ODPOWIEDZ
  • 147 / 6 / 0
Od dawna krąży mi po głowie myśl żeby stworzyć wątek w którym były by zebrane informacje nt. szkodliwości i mechanizmów działania wszelakich substancji psychoaktywnych, bo niestety poziom wiedzy na temat substancji psychoaktywnych jest przerażająco niski a wręcz zerowy. A nikomu nie chce się szukać informacji porozrzucanych gdzieś po różnych zakamarkach forum.

Ktoś coś bierze i wie tylko że nazwa handlowa to przykładowo mef, i wie tylko tyle że fajnie "łoi" i może chciałby się czegoś na temat tej substancji dowiedzieć ale nie zna nazwy, nawet nie wie że to substancja z grupy beta-ketonów a jeśli już zna nazwę to określenia typu wychwyt zwrotny nic mu nie mówią, więc to olewa i podjeżdża po następnego węgorza %-D

I właśnie dla tego przydał by się taki wątek w którym zebrane były by podstawowe informacje i pojęcia na temat mechanizmów działania poszczególnych grup substancji i łopatologiczne objaśnione dla przeciętnego kowalskiego który wie że szybciej wejdzie jak odkurzy niż jak zje :rolleyes:

A wy jak myślicie, jest tu potrzebny taki wątek ?

(DO MODERATORA: Z góry przepraszam za błędy, ale jestem delikatnie zdysocjowany i mimo że przeczytałem to co napisałem 10 razy dalej nie jestem pewny czy wszystko jest czytelne i zrozumiałe)
  • 2976 / 256 / 0
Na forum jest wszystko, jeśli ktoś potrzebuje jakiejś informacji to może albo poczytać wątek ogólny dotyczący danej substancji, albo FAQ (jeżeli takowe istnieje). Jeśli zaś nie rozumie jakiś pojęć to wbija na duckduckgo i szuka. A jak ktoś ma podejście 'byle była faza' to nie warto marnować czasu na pisanie takiego ogromnego ćpuńskiego kompendium.

Ech, wszystko chcielibyście mieć na tacy.. cholerne lenie, może dragi też za was wyćpać ? ;)
  • 319 / 8 / 0
Koncepcja tematu dobra, na początek można napisać o ogólnej suplementacji i uzupełnianiu witamin itp podaczas ćpania.
Przypomnij sobie krzywdy, nie daruj nikomu, nigdy.
Volenti non fit iniuria.
Kontakt tylko mailowy; r1ven@protonmail.com
  • 2976 / 256 / 0
  • 319 / 8 / 0
Tego akurat nie widziałem, w tym wypadku faktycznie nie ma co dublować wątków, mea culpa :D
Przypomnij sobie krzywdy, nie daruj nikomu, nigdy.
Volenti non fit iniuria.
Kontakt tylko mailowy; r1ven@protonmail.com
  • 147 / 6 / 0
Przejrzałem wątek z linku powyżej jednak ja mam trochę inną koncepcje.
Chodzi mi o przedstawienie w jaki sposób dana grupa substancji odziały wuje na receptory w mózgu, i co za tym idzie jakie to niesie za sobą konsekwencje długo i krótkofalowe, a także przedstawienie obrazowo najlepiej w formie grafiki na czym polega inhibilacja MAO czy na przykład działanie NDRI.

W wątku od @tur3k nie ma takich informacji, a niektórzy byli by ciekawi dlaczego na następny dzień po mefie jest tak chujowo, czy np. dla czego po odstawieniu opioidów jest przez kilka dni tak ciężko (w tej kwestii nie mam doświadczenia :-D ). Tam są podane sposoby redukcji szkód i zapobieganie im, tzn. coś tam jest ale to tylko linki do wiki, na której opisy są w mniej lub bardziej przystępnej formie dla przysłowiowego Kowalskiego który nic nie wie o neuronach :old:
  • 147 / 6 / 0
Zapomniałem dodać że jeśli wątek spotkałby się z aprobatą, przydały by się do pomocy osoby dobrze zorientowane w swoich dziedzinach. Ja ze swojej strony mogę się zająć alfa-aminoketonami i amfetaminami jak tylko będę miał do dyspozycji trochę wolnego czasu, oraz przełożeniem chemicznego bełkotu :-p od osób które chciały by pomóc na łopatologiczny i zrozumiały tekst dla typowego Kowalskiego.
  • 2362 / 31 / 0
Kapiszonn pisze:
a także przedstawienie obrazowo najlepiej w formie grafiki na czym polega inhibilacja MAO czy na przykład działanie NDRI.
Jeśli kogoś chce się dowiedzieć na czym polega hamowanie reakcji enzymatycznych a wklepanie odpowiedniego hasła w duckduckgo lub wyszukanie tego w literaturze jest dla niego zbyt skomplikowane, to niech od razu sobie daruje bo jest zbyt tępy żeby to zrozumieć.
BS
  • 147 / 6 / 0
Wiem że niektórym nie ma sensu wyjaśniać co się z czym je bo i tak pójdzie i się bezmyślnie naćpa puszczając wszystko mimo uszu, a potem będzie narzekał że ma zwałę i jak mu źle (znam takie przypadki z autopsji bo sam lubię "nawracać" ludzi, ale ich jebie to że w niedługim czasie padną z wycieńczenia lub popadną w depresję), ale niektórych mogło by to zainteresować. I jeśli miało by to pomóc chociaż jednej osobie zauważyć jak bardzo szkodzi swojemu ciału robiąc kilkunastodniowy lub nawet kilkumiesięczny maraton, to uważam że warto. A poza tym z tego co widzę (a może się mylę) misją tego forum jest edukacja w jak najbardziej przystępnej formie.

Może z tym zobrazowaniem mechanizmu iMAO czy NDRI to przesadziłem (sam wiem na ten temat niewiele), ale wyjaśnienie co z grubsza na czym polega mechanizm zwały i uzależnienia czy za co odpowiadają poszczególne neuroprzekaźniki by się przydało.

Jeśli moderator/administrator uważa wątek za niepotrzebny to może go zamknąć, a niech się ćpuny zabijają nie wiedząc co stoi za tym ciśnieniem na następną krechę :*) Selekcja naturalna RULEZ %-D
  • 147 / 6 / 0
Nie widzę dużego zainteresowania wątkiem ale co tam, może dyskusja się rozkręci.

Działanie NDRI

[ external image ]

Bez wpływu czynników zewnętrznych (leków/ćpania) w miarę potrzeb neurotransmitery są uwalniane przez "ZAGŁĘBIENIE W ŻÓŁTYM NEURONIE", po spełnieniu swojego zadania polegającego na pobudzeniu "NEURONU ODBIERAJĄCEGO" są wychwytywane z powrotem przez "NEURON TRANSMITUJĄCY - NIEBIESKIE RÓWNOLEGLE LINIE" i niszczone przez enzym MAO, lub odkładane z powrotem do zapasów "OWALNE ZBIORNIKI". I tak w kółko, to co zostanie zniszczone przez MAO jest dorabiane na bieżąco z półproduktów dostarczanych w pożywieniu.

Po dostaniu się cząsteczki w tym przypadku kokainy następuje blokada wychwytu zwrotnego dopaminy "TO CZERWONE T DO GÓRY NOGAMI" blokuje szczelinę przez którą w normalnych warunkach (bez koksu) dopamina była by odbierana. Neurotransmiter nie mogąc wrócić pobudza neuron bez przerwy co po jakimś czasie doprowadza do jego obumarcia. Z tego co pamiętam gdy dopamina przebywa zbyt długo w przestrzeni między synaptycznej przekształca się do 6-OH dopaminy która jest toksyczna dla neuronów i je uszkadza.

Podobny mechanizm działa w stosunku do serotoniny i nor-adrenaliny więc nie ma sensu tworzyć oddzielnych grafik

BTW. Kurkuma ochrania neurony przed śmiercią na skutek działania czynników toksycznych (6-OH dop), gdzieś nawet znalazłem opis badań na dwóch grupach szczurów. Obie wystawiono na czynniki powodujące uszkodzenia neuronów z tym że jednej podawano kurkumę, i u tych karmionych kurką nie stwierdzono uszkodzeń neuronów a u grupy kontrolnej pojawiły się zniszczenia. Zwiększa też poziom białka BDNF który jest czynnikiem wzrostu neuronów, ma jeszcze sporo innych ciekawych właściwości, ale to już pisanina na oddzielny temat.

Za błędy z góry przepraszam ale piszę z pamięci.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Polska 2026 wygląda jak Stany Zjednoczone w 1996

Newsy
Gang opioidowy rozbity. Cztery młode kobiety nie żyją, 17 zatrzymanych

Policja rozbiła grupę przestępczą handlującą opioidami w całej Polsce. Śledczy łączą jej działalność ze śmiercią co najmniej czterech młodych kobiet w Krakowie. W sprawie zatrzymano 17 osób, w tym lekarza anestezjologa, który wystawiał recepty za pieniądze.

Oświęcim. Zasnął na ławce miał przy sobie torbę narkotyków

Policjanci z Ogniwa Patrolowo-Interwencyjnego oświęcimskiej komendy Policji podczas patrolu zatrzymali 18-letniego obywatela Ukrainy. Nastolatek posiadał przy sobie torbę z kilkoma rodzajami narkotyków. Jest podejrzewany o posiadanie znacznych ilości środków odurzających.

Utylizacja medycznej marihuany w Krakowie. Urzędowe plomby i specjalny nadzór

Medyczna marihuana oraz leki zawierające środki odurzające i substancje psychotropowe nie mogą po prostu trafić do zwykłego kosza na śmieci.