twoja roślina jest widocznie osłabiona, żółknie lub więdnie? Napisz, a uzyskasz pomoc
ODPOWIEDZ
  • 181 / 3 / 0
Siema

Mam mały problem z moją roślinką, po ok 2-3 tygodniach kiełkowania przesadziłem jedną roślinkę do 20L donicy, którą mam zamiar trzymać na parapecie (mam tu dużo światła, to będzie już mój 3 sezon z parapetówą). Niestety po przesadzeniu do ziemi o ph 5,5-6,5 zaobserwowałem zatrzymanie wzrostu oraz pojawienie się ciemnych plam na młodych liściach. Ziemia jest świeża, więc nie powinno niczego brakować roślince. Wygląda mi to trochę na brak fosforu, ale z drugiej strony to może być spowodowane zbyt niskim ph. Co robić, aby podratować roślinkę? Nie mam czasu dzisiaj zakupić dolomitu. Mogę to podlać wodą z kranu (powinna mieć chyba wyższe ph niż mineralka - woda aqua z kauflandu, na necie piszą, że ma ph = 7) z biohumusem?

oto zdjęcie do diagnozy: [ external image ]
  • 174 / 11 / 0
niedoborypierwiastków u roślin z haszysz.com

Mogłeś też uszkodzić korzeń przy przesadzaniu/ziemia chujowa/wodę dawaj jak najbardziej mineralizowaną tylko niegazowaną :cheesy:

eddie:o kurwa, odpowiedziałem na posta sprzed pięciu lat
Użyszkodnik jest aktywny na hyperrealu.
Przeczyta twoją odpowiedź i odpowie na twój post, chyba że znów dostanie bana :cheesy:
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Ukraińce przemycającej narkotyki na Bali grozi kara śmierci przez rozstrzelanie

21-letnia Kateryna Wakarowa jest oskarżona o wwiezienie narkotyków na Bali. Kobieta może zostać za to skazana na karę śmierci przez rozstrzelanie.

Młoda kobieta znalazła portfel z narkotykami

Młoda mieszkanka Pisza przekazała policji znaleziony portfel, w którym oprócz dokumentów i gotówki znajdowały się narkotyki. Dzięki jej reakcji funkcjonariusze szybko ustalili właściciela zguby i zabezpieczyli kolejne środki odurzające

Nasi sąsiedzi legalizują marihuanę. Do 100 gramów na własny użytek

Czechy przygotowują się do ważnych zmian w swoich przepisach dotyczących marihuany. Od 1 stycznia 2026 roku będzie tam legalne posiadanie do 100 gramów marihuany oraz uprawa do trzech roślin konopi na własny użytek. Dzięki temu, Czechy staną się drugim krajem w Unii Europejskiej, który zdecydował się na takie rozwiązania.