Dział poruszający prawne kwestie użytkowania narkotyków. Legalizacja, kary, pytania do adwokata.
ODPOWIEDZ
  • 171 / 8 / 0
Witam !
Zostałem złapany z 10 gramami mefedronu kilka dni przed jego delegalizacją . Jakoś na początku sierpnia 2010 r. Cwele za całkowity legalny sort wsadzili mnie na dołek na 48/h.
Może Was to zdziwi ale ta sprawa ciągnęła się aż to teraz. Na początku mef został wysłany na badania. Badania trwały prawie dwa lata ! W 2012 r. dostałem pismo ,z wynikami badań(Oczywiście substancja to 4mmc wtedy całkowicie legalna). Jednak nie mogłem doczekać się pisma o umorzeniu sprawy. Dzwoniłem , nawiedzałem psiarnie cały czas tłumaczyli się ,że moje papiery gdzieś się zawieruszyły i muszą znaleść , potem ,że niby jeszcze raz badania i.t.p
W końcu po 4 latach tydzień temu dostałem decyzje o umorzeniu sprawy. I teraz mam pytanie.

Wielbię mścić się na tych kundlach. Napisałem już zażalenie na zatrzymanie ale chce napisać wniosek o odszkodowanie za straconego mefa 10 gram. W poniedziałek idę w tej sprawie do znajomej adwokat. Chciałem tylko zapytać czy jest w ogóle taka możliwość ? Nie mam żadnych paragonów za zakup mefa ....

Pozdrawiam
  • 471 / 2 / 0
No i co z tego, że nie masz paragonów, jak w papierach pewnie widnieje ilość, którą ci zajebali, a substancja była legalna w chwili jej zarekwirowania. Moim zdaniem masz szansę coś wskórać, ale znajoma adwokat będzie pewnie wiedzieć więcej.
  • 1073 / 123 / 3
Diler Twój pisałem pozew cywilny o roszczenie takie jak Twoje napiszę Ci jutro jaki konkretnie bo dzisiaj jestem na fali:P
  • 1 / / 0
I zajebiście, jechać trzeba z tymi psami. Jak słyszę czasami jak oni potrafią się zachować to mnie roz*pierdala od środka. Walcz o to. Nie mieli prawa tak postąpić. Co to jest za kraj, gdzie policja zachowuje się w taki sposób? To są barany. Ja na Twoim miejscu też bym starała się odszkodowania za to, co zostało z prawnego punktu widzenia skradzione. Pisz po spotkaniu z adwokat co Ci powiedziała :) Pozdrawiam
  • 934 / 12 / 0
Czekaj a na jakiej podstawie twierdzisz że go Ci ukradziono. Jak pisałeś zatrzymano cię z nim kilka dni przed delegalizacją i pojechał sobie na badania, co jest jak najbardziej zgodne z przepisami. Tam stwierdzono zę to mefedron, który był już substancja nielegalną i co mieli ci go zwrócić wtedy? Moim zdaniem to wszystko odbyło się zgodnie z prawem, a mówienie o kradzieży przez policję nielegalnej substancji, to śmiech na sali. Wytłumacz mi w takim razie jak by to się miał odbyć zwrot d;a Ciebie tej substancji?
Za całkiem ;legalną substancję zatrzymali cię na 48h, Jaki był wynik badania policyjnym narkotestem? U mnie np mef czesto barwił na zółto jak amfetamin i na policji to samo miałem, też na tej podstawie zostałem zatrzymany na 48h (pomijam fakt że mef był wtedy już nielegalny) ale podejzenie było że to amfetamina poi teście i miałem mieć jerszczeareszt do sprawy za to) np w takim przypadku jest podejzenei żę to jest nielegalna substancja i zatrzymanie na 48h jest całkowicie legalne.
  • 4024 / 371 / 951
Pisanie o kradzieży jest - w sensie prawnym - nonsensem, zwrot w naturze jest z oczywistych powodów niemożliwy, a na odszkodowanie mógłbyś liczyć ewentualnie wówczas, gdyby doszło ze strony organów do jakiejś nieprawidłowości. Sytuacja jest ciekawa, ale raczej nie rokująca w sposób Ciebie satysfakcjonujący.
ODPOWIEDZ
Newsy
Wpadli w trakcie transakcji

Piaseczyńscy kryminalni zatrzymali narkotykowy duet. Mężczyźni wpadli w trakcie transakcji, która odbywała się na jednym z parkingów w Wólce Kosowskiej. Na posesji 49-letniego obywatela Ukrainy, policjanci znaleźli uprawę marihuany. Krzaki konopi indyjskiej zostały zabezpieczone. 44 i 49-latek usłyszeli zarzuty karne oraz zostali objęci policyjnymi dozorami.

Depenalizacja marihuany w Polsce już wkrótce? „Projekt jest już gotowy”

Czy jeszcze w tym roku w Polsce marihuana zostanie zdepenalizowana? Jak dowiedział się reporter RMF FM, poselski projekt ustawy jest już gotowy. Teraz jego autorzy szukają poparcia w innych klubach parlamentarnych.

Leki na ADHD i medyczna marihuana a testy drogowe. Czy testy rozpoznają źródło substancji?

Czy zażycie niektórych leków może skutkować oskarżeniem o prowadzenie pojazdu pod wpływem narkotyków? Zastępca Rzecznika Praw Obywatelskich, Stanisław Trociuk, zwrócił się do Komendanta Głównego Policji z pytaniem, czy używane przez funkcjonariuszy testy narkotykowe potrafią rozróżnić substancje aktywne od leczniczych. Odpowiedź Policji nie rozwiewa wszystkich wątpliwości – zwłaszcza w kontekście leczenia ADHD czy terapii z wykorzystaniem medycznej marihuany.