ODPOWIEDZ
  • 180 / 7 / 0
QEEG
Nieprzeczytany post autor: Halluciluna »
Miał ktoś z Was to badanie?

Bo ja właśnie niedawno miałam, jest strasznie mało popularne w Polsce, robi się je w niewielu miejscach - a szkoda, bo wykazuje o wiele więcej i dokładniej. Przy tym jest pierwszym badaniem, które mi coś wykazało. Ogólnie polega na obrazowaniu mózgu, odczycie fal itp. wykrywa dużo subtelniejsze zmiany. Nie rozumiem, po wuj wszystkim jak leci robi się zwykłe EEG, które wykrywa tylko padaczkę, jak się później dowiedziałam.
Po tym robi się terapię biofeedback - uczestniczył ktoś z Was w czymś takim? Bo jeszcze nie wiem, co o tym myśleć.
- Wielcy artyści zawsze dużo ćpają.
- Hurrra będę wielką artystką!!!
Z psytrance od 2012 roku.

Jestem odklejona. :heart:
  • 451 / 13 / 0
@up
1.Prywatnie czy na NFZ badanie QEEG jest ? Jak prywatnie to ile się płaci za to ? Długo czekałeś ?
2.A na jakie to schorzenie kolega choruje jeśli można wiedzieć .
Kontakt: cardomar15@tutanota.com
%-D
  • 180 / 7 / 0
Prywatnie. 300 zł, ale ja miałam zwrot z jakiejś fundacji.
O 'schorzeniu' pisałam w odpowiednim wątku. :P
I nie kolega, tylko koleżanka. %-D

• 451 / 13 / 0
a to przepraszam , coś musiałem przekręcić ;]
Kontakt: cardomar15@tutanota.com
%-D
  • 60 / 3 / 0
Interesujące... Sam bym miał ochotę się "prześwietlić" z ciekawości czy wyszło by ADHD czy inna opcja z katalogu schorzeń które tam można "wyczytać"...
QEEG. Diagnozowanie tą metodą opiera się na innym odkryciu według którego osoby z ADHD wykazują zwolnienie (dlatego się bierze stymulanty) aktywności w obszarze płatów przedczołowych odpowiedzialnych za funkcje wykonawcze. Zwolnienie przejawia się nadmiarem fal wolnych theta i niedostatkiem fal szybkich beta. Im wyższy stosunek jednych fal do drugich tym większy problem z uwagą i koncentracją.
Spoiler niepotrzebny. pill
  • 180 / 7 / 0
ADHD też diagnozuje. Niestety jest wykonywane w niewielu miejscach w Polsce. Nie orientuję się w innych, oprócz tego, że na pewno w Warszawie, a ja byłam w Szamotułach.
Mi wykryło brak lateralizacji, tzn że nie mam żadnej półkuli bardziej rozwiniętej. ;x + zaburzenia w falach, teraz nie przytoczę dokładnie jakie. Z tego co pamiętam, zbyt wolne fale SMR + zbyt szybkie/wysokie fale beta, tylko nie pamiętam, czy krótkie, czy długie. Musiałabym cały wynik przeczytać.
Ale najważniejsze jest, że to badanie COŚ daje, w przeciwieństwie do innych.

ODPOWIEDZ
Newsy
Fabryka narkotyków zlikwidowana

Policjanci Zarządu w Poznaniu Centralnego Biura Zwalczania Cyberprzestępczości wspólnie z Zarządem w Łodzi Centralnego Biura Śledczego Policji, przy współpracy z prokuratorami wielkopolskiego pionu Przestępczości Zorganizowanej Prokuratury Krajowej, rozbili zorganizowaną grupę przestępczą, której członkowie wytwarzali środki psychotropowe. W działaniach polegających na likwidacji laboratorium narkotykowego udział brali także funkcjonariusze KAS i pracownicy Wydziału Zwalczania Przestępczości Środowiskowej WIOŚ w Olsztynie.

Jak marihuana niszczy serce

Na Uniwersytecie Kalifornijskim w San Francisco wykazano, że przewlekłe używanie konopi - niezależnie od tego, czy są one palone, czy przyjmowane w jakimś jadalnym produkcie - wiąże się z istotnym ryzykiem dla układu sercowo-naczyniowego.

Raport unijnej agencji ds. narkotyków: Polska na czele produkcji syntetycznych katynonów

Polska jest na czele europejskiej produkcji syntetycznych katynonów, jednej z najczęściej nadużywanych substancji psychoaktywnych - wynika z raportu Agencji Unii Europejskiej ds. Narkotyków (EUDA). Przy wytwarzaniu narkotyku współpracowały polskie i ukraińskie grupy przestępcze - dodano.