Dział poświęcony zapytaniom użytkowników wobec ich spraw bieżących.
ODPOWIEDZ
  • 20 / / 0
Witam! Mam ukończone 18lat, czy Tata może złożyć pozew do sądu rodzinnego o odwyk dla uzależnionego syna? Tak poradził mu psychiatra, który chciał mnie podpuścić do podpisania zgody na odwyk itp...
  • 825 / 14 / 0
Może .W moim przypadku (choć już nie mieszkałem ze starszymi ) od daty złożenia wniosku do rozprawy czekanie trwało jakies 2 lata. 3 miechy przed rozprawą dostałem wezwanie do biegłego psychiatry z Wojewódzkiego Ośrodka Leczenia Uzależnien który zdiagnozował uzależnienie mieszane. Rozpisałem sobie terapię, trochę połaziłem i napisałem do sądu że nie piję i nie biorę, żałuję i dalsze ciągnięcie tej sprawy źle na mnie działa/koliduje z pracą.
Btw. Teraz chodzę na terapię alkoholową dobrowolnie i są tam ludzie po ok. 40 - 50 lat z wyroku.
Najlepiej sam się gdzieś zapisz, przynajmniej trochę uspokoisz starszego.
  • 20 / / 0
Dzięki wielkie za odpowiedź.
ODPOWIEDZ
Newsy
DNA w powietrzu. Wykrywają tak narkotyki i patogeny

Przełomowe badanie naukowców z Uniwersytetu Florydy wykazało, że środowiskowe DNA (eDNA) zasysane prosto z powietrza może dostarczyć szczegółowych informacji o otaczającym nas świecie. Od identyfikacji zagrożonych gatunków i śledzenia ludzkich patogenów, po wykrywanie alergenów i nielegalnych substancji.

Używanie marihuany znacznie zwiększa ryzyko śmierci. „Byli młodzi i nie mieli wcześniejszych chorób

Regularne używanie marihuany może niemal podwoić ryzyko śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych – wynika z najnowszej metaanalizy danych medycznych obejmujących blisko 200 milionów osób w wieku od 19 do 59 lat. Niepokoi fakt, że dotyczy ono również młodych osób, które do tej pory uważano za mniej narażone na takie zagrożenia.

Nastolatki z województwa łódzkiego najrzadziej w Polsce sięgają po używki

Nastolatki z województwa łódzkiego rzadziej, niż ich rówieśnicy w innych częściach Polski, sięgają po alkohol i narkotyki. Wynika to z najnowszych badań przeprowadzonych na zlecenie Regionalnego Centrum Polityki Społecznej w Łodzi. Wyniki zaprezentowano w Międzynarodowym Dniu Zapobiegania Narkomanii.