Dział poruszający prawne kwestie użytkowania narkotyków. Legalizacja, kary, pytania do adwokata.
ODPOWIEDZ
  • 3 / / 0
Prawdopodobnie dostanę decyzję o wykonanie badania w celu (nie)stwierdzenia przeciwwskazań zdrowotnych do prowadzenia pojazdów. Lekarz medycyny pracy (OIOM na który przywieziono mnie z domu karetką w nocy) wysłał pismo do starostwa wskazując u mnie zespół chorobowy art. 12. pkt 1.1. z ustawy o kierującymi pojazdami. Zrobił to na podstawie wyników moczu gdzie była pozytywna ketamina i prawdopodobnie wywiadu z psychologiem któremu powiedziałem że kilka razy w życiu zdarzyło mi się zapalić marihuanę. Nigdy nie wcześniej nie byłem na OIOMie a także nie mam żadnych punktów karnych, stłuczek, wypadków. Od tej decyzji - jeśli będzie mnie na badania kierować na pewno będę się odwoływał. Pytanie - jak to robić? tzn. jak mam udowodnić że nie jestem czynnie uzależniony tylko lekarz zrobił ze mnie ćpuna bo miał takie "widzimisię" (nigdy nie leczyłem się z powodu żadnego uzależnienia, skończyłem studia informatyczne, pracuje w zawodzie na stanowisku gdzie zdrowy trzeźwy umysł jest ważny). Jeśli odwołanie nie pomoże będę musiał iść na to badanie i teraz pytanie - w jaki sposób wojewódzki lekarz sprawdzi czy jestem czynnie uzależniony od czegokolwiek? Czy będzie to na zasadzie - skoro inny lekarz tak stwierdził to ja też się pod tym podpisuje i podtrzymuje - co kończy się zabraniem mi prawa jazdy - czy zostaną przeprowadzone jakieś badania? W zasadzie od decyji tego lekarza także mogę się odwoływać ale... jak mam uzyskać dowód nie bycia czynnie uzależnionym? Są jakieś jednostki w kraju które mi mogą takie coś wydać? Czy jest to tak absurdalne że musiałbym iść na odwyk i po takim odwyku papier z jakiejś placówki jest dowodem?
Uwaga! Użytkownik rc0 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 83 / 1 / 0
Zaświadczenie że pracujesz ciągle od ukończenia studiów (PITY + zaświadczenie ze nadal jesteś zatrudniony) + zaświadczenie od narzeczonej że żyjecie w zgodzie planując ślub a i później dzieci dodatkowo że utrzymujesz ją przez te 3 lata - jakieś zaświadczenie o tym że faktycznie tak jest. Papier z sądu o braku popełnienia jakiegokolwiek przestępstwa, zaświadczenie o nie demoralizowaniu młodzieży i nie uczesticzeniu wburdach / zakłoceniach spokoju. Im więcej papierów tym chyba lepiej ale osobiści mnie taka sytacja nie spotkała i nie wiem na ile jesteś w ogóle stroną do rozmowy czy raczej tylko masz słuchać co na Ciebie szykują. Od decyzji lekarza WOMP można się odwoływać jeśli sam stwierdziłby uzależnienie - można wtedy chyba przebadać się w innym miejscu (ale wyznaczonym przez "sąd"?) trzeba probówać bo prawo jazdy stracić strasznie głupio o jedno podejrzenie lekarza. Napisałbym też skargę na tego lekarza.
ODPOWIEDZ
Newsy
Medyczna marihuana kolejnym krokiem rozwoju karaibskiej Dominiki?

Dominika to niewielka karaibska wyspa, często mylona ze względu na podobną nazwę z o innym, większym państwem – Republiką Dominikany. Niemniej jednak, w obszarze legislacji konopnej to właśnie Wspólnota Dominiki zdaje się wytyczać kierunek dla wielu okolicznych państw.

Stan opublikował raport o spożyciu marihuany. Niemal 15 proc. nowojorczyków zażywa ją regularnie

Tylko 14,7 proc. dorosłych nowojorczyków regularnie spożywa konopie indyjskie – zgodnie z najnowszym raportem stanowego Departamentu Zdrowia. Najwyższy odsetek korzystających z marihuany w dowolnej formie występuje u osób w wieku 21-24 lat. Z raportu wynika ponadto, że większą tendencję do zażywania konopi mają osoby, które jednocześnie nadużywają innych używek.

Wpadli w trakcie transakcji

Piaseczyńscy kryminalni zatrzymali narkotykowy duet. Mężczyźni wpadli w trakcie transakcji, która odbywała się na jednym z parkingów w Wólce Kosowskiej. Na posesji 49-letniego obywatela Ukrainy, policjanci znaleźli uprawę marihuany. Krzaki konopi indyjskiej zostały zabezpieczone. 44 i 49-latek usłyszeli zarzuty karne oraz zostali objęci policyjnymi dozorami.