Temat zakladam gdyz naprawde wiele razy byl mi taki potrzebny.
W tym temacie mozemy zglaszac chec pomocy w razie zagrozenia zycia.
Pozniej napisze dokladniej
EDIT: krystalizuje sie juz zasada - oto ona - sorry za chaos - fakt ze dzis korzystalem z tego ukladu :-D
REGULAMIN:
post2155406.html#p2155406
-= poki co:
jak sie boisz o swoje zycie to podajesz przyjacielowi swoj numer oraz numer do kogos z rodziny kto moglby wezwac pomoc.
Ja zglaszam chec takiej pomocy.
Podaj mi swoj numer i dzwon o kazdej poze dnia i nocy. Podaj numer do kogos kto z toba mieszka - w razie W ja do ciebie
dzwonie a jak nie odbierasz to dzwonie np do ojca czy brata i kaze sprawdzic czy zyjesz i zeby wezwac karetke.
edit:
wlasnie podalem sobie 2x po 150mg 4cmc iv - balem sie o zycie i dlatego ten temat.
zachecam
osobt ktore mi w ten sposob pomogly:
M.
Fajka
wlasciciecel nh4
Mya - Lesbia
Halik
i wiele innych to naprawde dziala i ma sens
aparat.relaksu@hyperreal.info
Nowy blog - tym razem dopracowany:)
https://junkiepump.wordpress.com/
2) SKRÓT:
OFIARA - podaje RATOWNIKOWI swoj nr tel, nr tel do najlepiej 2 osob ktore nalezy powiadomic w przypadku:
GDY PROSIMY O TELEEFON KONTAKTOWY O 22:300 (nie za 30 min - podawaj zawsze o ktorej dokladnie) A JESLI NIE ODBIORE TELEFONU (np 3 próby po 10 sygnalow) to KOLO RATUNKOWE (osoba w ukladzie) powiadamia TRZECIE OGNIWO (nr do osoby z ktora sie mieszka zeby sprawdzila czy jest przytomna) lub od razu PO KARATKE JAK MIESZKA SAM (adres polecam tylko przyjaciołom podawac).
3) SZCZEGÓLY
4) DOBÓR TRZECIEGO OGNIWA i 5) SPOSÓB POWIADOMIENIA (wazne gdy na chacie jest przypalowy towar albo sytuacja wymaga szczegolnych krokow (pierwsza pomoc) Informacje dodatkowe (Surv jakby zajrzal pomoże radą prawną moze)
6) PRZYKLAD
6) PRZYKLAD:
- leci priv do Wawoj z prosba o uklad (tak zrobie jak skoncze to pisac) - ZGADZA SIE - podaje jej moj nr, nr do ojca, nr do brata - oboje mieszkaja ze mna ale daje obydwa by Wawoj podjela decyzje czy nastepuje POWIADOMIENIE KONTROLOWANE (sprawdzacz jest w temacie i nie narobi przypalu (tym bardziej ze Wawoj wie co mowic bo przeczytala ponizszy PORADNIK).
POWOD ZDARZENIA: Podaje sobie nowa subtancje - boje sie o zycie - dzownie do niej i mowie (stosując regule WAZNEJ TRESCI: ze jest awaria, co podalem, zeby zadzwonila o 22:00 - trzy proby kontaktu po 10 sygnalow).
Nie odbieram.
Wawoj juz wie ze najpierw dzwoni do brata:
- odbiera (X - przyp. w dalszej czesci) bo jest w temacie ale go nie ma w domu
lub
- dzwoni do ojca - odbiera i sprawdza co jest (Y - Wawoj mowi mu co ma wiedziec i co powiedziec jak wezwie karatke)
lub
- nikt nie odbiera - dzwoni po karetke i podaje adres gdyz Wawoj to tzw KONTAKT ZWERYFIKOWANY - moze miec moj adres i uzyje tylko do dobry celow - wzywa karetke i podaje info (wiecej w POWIADOMIENIE NIEKONTROLOWANE) - karetka przyjezdza - juz wiedza ze osoba przedawkowala stymulant pochadna metaamfitny - katynon 200mg dozylnie - RATOWNIK UDZIELA INFO KTORE JEST MAXIMIMUM DLA URATOWANIA ZYCIA ORAZ MINIMUM DLA NAROBIENIA SYFU W ZYCIU (glownie prawnie)
3) SZCZEGÓŁY
1)
dla kogo:
- dla osób które w kontaktach z narkotykami ryzykuja znacznie (szczegolnie proboja nowych rzeczy, podaja dozylnie, proboja susbtancji o zlej reputacji)
przyklad:
Maskaradore jako pierwsza osoba z forum podala sobie 4cmc dozylnie nie przestrzegajac reguly RDU (malo i wolno) - poczula ze moze stracic przytomnosc i umrzec.
- dla osob ktore sobie wzajemnie ufaja lub takie ktore chca obdarzyc zaufaniem innych
zasada dzialania:
- sam pisze PRIV albo zglasza sie do mnie na PRIV osoba która wchodzi w uklad
a) uklad wzajemny - obie osoby chca ochrony
b) uklad prrzyjecielski - jedna osoba jest kolem ratunkowym dla innej
1) pisze PRIV do Wawoj (zrobie to jeszcze dzis) - podaje jej link do watku, moj nr tel i prosze o pomoc
1a) osoba zgadza sie
1b) osoba nie zgadza sie (ale ma twoj nr wiec zaufanie juz dziala i w razie W juz ktos jest i juz ktos wie - zakladamy ze sie zgadza
a) uklad wzajemny:
podaje jej moj nr tel
podaje nr do osoby ktora ze mna mieszka i spelnia warunki TRZECIEGO OGNIWA (o tym ponizej) - osoby ktora moze zostac powiadomiona w razie WYPADKU
najlepiej podaj dwa numery TRZECIEGO OGNIWA
TRZECIE OGNIWO:
osoba ktora mieszka z ofiarą zatrucia i moze odpowiednio szybko wezwac pomoc - moze mieszkac ale moze to byc np sąsiadka - najlepiej:
NAJLEPSZE TRZECIE OGNIWO:
OSoba która bedzie wiedziala jak sie zachowac aby odratowac osoba X ale zarazem nie narobic przypalu (wiecej w SZCZEGOLY WEZWANIA KARETKI) - np moj brat jest lepszy bo wezwie tylko karetke, ojciec np by wezwal najpierw policje a brat dodatkowo moze wyrzucic narkotyki przed przyjazdem:
CHODZI O MINIMALIZACJE PRZYPALU
(wiecej w: SPOSOB POWIADOMIENIA POMOCY PRZEZ KOLO RATUNKOWE)
Uklad wzajemny to wymiana kontaktami. Najwazniejsze przy doborze kontaktow są SZCZEGÓLY WEZWANIA KARETKI oraz DOBÓR TRZECIEGO OGNIWA.
Uklad wzajemny to ja podaje dane do Wawoj a Wawoj do mnie - oboje jestesmy w ukladzie i oboje w razie W naszych znajomych mozemu roszerzac lancuszek pomocy.
b) uklad jednostronny (przyjecielski) - gdy jedna z osob chce wejsc w uklad - np ja sam sie zglaszam jako osoba zaufana i dostepna 24h na dobe jako KOLO RATUNKOWE (warunek - musze znac nr telefonu - nieznajomych nie odbieram).
To takze przyklad jak ja pisze do Wawoj ze chce zeby mi byla pomoca - ona sie zgadza, ale sama odmawia podania danych.
Opisze jeszcze
4) DOBÓR TRZECIEGO OGNIWA
6) SZCZEGÓŁY WEZWANIA KARETKI
7) ALIBI NA ISTNIENIE UKLADU
8) PROPOZYCJE DLA LUDZI DO UKŁADU
9) LIST DO ADMINISTRACJI O URUCHOMIENIE LIFESAVIN-LINE
dzialam...
aparat.relaksu@hyperreal.info
Nowy blog - tym razem dopracowany:)
https://junkiepump.wordpress.com/
Maskaradore pisze: dzialam...
Łaciata pisze:Nie lepiej samemu w sytuacji awaryjnej od razu dzwonić po karetkę, a nie wydzwaniać po znajomych i tracić tylko czas, który czasem może być bardzo znaczący?
@Maska: temat jak i sam pomysł jest spoko, ale kurwa błagam - załatw sobie kogoś, kto będzie to tłumaczył z twojego na polski: nie mam brain foga, wypiłem kawę i zarzuciłem selegilinę - umysł ostry jak żyleta, jednak musiałem 2 razy przeczytać to co napisałeś żeby do końca zrozumieć co chciałeś przekazać.
Ekstaza i ekstaza: jak patrzyliśmy i patrzymy na narkotyki
Marihuana negatywnie wpływa na płodność kobiet? Nowe badania kanadyjskich naukowców
Badanie: Brak dowodów na resztkowe efekty marihuany w prowadzeniu pojazdów
Aresztowania za marihuanę w USA – raport FBI zaskakuje liczbami
Mimo postępów w legalizacji, aresztowania za marihuanę w USA nie ustają. Sprawdź, co naprawdę pokazują najnowsze dane FBI.
Gdańsk: Chciał sprzedać policjantom narkotyki w promocyjnej cenie
- Czego potrzebujecie? - usłyszeli policjanci w cywilu od 38-latka na jednym z gdańskich parkingów. A potem padła oferta zakupu w promocyjnej cenie marihuany i amfetaminy.
Mikrobiom jelitowy wpływa na pociąg do alkoholu
Mikroorganizmy tworzące mikrobiom jelitowy mogą wpływać na spożycie alkoholu, manipulując układem nagrody w mózgu - informuje czasopismo „mBio”.