Dział poruszający prawne kwestie użytkowania narkotyków. Legalizacja, kary, pytania do adwokata.
ODPOWIEDZ
  • 5 / / 0
Mam pytanko. Moją przyszłość wiążę ze służbami mundurowymi (straż pożarna), a jak wiadomo z zarzutami (chyba poza nieumyślnymi przestępstwami) można sobie o takiej karierze pomarzyć. Tak więc...
1)czy w przypadku złapania przez policję pod wpływem; ale bez żadnych nielegalnych środków przy sobie może mi to zostać zapisane w "kartotece" i uniemożliwić pracę w służbach mundurowych?
2)czy w przypadku złapania z Tramalem (którego wprost ubóstwiam) lub jakimiś benzo może również to zostać zapisane i uniemożliwić ww pracę?
3)I co z sytuacją w której zostanę złapany pod wpływem i z nielegalnymi środkami?
Jak to może wpłynąć na moją, twoją i ogólnie naszą przyszłość? :old:

-------------------------------------------
Bad trip
https://www.youtube.com/watch?v=LllSdPSf22Y
  • 1179 / 9 / 0
1. alkohol - to oczywiste, że tak.
Reszta - nie jestem pewien (niech ktoś bardziej ogarnięty w temacie się wypowie; mogą na przesłuchanie zabrać "skąd miałeś"??)
2. Rzadko czepiają się leków, a jeśli masz je od lekarza, to tym bardziej nie masz o co się martwić (dopóki nie wyślą Cię na odwyk z powodu lekozależności).
3. Przy dobrych wiatrach więzienie w zawieszeniu.
Uwaga! Użytkownik pyzg nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 488 / 7 / 0
castaneda69 pisze:
1)czy w przypadku złapania przez policję pod wpływem; ale bez żadnych nielegalnych środków przy sobie może mi to zostać zapisane w "kartotece" i uniemożliwić pracę w służbach mundurowych?
W "kartotece" zapisuje się skazanie na podstawie wyroku sądowego. Za co cię mają skazać, skoro nie posiadasz?
castaneda69 pisze:
2)czy w przypadku złapania z Tramalem (którego wprost ubóstwiam) lub jakimiś benzo może również to zostać zapisane i uniemożliwić ww pracę?
Gdzie zapisane? W notesiku komendanta?
castaneda69 pisze:
I co z sytuacją w której zostanę złapany pod wpływem i z nielegalnymi środkami?
Wnioskuj o warunkowe umorzenie postępowania na podstawie art. 62 par. 3 ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii
castaneda69 pisze:
Jak to może wpłynąć na moją, twoją i ogólnie naszą przyszłość?
W przypadku pretendowania do służby w jednostkach umundurowanych należy przedłożyć organowi właściwemu zaświadczenie o niekaralności. Czyli najpierw musisz zostać skazany za cokolwiek. Zatarcie skazania następuje 6 miesięcy od zakończenia okresu próby przy warunkowym zawieszeniu kary bądź w ciągu 5 lat przy skazaniu za przestępstwo zagrożone karą do 3 lat pozbawienia wolności.
  • 5 / / 0
Ogromne dzięki za konkretne info
  • 1179 / 9 / 0
@pan jozek: a znasz kogoś komu zatarto wyrok?
KSIP bezterminowo przechowuje informacje o wyrokach, więc wątpliwa jest wg mnie możliwość pracy w służbach mundurowych z jakimkolwiek wyrokiem.
pan jozek pisze:
W "kartotece" zapisuje się skazanie na podstawie wyroku sądowego. Za co cię mają skazać, skoro nie posiadasz?
Za prowadzenie pod wpływem? :huh:
Od kiedy to tylko posiadanie jest karalne?
Uwaga! Użytkownik pyzg nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 5856 / 1212 / 43
Czaicie strażaka nagrzanego Tramalem i benzosami ? I kto tu kuźwa ma dbać o nasze bezpieczeństwo. A jak zasnę z jointem w ryju i chata się zapali ?
>A komendant po tym gównie ląduje na Kolskiej.
  • 419 / 2 / 0
A przy dostawanie się do slużb mundurowych, przy psychotestach nie sprawdzają narkotyków? Nie wierzę, że nie. Do czego innego mialyby slużyć?
Mój podpis to fikcja połączona z jebaną baśnią. I ten post też. W ogóle kłamczuch ze mnie i fałszywiec.
  • 1709 / 11 / 0
@castaneda69 nie traktuj tego jako atak ale dla dobra ogółu lepiej odpuść sobie bycie strażakiem. Tam trzeba stabilnych i odpowiedzialnych ludzi a ćpuny mają z tym problem.
  • 488 / 7 / 0
gzyp pisze:
@pan jozek: a znasz kogoś komu zatarto wyrok?
Tak, sam pomagałem pisać wniosek
gzyp pisze:
KSIP bezterminowo przechowuje informacje o wyrokach, więc wątpliwa jest wg mnie możliwość pracy w służbach mundurowych z jakimkolwiek wyrokiem.
Prawnie jest możliwość, realnie pewnie by olali takiego kandydata
gzyp pisze:
Za prowadzenie pod wpływem?
Od kiedy to tylko posiadanie jest karalne?
Ja o rybach, ty o grzybach. Człowiekowi chodziło o konkretną sytuację.
  • 158 / / 0
Shmerz- bardzo w to wątpię. mój chłopak miał psychotesty do pracy i o narkotykach nie było nawet mowy żeby coś badali w tym kierunku, może zapytać czy ćpasz, mój chłopak powiedział że pali gandę i normalnie go przyjęli do pracy, która jest bardzo odpowiedzialna, może nie tak jak strażak ale musi mieć oczy dookoła głowy i pewne ruchy, bo może komuś w każdej chwili krzywdę zrobić. także wątpię żeby cokolwiek badali, mogą ewentualnie zapytać z czego i tak nie wyciągają żadnych konsekwencji jak niczego ci nie brakuje, chyba że do policji jak ktoś chce iść.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Rząd za, kantony przeciwko: Czy Szwajcaria zalegalizuje marihuanę?

Parlament federalny chce zdekryminalizować konopie indyjskie w Szwajcarii. Jednak już etap konsultacji pokazuje, że sprzeciw wobec projektu jest duży.

Marihuana wpływa na chorych odwrotnie niż na zdrowych. Jest nadzieja na nową terapię?

Używanie konopi indyjskich wiąże się z łagodniejszymi objawami choroby afektywnej dwubiegunowej (ChAD) – wynika z badań opublikowanych na łamach „Translational Psychiatry”. Okazuje się, że na osoby z ChAD konopie mogą wpływać odwrotnie niż na osoby zdrowe. Autorzy badań przestrzegają jednak przed wyciąganiem zbyt daleko idących wniosków (czyli na przykład przez zalecaniem chorym stosowania konopi). Mimo to w ich ocenie uzyskane wyniki powinny stanowić przyczynek do dalszych, zakrojonych na szerszą skalę, analiz.

Polskie wyroki a światowa nauka – kto ma rację w sprawie THC?

W Polsce przez lata obowiązywało uproszczone i krzywdzące równanie: wykryto THC we krwi, a więc automatycznie byłeś pod wpływem. Sytuacja uległa pozornej poprawie, gdy Instytut Ekspertyz Sądowych im. prof. Jana Sehna w Krakowie opracował wytyczne, które miały pomóc sądom rozróżnić stan „po użyciu” od stanu „pod wpływem”.