twoja roślina jest widocznie osłabiona, żółknie lub więdnie? Napisz, a uzyskasz pomoc
ODPOWIEDZ
  • 9 / / 0
Siema. Pisze do was gdyz mam problem z moim plantem. Jest to plant na outdoor, rosnie, ale mam jeden problem. Otoz gdy przyszedlem na spota zbadac planty na jednym z nich zauwazylen ze na gornej czesci kilka lisci jest zwinietych ze soba, w srodku nich bylo jak8es dziwne cialo stale podobne do puchu z topoli, a w srodku bialy robaczek podobny do jakiejs larwy ktorego zajebalem patyczkiem. Co mam zrobic zeby to wyeksterminowac w krotkim terminie i pozwolic roslince rosnac? Z gory dzieki za odpowiedzi. :-p
  • 12562 / 2435 / 0
Szkoda, że nie pstryknąłeś fotki. Zapewne (jak sam zauważyłeś) była to jakaś larwa w trakcie "tkania" kokonu (tak wynika z opisu).
Inna opcja to sieć pająka w którą wpadła larwa (np z drzewa). Czy te listy wróciły na swoje miejsce po usunięciu tego czegoś?

Roślinki są jeszcze na tyle małe, że możesz bez problemy to wytępić ręcznie, bez chemii. Gdyby to był sierpień i coś się zalęgło w krzaku, to wtedy już nie ma wyjścia.

A jak sobie radzić z owadami, możesz przecież przeczytać w necie https://www.duckduckgo.pl/search?q=konopie+ ... e&ie=UTF-8

Ja mam za sobą póki co tylko 1 sezon i brak doświadczenia z podobnymi problemami. Może ktoś inny coś podpowie.
  • 9 / / 0
Poczytalem w internecie ze nalezy zrobic wywar ze szluga, wrzucilem jednego do wrzatku, poczekalem az wystygnie i polazlem z tym na spota. Zwiniete listki delikatnie rozlaczylem od siebie, wilgotna gabka je wymuskalem zeby byly czyste. Opryskalem wszystkie roslinki co by ich tez nic nie meczylo wywarem ze szluga za pomoca spryskiwacza. Niedlugo pojde ba spota i zobacze co i jak. A tobie dziekuje za link :D 3maj sie dobrodzieju :D
  • 12562 / 2435 / 0
Nie spryskuj, jak jest lampa, bo może wypalić listki. Mi przez nieuwagę trochę zachlapało najniższe partie podczas podlewania i wyżarło je prawie całkiem (choć to może wina Biohumusa, a nie słońca...)
  • 9 / / 0
Bylem dzis na spocie, wszystko jest w jak najwiekszym porzadku tylko na listkach zostaly slady po larwie tzn. byly pogryzione. Wspominales ze gdy sie podlewa/opryskuje roslinke gdy ona ma swiatlo to potrafi wypalic dziury. Dzieje sie tak bo krople wody dzialaja jak soczewki. Wystarczy dac na listki delikatna mgielke i powinno byc okej. A jezeli chodzi o zaatakowana rosline to okazala sie plci meskiej bo zauwazylem jajeczka :D Wykopalem ja i wsadzilem do donicy, oddzielajac ja od zenskiej by zapobiec zapyleniu. Planuje zalozyc bialy, przewiewny jedwabny kapturek na wyzsze partie by zebrac tam pylek a nastepnie nalozyc na jedna galazke zenskiej zebym mial nasionka. Zenska prawie nic nie straci na mocy i bede mial cenne pestki :D
  • 12562 / 2435 / 0
Jakim cudem o tej porze masz już na spocie samca??? : )
  • 9 / / 0
Wykielkowalem nasiona bardzo wczesnie, dokladniej na poczatku kwietnia :D
  • 12562 / 2435 / 0
Posiadasz automaty, czy "pełnosezonówki"?
Teoretycznie konopia pełnosezonowa nie powinna pokazać płci, kiedy dnia jeszcze przybywa (a cały czas przybywa).
U jeden ze swoich najstarszych (prawie 2 miesiące) roślin zauważyłem wczoraj coś, co wygląda jak preflowery i jestem lekko skołowany sytuacją : ) W zeszłym sezonie pierwsza roślina pokazała płeć (kobita) dopiero w lipcu. Co ciekawe, jako ostatni ujawnił się samiec.
  • 657 / 93 / 0
tak się zdarza, że roślina wczesniej pokazuje płeć, ale nie znaczy to, że juz będzie kwitnąć, będzie dalej sie rozrastać, przy rozgałęzieniach będą preflowery, ale na kwitnienie trzeba będzie poczekać
Uwaga! Użytkownik KickInTheEye nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 12562 / 2435 / 0
Ciekawa sprawa - przeglądałem różne dyskusje i natrafiłem na więcej takich przypadków.
Ta roślina w ogóle jest jakaś... nietypowa. Bardzo szybko wykształciła wielkie liście (jakich nie miały dorosłe krzaki z mojej poprzedniej uprawy) i teraz te preflowery...
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
CBŚP zlikwidowało laboratorium narkotykowe. Zabezpieczono ponad 800 kilogramów klefedronu

Policjanci Centralnego Biura Śledczego Policji, działając pod nadzorem Prokuratury Krajowej, przeprowadzili skoordynowaną akcję w powiecie pruszkowskim. Na terenie posesji odkryto kompletną linię produkcyjną do wytwarzania narkotyków oraz zabezpieczono setki kilogramów niebezpiecznej substancji psychotropowej w postaci klefedronu o czarnorynkowej wartości ponad 4 mln PLN.

Jechał pijany na terapię i wpadł prosto na patrol

Poranki bywają trudne, szczególnie gdy w organizmie wciąż krąży wczorajszy alkohol. W Bartoszycach w piątek 22 sierpnia policjantki ruchu drogowego zatrzymały rowerzystę.

Zagadka stabilności piwnej piany rozwiązana. To postęp w wielu dziedzinach nauki

Piękna stabilna piana to jeden z elementów piwa, którego poszukują miłośnicy tego napoju. Niestety, często spotyka ich zawód. Tworząca się podczas nalewania pianka błyskawicznie znika, zanim zdążymy wziąć pierwszy łyk. Są jednak rodzaje piwa, szczególnie piwa belgijskie, na których pianka jest wyjątkowo stabilna. Naukowcy z Politechniki Federalnej w Zurychu, pracujący pod kierunkiem profesora Jana Vermanta, odkryli właśnie sekret długotrwałego utrzymywania się piany na piwie. Poznanie tej tajemnicy zajęło 7 długich lat badań.