Dział poświęcony wpływowi substancji psychoaktywnych na działalność człowieka.
ODPOWIEDZ
  • 322 / 2 / 0
Szukałem podobnego wątku, ale znalazłem tylko obrazkowy fraktali. Pytanie jest proste - dlaczego właśnie fraktale, zarówno w postaci wizualnej, jak i zapętlających się myśli, są tak charakterystyczne dla psychodelików i występują u większości ludzi z nimi eksperymentujących? Szukałem trochę odpowiedzi, ale doszedłem tylko do paru absurdalnych wniosków typu "ma to związek z tym że widzimy swoje DNA, które też się zawija". Źródła i publikacje naukowe mile widziane, ale Waszą prywatną opinią też nie pogardzę :-)
W czerwonej tabletce było DMT z IMAO, a w niebieskiej końska dawska GHB. Dobrze wybrałeś, Neo.
  • 5299 / 105 / 0
Wiesz no, po opioidach łeb w dół i pustka. Po stymulantach biegają jak pojebani po 40 kilometrów. Po dysocjantach ludzie nie wiedzą kim są i jak się nazywają, to psychodeliki zrobiły se jaja i zapętlają myśli, a że fraktal taki zapętlony to się na nie uwzięły. Poza tym fajnie wyglądają na tripie, nic dodać nic ująć
Spokój jest najwyższym szczęściem :*) Czanga tak bardzo
  • 1857 / 70 / 80
Mam gdzieś zapisany obrazek stworzony w oparciu o badania na Purdue University gdzie jest to wszystko ładnie wytłumaczone problem w tym że nie pamiętam nazwy obrazka a w folderze jest ich 2320 :-/
Z tego co pamiętam chodziło o smyranie receptora 5ht2b który niby był powiązany z wykonywaniem powtarzalnych czynności i oko wychwytywało obraz kilkukrotnie a mózg odbierał te kilka zdjęć obrazu jako jedno. Ale możliwe że jest całkowicie inaczej, musiałbym znaleźć ten obrazek.

Tutaj jest mowa na temat,nie czytałem do końca może jest tu pełna odpowiedź:
https://www.erowid.org/psychoactives/ph ... cle2.shtml
  • 2878 / 21 / 0
psyclone pisze:
Szukałem trochę odpowiedzi, ale doszedłem tylko do paru absurdalnych wniosków typu "ma to związek z tym że widzimy swoje DNA, które też się zawija".
lol

Widzimy fraktale, bo niczego innego nie ma, co byśmy mogli zobaczyć. Wszystko jest fraktalem, więc co chcesz zobaczyć - nicość? haha
Tak trudno to przyjąc do zrozumienia, pojąć i tak zostawić? Czego więcej Ci trzeba - dowodu od Boga?... A Ty pewnie temat dalej będziesz drążył tak naprawdę kręcąc się w kółko.

Jeśli chodzi o biologiczną tego stronę, to masz link wyżej.
And I guess that I just don't know.
*                       *                      *
Kiedy spoglądam wstecz, widzę siebie pozostającego za mną daleko w tyle.
  • 1628 / 198 / 0
Anon pisze:
Z tego co pamiętam chodziło o smyranie receptora 5ht2b który niby był powiązany z wykonywaniem powtarzalnych czynności i oko wychwytywało obraz kilkukrotnie a mózg odbierał te kilka zdjęć obrazu jako jedno. Ale możliwe że jest całkowicie inaczej, musiałbym znaleźć ten obrazek.
To brzmi całkiem sensownie. Weź poszukaj. %-D
  • 322 / 2 / 0
Idąc za linkiem Anona udało mi się dotrzeć do artykułu opisującego próbę stworzenia modelu matematycznego psychodelicznych wizji - http://plus.maths.org/content/os/issue5 ... ions/index - póki co kopię dalej, ale jestem na jakiejś sensownej drodze do zrozumienia zjawiska zgodnie z moimi oczekiwaniami. Dzięki za nakierowanie :-)
W czerwonej tabletce było DMT z IMAO, a w niebieskiej końska dawska GHB. Dobrze wybrałeś, Neo.
  • 189 / 9 / 0
Jak widzisz coś obcego i - relatywnie - bardzo mało złożonego, to łatwiej rozpoznać to jako fraktal, niż scenkę z codziennego życia, ale to nie znaczy, że są czym innym.
jestem na jakiejś sensownej drodze do zrozumienia zjawiska zgodnie z moimi oczekiwaniami.
Kompletnie Ci nie wierzę :-D
  • 934 / 12 / 0
  • 422 / 3 / 0
Niektórzy co znamienitsi naukowcy, przede wszystkim fizycy postulują istnienie "ukrytego" porządku rzeczy o charakterze holograficznym. Hologram a fraktal? Hologram jest praktyczną realizacją fraktalności.

Szukam spiraconej POLSkOJĘZYCZNEJ wersji książki Davida Bohma, "Ukryty porządek", ktokolwiek widział, ktokolwiek wie?

A tutaj kieruję do podsumowania na temat, jakie udało się swego czasu zgromadzić:

http://hyperreal.info/talk/viewtopic.ph ... 6#p1185276
Uwaga! Użytkownik zWidzian nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1857 / 70 / 80
Myliłem sie z tym 5ht2b, jednak chodziło o 5th2a.

Poniższy link pobiera obrazek w formie pdfa odrazu na dysk:
http://www.tripzine.com/pit/signal_theory_poster.pdf

Więcej informacji na temat obrazka i jego twórcy Jamesa Kenta w linku:
http://www.tripzine.com/listing.php?smlid=697

Ładnie opisane czym są fraktale:
http://world.mathigon.org/Fractals
ODPOWIEDZ
Newsy
Picie we wczesnej dorosłości powiązane z problemami poznawczymi w średnim wieku

Stres i alkohol idą w parze. Alkohol może pomagać w radzeniu sobie ze stresem, ale jednocześnie zmniejsza zdolność mózgu do samodzielnego rozwiązywania problemów. To może prowadzić do częstszego sięgania po kieliszek, by poradzić sobie z kolejnym stresem. Z drugiej strony pijąc więcej narażamy się na większy stres z powodu złych decyzji podejmowanych pod wpływem alkoholu. Pojawia się samonapędzający się mechanizm, z którego trudno się wyrwać z powodu zmian w mózgu. Naukowcy z University of Massachusetts Amherst donoszą, że picie alkoholu w celu radzenia sobie ze stresem we wczesnej dorosłości ma negatywny wpływ w wieku średnim, nawet jeśli przez kilka dekad nie piliśmy.

Prawie 60% rynku e-papierosów w Polsce to szara strefa

Prawie 60 proc. polskiego rynku e-papierosów funkcjonuje poza jakąkolwiek kontrolą państwa. Nowy raport Fraunhofer IIS pokazuje, że Polska jest jednym z europejskich liderów nielegalnego obrotu produktami do waporyzacji, a skala problemu może rosnąć jeszcze szybciej niż dotychczas.

Cannabis trafia do supermarketów w Niemczech. Netto sprzedaje nasiona marihuany jak zwykłe warzywa

Jeszcze niedawno coś takiego byłoby nie do pomyślenia. W niemieckim supermarkecie obok nasion pomidorów czy bazylii pojawiły się… nasiona cannabis. Popularna sieć Netto rozpoczęła testową sprzedaż produktu, który budzi ogromne zainteresowanie klientów i wywołuje dyskusję o nowych realiach po legalizacji. Wszystko odbywa się jednak zgodnie z obowiązującym prawem, które pozwala dorosłym na domową uprawę konopi. Dla wielu osób to znak, że marihuana w Niemczech powoli staje się zwykłym elementem rynku, a nie tematem tabu.