltrwania 11h.
Polska 2026 wygląda jak Stany Zjednoczone w 1996
O polskim systemie leczenia uzależnień opioidowych - z perspektywy pacjenta po dziewięciu ośrodkach.
Mundur nie izoluje od rzeczywistości. O hipokryzji, która pęka na komisariatach
Naproksen i LSD w bałtyckich krabach. Jak leki trafiają do morza?
Amerykanie zamieniają alkohol na konopie. Media straszą uzależnieniem, a statystyki pokazują sukces
Nagłówki amerykańskich i światowych mediów znowu uderzyły w alarmistyczne tony. Wszystko za sprawą najnowszych badań opublikowanych na łamach prestiżowego czasopisma JAMA Psychiatry, z których wynika, że w USA rośnie odsetek osób zmagających się z problematycznym używaniem marihuany (CUD) – szczególnie wśród mężczyzn powyżej 35. roku życia.
Marihuana zmniejsza stres? To nie musi być prawda
Regularni użytkownicy konopi często deklarują, że marihuana pomaga im w walce ze stresem. Najnowsze ustalenia naukowców pokazują jednak, że subiektywne poczucie ulgi w dużej mierze wynika z efektu placebo. Choć THC faktycznie wpływa na niektóre wskaźniki fizjologiczne, inne pozostają bez zmian, a część – jak tętno – wręcz rośnie. Badanie przeprowadzone przez naukowców z Washington State University oraz Arizona State University objęło 120 osób regularnie sięgających po marihuanę. Eksperyment przeprowadzono metodą podwójnie ślepej próby (ani uczestnicy, ani badacze nie wiedzieli, kto otrzymuje substancję czynną).
Marihuana w Szwecji — jedno z najostrzejszych praw w Europie
Szwecja karze nie tylko posiadanie marihuany, ale samo bycie pod jej wpływem — to rzadkość na tle reszty Europy. Od ponad trzydziestu lat policja może zlecić test na miejscu przy samym podejrzeniu, a dostęp do konopi medycznych pozostaje w praktyce symboliczny.