Dział zawierający fachową wymianę zdań na tematy związane z substancjami psychoaktywnymi.
Regulamin forum
Uwaga!
Dyskusje w działach Psychofarmakologia i Syntezy winny mieć charakter możliwie jak najbardziej ścisły i naukowy. W trosce o realizację tego celu posty wszystkich użytkowników muszą zostać zaakceptowane przez moderację.
Moderacja zastrzega sobie prawo do usuwania/nieakceptowania postów, które nie spełniają powyższych założeń, nawet jeżeli są zgodne z regulaminem!
ODPOWIEDZ
  • 76 / 3 / 0
Acetylocholina
Nieprzeczytany post autor: Kimmy »
Witam, mam pytanie otóż jakie waszym zdaniem pełni funkcje acetylocholina w OUN? i czy waszym zdaniem powinno się zwiększać jej stężenie w mózgu? z drugiej strony niektórzy twierdzą że acetylocholina to neuroprzekaznik chłodnej kalkulacji. Ciakawa jest też jej rola jeśli chodzi o receptory nikotynowe. Niby acetylocholina jest w kontrze do dopaminy ale z drugiej strony słyszałem że działanie na receptory nikotynowe powoduje wzrost dopaminy, co wy o tym myślicie?

Przeniosłem - Berig
Uwaga! Użytkownik Kimmy nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 63 / 9 / 0
Acetyloholina (cholina + grupa acetylowa) to neurokprzekaźnik powodujący, że jego odpowiednia ilość utrzymuje nasze funkcje kognicyjne na prawidłowym poziomie + opóźnia starzenie się mózgu lub jak kto woli utrzymuje go w lepszej sprawności. Zwiększanie jej stężenie w mózgu stricte via dostarczanie którejś z jej "formy" np. CDP-Choline lub Alpha-GPC ma tylko sens w wypadku gdy nasz mózg ma na nią większe zapotrzebowanie. Najlepszym tego przykładem jest przyjmowanie któregoś z racetamów, które to (przynajmniej w większości, chyba) powodują iż mózg ma znacznie większe zapotrzebowanie na ACtH. Receptory nikotynowe oraz receptory muskarynowe to 2 rodzaje receptorów acetyloholinowych. Nie wiem co ma to wspólnego z dopaminą, wiem natomiast, że odpowiednia ilość danych neuroprzekaźników gwarantuje prawidłowe działanie "całości" (brak nadmiaru \ deficytów innych neuroprzekaźników).
  • 204 / 6 / 0
A jak sie ma Alcar do polepszenia pamieci ? Badz jej lepszej formie, gdzie w necie widzialem suplement wart okolo 200zl, w tej chwili zapomnialem nazwy. Nie mowie tu o lekach hamujacych acetylocholinesterazę wypisywanych dla starych ludzi na recepte a o wlasnie suplementach w/w. W chwili obecnej szukam cos na pamiec a slyszalem ze acetylocholina nie jest placebem, jak chocby piracetam choc na niektorych dziala. Nie wiem jak jest w odniesieniu do Noopepta, moze klucz lezy w neuroprzekazniku.
  • 2 / / 0
Acetylocholina ma związki z uczeniem się i pamięcią. Degeneracja jąder cholinergicznych w kresomózgowiu jest związana z rozwojem choroby alzheimera - jądra te uczestniczą w generowaniu rytmu theta, który jest wyraźny u zwierząt podczas eksploracji nowego środowiska. Agoniści (szczególnie receptorów muskarynowch) np. arekolina, wszystkie cholinomimetyki ułatwiają uczenie się, nikotyna też, ale w małym stopniu (Levin 1996). U mnie jest to zauważalne w taki sposób, że po paleniu, jak palę to łatwiej mi idzie przypominanie i w sumie wiedza się sama przypomina, może to być efekt placebo. Antagoniści wywołują amnezję np. skopolamina. W 2006 roku Hasselmo i Giocomo wyprowadzili hipotezę, jakoby ACh podczas czuwania blokowało interferencję nowych informacji z już wcześniej zapamiętanymi poprzez tłumienie aktywności zwrotnych połączeń w hipokampie i między hipokampem a korą - poprzez działanie na receptory muskarynowe i jednocześnie wspomaga napływ nowych informacji poprzez działanie na receptory N. Dlatego w czasie snu wolnofalowego, kiedy układ cholinergiczny jest mniej aktywny może nastąpić łączenie informacji nabytych teraz z nabytymi wcześniej. Wniosek z tego taki, że lepiej iść się kimnąć na chwilę przed egzaminem, zamiast kuć całą noc. Niestety nie wiem jak się ma działanie na receptory N do wzrostu dopaminy.
  • 236 / 19 / 7
Czytałem kiedyś na burzliwym zagranicznym forum o neurolgii, że używanie inhibitorów acetylocholinesterazy, a co za tym idzie, zwiększania ilości acetylocholiny w mózgu może prowadzić do niszczenia otoczki mielinowej i downregulacji neuroprzekaźników. Pisali tam również, ze to jest raczej przydatne dla starych dziadków z alzhaimerem i branie takich rzeczy w naszym wieku to czysta głupota, więc osobiście przestałem jeść hupercyne i wam też radzę nie przesadzać z choliną.
Uwaga! Użytkownik chujkurwa jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 906 / 75 / 19
A jak się ma do rzeczy dimenhydrynat, który jest antagonistą receptorów muskarynowych?
Is it time for your medication, Mr. Brown?
  • 196 / 7 / 0
dimenhydrynat obniża poziom ACh.
Never give up !
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Palenie marihuany zmniejsza chęć na alkohol? Nowe badania kliniczne przynoszą zaskakujące wnioski

Coraz więcej osób na świecie eksperymentuje z zastępowaniem alkoholu konopiami indyjskimi, a trend ten zyskał w popkulturze miano „California sober”. Choć do tej pory opieraliśmy się głównie na niejednoznacznych obserwacjach, najnowsze badanie opublikowane na łamach American Journal of Psychiatry rzuca nowe światło na ten fenomen. Kontrolowany eksperyment udowadnia, że doraźne zapalenie marihuany znacząco zmniejsza ilość spożywanego alkoholu i opóźnia moment sięgnięcia po pierwszego drinka.

Największa taka operacja w historii Chile. Przejęto 100 ton narkotyków

Władze Chile poinformowały w poniedziałek o przejęciu rekordowej ilości ponad 100 ton narkotyków, głównie kokainy i ketaminy. Ukryte były w transportach drewna, które miały popłynąć między innymi do USA i Europy - przekazały miejscowe media.

Ucieczka zakończona w jeziorze

Próba uniknięcia odpowiedzialności doprowadziła do serii niebezpiecznych i irracjonalnych zachowań. 31-letni mieszkaniec powiatu chodzieskiego nie zatrzymał się do kontroli drogowej, porzucił samochód a następnie kontynuował ucieczkę pieszo. Finalnie wskoczył do jeziora i próbował pozbyć się narkotyków. Policjanci z Chodzieży zatrzymali sprawcę, który w ujawnionym pakunku posiadał ponad 50 gramów narkotyków.