Czytałem o tym, ale co użytkownik to inne zdanie, jedni mówią, że nie, jedni, że tak. A przypału wolałbym nie mieć.
Przeprowadza się je w przypadkach ciężkich zatruć (cel diagnostyczny) lub na wniosek Policji lub prokuratora (ew. sądu lub rodziców). Badania te trochę kosztują więc nie łudź się, że komuś tak ot sobie chce się wydawać pieniążki na masowe ich przeprowadzanie
Więc w badaniu nie byłoby nic złego gdybym to dzisiaj coś przypalił a jutro w godzinach popołudniowych się na nie wybrał?
Ostatnio mój znajomy (nieletni) narobił sobie przypału, policja zwinęła go na komendę w stanie upojenia alkoholowego, Rodzice go odbierali, na komendzie powiedzieli, że sprawa trafi do sądu rodzinnego - kumpel boi się czy czasem w sądzie nie zlecą dodatkowych testów czy badań na obecność narkotyków. Jest to możliwe?
W związku z podjęciem nowej pracy jestem zmuszona do zrobienia badań, w tym krew i mocz. Sprawa o tyle nieciekawa, że podejmuję stanowisko w administracji szpitala - badania są w zakładowym laboratorium. Będą szukać czegoś więcej? Nie wiem czy kombinować mocz od psiaków swoich czy też nie panikować. Z krwią nic nie wymyślę
7 petycji przeciw reklamom i promocjom alkoholu, które mogą zmienić polskie prawo
GIF: Nielegalny handel w sieci lekami narkotycznymi zaczyna się od legalnej recepty [WYWIAD]
Legalizacja marihuany w Polsce: 15 g suszu i jedna roślina. Sejm zdecyduje
Ekspert: szkodliwość kawy jest mitem
Kawa, do niedawna uważana za używkę, w świetle najnowszych badań wykazuje liczne korzyści zdrowotne: obniża ryzyko nadciśnienia tętniczego, chorób serca i kamicy nerkowej, wspiera zdrowie wątroby i naczyń, zmniejsza stan zapalny oraz ryzyko zgonu. Warunkiem jest, aby pić ją w sposób regularny i umiarkowany - podkreśla lek. Stanisław Surma.
Sposób studentów na problemy psychiczne: melisa i marihuana
Aż 96 proc. studentów deklaruje, że stosuje przynajmniej jedną metodę samodzielnego radzenia sobie z problemami psychicznymi. Najczęściej wybierają aktywność fizyczną lub techniki relaksacyjne, ale część sięga także po preparaty roślinne, a nawet marihuanę – wynika z badań wrocławskich naukowców.
Coraz więcej zatruć dopalaczami wśród nieletnich. Rzeczniczka Praw Dziecka apeluje do MEN
Rzeczniczka Praw Dziecka Monika Horna-Cieślak ponownie zaapelowała do Ministerstwa Edukacji Narodowej o wzmocnienie edukacji o dopalaczach i substancjach psychoaktywnych w szkołach. Powodem są rosnące statystyki dotyczące zatruć dopalaczami wśród dzieci i młodzieży w Polsce. Według danych systemu SMIOD w 2024 roku odnotowano 557 interwencji medycznych związanych z podejrzeniem zatrucia nowymi substancjami psychoaktywnymi.