Dział służący informacji na temat zmian w prawie – proponowanych, jak i wprowadzonych w życie.
ODPOWIEDZ
  • 1987 / 108 / 0
Hey,

Temat może lekko offtopiczny, bo dotyczy suplementów diety, ale wg mnie jak najbardziej pasuje. Nie wiem też czy dobry dział wybrałem, ale lepszego nie znalazłem.

O co chodzi - chciałem zamówić 5-HTP. A tu niespodzianka - otrzymałem od sklepu informację, że 5-HTP już nie ma i nie będzie już dostepne. Podobno GIS stwierdził, że produkt ma właściwości lecznicze i wycofał go z rynku, bo suplementy diety takowych właściwości mieć nie mogą. Podobno z rynku znika znaczna ilość tego typu środków.

Przejrzałem pobieżnie aktualności na stronie GIS, ale nic nie znalazłem na ten temat. Tak więc tu pytanie do Was - czy ktoś wie o co w tym chodzi? Czego jeszcze zabronili sprzedawać? I jak ja mam do ciężkiej cholery kupić 5-HTP, które biorę regularnie? Teraz sobie poradziłem, ale co będzie za parę miesięcy? Czy ci #*#&#&&#(*@ muszą zakazywać wszystkiego co mi pomaga?

Poza tym zakrawa mi to na totalną paranoję. Czekam z niecierpliwością aż zakażą sprzedaży większości, jeśli nie wszystkich, ziół i warzyw. Obowiązkowo też kurczaka, bo przecież rosół ma właściwości lecznicze, a kurczak jest niezbędnym prekursorem.
Uwaga! Użytkownik scr nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 329 / 9 / 0
Już w tamtym roku słyszałam o tym ,że GIS wezmie się za kontrolę suplementów diety;/Ale liczyłam, że trochę to potrwa.. pewnie teraz będzie trzeba sprowadzać sobie z UK,jesli ktoś lubi sie w to bawić.Ja Najwyżej sobie odpuszczę bo akurat u mnie ich działanie jest subtelne albo znikome. 5-HTP jest jeszcze dostępne na allegro i w paru sklepach internetowych jakby co.
Według ostatnich sondaży CBOSu 25% polskich nastolatków optymistycznie patrzy w przyszłość.Pozostałe 75% nie ma pieniędzy na narkotyki

/Pogłoski o moim permie są stanowczo przesadzone/
  • 1987 / 108 / 0
Dzięki. Ciekawe czy mój ulubiony Kaizen będzie. Działanie może subtelne, ale za to niezastąpione np. (5HTP) do regeneracji, na dobry sen czy jako wieczorna suplementacja do dziennych stymulantów. ;) O planach kontroli to chyba już mówili od ładnych paru lat, ale nic się nie działo. Za to dzisiejsze wieści ze sklepu mnie po prostu zabiły. Ciekawe czy będzie można sprowadzać z zagranicy w momencie gdy są plany kontroli wszystkich międzynarodowych paczek. Ciekawe co będzie za to groziło. Paranoja.
Uwaga! Użytkownik scr nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 306 / 36 / 1
ciekawe, ale nigdzie nie udało mi się znaleźć oficjalnej informacji na ten temat
poza tym temat był już poruszany na forum:
leshhh pisze:
Postanowiłem nawet w końcu wziąć się za siebie i kupić sobie 5-HTP, ale pani w aptece poinformowała mnie, że od roku ta substancja jest wycofana, o czym na hypie jakoś nie doczytałem... Przynajmniej była miła i poleciła mi spróbować w Czechach, gdzie pewnie niedługo i tak się wybiorę. ;)
wintermute pisze:
5-HTP nie jest wycofany, ponieważ nigdy nie stanowił farmakopealnego preparatu dostępnego w aptece.

http://allegro.pl/5-htp-depresja-bezsen ... 68481.html

5-HTP syntetyczny/oczyszczony nigdy nie był dostępny w związku z istnieniem normalizowanych ekstraktów roślinnych
reszta w tym wątku http://talk.hyperreal.info/dxm-negatywn ... 2-120.html
we were somewhere around Barstow
  • 2814 / 14 / 0
W odpowiedzi na Pana wniosek przesłany elektronicznie w dniu 23.02.2012 r. w sprawie uzyskania informacji dotyczących stanu prawnego substancji chemicznej 5-HTP wyjaśniam co następuje: W chwili obecnej trwają działania monitorujące i sprawdzające suplementy diety znajdujące się w obrocie handlowym, pod kątem zawartości 5-HTP Główny Inspektorat Sanitarny, mając na uwadze troskę o zdrowie konsumentów, stoi na stanowisku ograniczenia możliwości stosowania 5–HTP do czasu uzyskania wiarygodnych danych naukowych potwierdzających jego bezpieczeństwo oraz prawne uregulowanie statusu, na dozwolony do stosowania składnik środków spożywczych.
(...)
Zastępca W-MPWIS
mgr inż. Maria Mindrow
specjalista higieny
W nawiązaniu do Pana email’a z dnia 22.02.2012r. dot. kwestii związanych z wprowadzaniem do obrotu suplementu diety - 5-HTP (5-hydroksytryptofanu), wyjaśniam:
Sprawowanie bezpośredniego nadzoru nad zakładami produkującymi i wprowadzającymi żywność należy do kompetencji państwowych powiatowych inspektorów sanitarnych realizujących zadania samodzielnie bez konieczności informowania jednostki szczebla nadrzędnego. Nie posiadam wiedzy, czy na terenie województwa śląskiego prowadzone były działania pod kątem poruszanego przez Pana zagadnienia.
Jednocześnie wyjaśniam, że brak zakwalifikowania produktu jako suplementu diety nie przesądza o automatycznym uznaniu go za środek zastępczy. Należy zauważyć, że istnieją jeszcze inne grupy wyrobów np. środki specjalnego przeznaczenia żywieniowego lub produkty lecznicze.
Jeśli 5-HTP zostanie uznany za środek zastępczy, to zgodnie z art. 52a ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii jego wytwarzanie lub wprowadzanie do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej będzie podlegało karze pieniężnej.
Na terenie województwa śląskiego właściwi miejscowo i rzeczowo państwowi powiatowi inspektorzy sanitarni podejmowali działania administracyjnej wynikające z zapisów ustawy z dnia 29 lipca 2005r. o przeciwdziałaniu narkomanii w zakresie środków zastępczych.
Ponadto informuję, że w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Katowicach został powołany „Zespół do spraw koordynowania nadzoru nad środkami zastępczymi oraz promocji zdrowia”.
Podpisano
Śląski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny
lek. med. Grzegorz Hudzik
Uwaga! Użytkownik PcP jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1987 / 108 / 0
PcP! Szacun za fatygę i wysłanie zapytań tam gdzie trzeba.
Czyli jednak prawda - kładą na to rękę. Ciekawe na co jeszcze. Nóż mi się w kieszeni otwiera. Jeszcze możliwość uznania 5-HTP za środek zastępczy... z pewnością heroiny ;)
  • 373 / 3 / 0
Są poyebani. Widocznie był za lajtowy i za bezpieczny. Chcą żebyśmy wszyscy pozdychali chyba.
Suplementy wycofują "bo działają", żywność zatruwają i ma ona coraz mniej wartości odżywczych.
Nic dziwnego, że tyle psycholi chodzi skoro gówno żremy to i gównem jesteśmy ...
Nie urażając oczywiście nikogo.
  • 1987 / 108 / 0
Nosz kurde. Edytowałem posta, ale nie zapisał się (pojawiło się info, że nie można edytować), a po cofnięciu treści mojej już nie było. Dobrze, że dało się odzyskac treść z pamięci komputera.

Tak czy siak, na temat:

Zastanawiam się czy gdyby GIS wycofał nawet tymczasowo z obrotu 5-HTP i inne popularne i skuteczne suplementy diety, to czy można zaskarżyć taką decyzję i walczyć z nimi. Zebrać osoby stosujące 5-HTP tak jak ja (szczegóły niżej), zebrać osoby stosujące z powodzeniem na swoje dolegliwości inne wycofane suplementy... oczywiście głównie takie osoby, które bez problemu poprą inicjatywę i opiszą publicznie swoją historię. Nie wiem. Może pozew zbiorowy, może coś innego - nie wiem, nie siedzę zupełnie w prawie. Sprawę nakręcić z pompą i należnym szumem, poszukać wsparcia różnych mediów (niekoniecznie mainstreamowych), stworzyć stronę, przemyśleć akcje na FB itd. itp. Tak, aby osiągnąć efekt. W przypadku legalnej chemii psychoaktywnej (w sensie dragów) wiadomo, że by to nie przeszło, ale przecież tutaj mamy do czynienia z jednym z podstawowych, naturalnych aminokwasów, które występuje w organiźme każdego i jest bezpośrednim prekursorem serotoniny. Mało tego - wg mnie nazwanie go suplementem diety jest jak najbardziej słuszne. Zresztą... Produkt dostępny na rynku od wielu lat, podejrzewam, że stosuje go regularnie wielu rodaków. Ja kiedyś stosowałem od czasu do czasu, od paru lat biorę regularnie co wieczór i jestem bardzo zadowolony z efektów - dobry sen, świetne sny, regeneracja, emocje, selfcontrol, pamięć, myśli, nastrój, ogólnie mózg pracuje dużo lepiej, jeszcze właściwości przeciwutleniające. Minus to zbytnie rozmemłanie emocjonalne, rozczulanie się, a czasami zbyt mocny sen. Poza tym - brak efektów ubocznych. Mogę im udowadniać, że potrzebuję właśnie 5-HTP, które biorę od paru lat i żyję :), a nie chcę z powodu debilnych decyzji urzędasów zamieniać go na tryptofan po którym mam zgagę czy jakieś rzeźnickie psychotropy typu zabijające duszę i empatię SSRI.

PS. Gościu z tego sklepu pisał, że zabierają się za więcej suplementów. Podobno najbardziej oberwał producent "Swanson" - pewnie znikną z rynku co ciekawsze produkty stosowane z dobrym efektem przez zwolenników medycyny naturalnej. Ciekawe kiedy się dowiemy co zniknie.

PS2. Mam nadzieję, ze dyskusja nie jest offtopic ;)

Pozdrawiam
  • 2814 / 14 / 0
Teorie spiskowe są offtopiciem. Takie jest prawo. Mówiono o środkach zastępczych, gdyż pytałem o nie także w nawiązaniu do innych naszych problem. Prawdopodobnie dostanę jeszcze inne odpowiedzi i je tu wrzuce. Fajnie-jeden urząd odpowiada bez problemu, inny urząd żąda adresu pocztowego (bezprawnie, chyba że chce wydać decyzje odmowną), a inny ignoruje.

Masz napisane. Możesz starać się o naukowe badania. Wtedy masz szanse zarejestrować jako lek/suplement diety. Jednak to koszta. Decyzja jest pewnie ok.
Napiszę jeszcze do dystrybutorów krajowych. Może uda mi się uzyskać więcej informacji dla Was i spojrzenie z ich strony.
Uwaga! Użytkownik PcP jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1530 / 9 / 0
Ja pierdolę. Ciekawe kiedy zabronią bananów i cytrusów ze względu na to, że też zawierają prekursory serotoniny. Myślę, że dopóki go nie zdelegalizują będzie można go sprzedawać jako produkt kolekcjonerski jak było z dopalaczami :) Koncerny farmaceutyczne nie lubią konkurencji, a i państwo będzie bardziej zadowolone kiedy ogłupi się obywateli antydepresantami. O, a do antydepresantów jeszcze dojdzie benzo i znów obie strony zadowolone. Po ostatniej refundacji leków z tego co zaobserwowałem te na psychikę są w tej samej cenie, a czasem nawet tańsze! Natomiast na leki pierwszej potrzeby ratujące życie nie ma już refundacji bądź jest zmniejszona. Część ludzi będzie zdychać pod płotem ,a reszta będzia miała na to wyjebane bo będą ućpani prochami ;)
"Przyszła wojna będzie wojną niewidzialną Dopiero gdy dany kraj zauważy że jego plony uległy zniszczeniu jego przemysł jest sparaliżowany jego siły zbrojne są niezdolne do działania zrozumie nagle że brał udział w wojnie i że tę wojnę przegrywa"
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Stan opublikował raport o spożyciu marihuany. Niemal 15 proc. nowojorczyków zażywa ją regularnie

Tylko 14,7 proc. dorosłych nowojorczyków regularnie spożywa konopie indyjskie – zgodnie z najnowszym raportem stanowego Departamentu Zdrowia. Najwyższy odsetek korzystających z marihuany w dowolnej formie występuje u osób w wieku 21-24 lat. Z raportu wynika ponadto, że większą tendencję do zażywania konopi mają osoby, które jednocześnie nadużywają innych używek.

Kieleccy policjanci zlikwidowali fabrykę klefedronu w powiecie sandomierskim

W minioną środę kieleccy policjanci zajmujący się zwalczaniem przestępczości narkotykowej współpracując z Biurem Kryminalnym Komendy Głównej Policji oraz kontrterrorystami z Kielc i Radomia przeprowadzili realizację, która doprowadziła do likwidacji dużej, fabryki produkującej klefedron. W sprawie zatrzymano 32 – latka, który najbliższe trzy miesiące spędzi w areszcie.

W miesiąc zarabiają milion złotych. Gangi porzucają narkotyki dla papierosów

Gangi znowu wchodzą w papierosy, znowu jest to żyła złota, a ryzyko dużo mniejsze niż przy handlu narkotykami - donosi we wtorek "Gazeta Wyborcza". W miesiąc bez żadnego problemu zarabiają milion złotych.