Dział służący omawianiu marszy, petycji i innych form aktywności obywatelskiej.
ODPOWIEDZ
  • 62 / 7 / 0
W naszym wniosku prosimy Trybunał Konstytucyjny o następujące rzeczy:

1) Stwierdzenie niezgodności art. 62 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o przeciwdziałaniu narkomanii, w zakresie, w jakim z mocy tych przepisów karze podlega sprawca posiadania środka odurzającego, w związku z konsumpcją własną, z art. 30, art. 31 ust. 3 w związku z art. 2 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej, oraz z art. 3 ust. 2 Konwencji Narodów Zjednoczonych z dnia 20 grudnia 1988 r. o zwalczaniu nielegalnego obrotu
środkami odurzającymi i substancjami psychotropowymi.

2) Stwierdzenie niezgodności art. 63 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o przeciwdziałaniu narkomanii, w zakresie, w jakim z mocy tego przepisu karze podlega sprawca uprawy konopi, w okolicznościach wskazujących na związek czynu z konsumpcją własną sprawcy, z art. 31 ust. 3 w związku z art. 2 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej, oraz z art. 3 ust. 2 Konwencji Narodów Zjednoczonych z dnia 20 grudnia 1988 r. o zwalczaniu nielegalnego obrotu środkami odurzającymi i substancjami psychotropowymi
Artykuł 2 Konstytucji RP
Rzeczpospolita Polska jest demokratycznym państwem prawnym, urzeczywistniającym zasady sprawiedliwości społecznej.
Teraz pytanie- Jaką sprzeczność widzicie między ustawą o przeciwdziałaniu a tym artykułem ?
Moim zdaniem to jeden z bardziej wątpliwych konfliktów ustawy z konstytucją i małe są szanse, że Trybunał uzna ustawę za niezgodną z tym właśnie artykułem. Ale...
Artykuł 31. ustęp 3
Ograniczenia w zakresie korzystania z konstytucyjnych wolności i praw mogą być ustanawiane tylko w ustawie i tylko wtedy, gdy są konieczne w demokratycznym państwie dla jego bezpieczeństwa lub porządku publicznego, bądź dla ochrony środowiska, zdrowia i moralności publicznej, albo wolności i praw innych osób. Ograniczenia te nie mogą naruszać istoty wolności i praw.
Aby chronić zdrowie i moralność publiczną zakazany jest handel i posiadanie środków odurzających. Jak wiemy, jest tu uczyniony wyjątek dla alkoholu, który wyznacza, jak widać, górną granicę szkodliwości. Jeżeli ograniczenia w zakresie korzystania z wolności nie są do niego stosowane, nie mogą być stosowane co do mniej szkodliwej marihuany.

Art. 68 ust. 1

Każdy ma prawo do ochrony zdrowia.
Prohibicja napędza szarą strefę, niepodlegającą kontroli instytucji państwowych, takich jak sanepid, więc moje zdrowie, jako że palę marihuanę jest narażone na poważny uszczerbek, tylko dlatego, że państwo nie zgadza się na legalizację.

Jednak nad legalizacją bym się tu nie rozwodził, bo narazie szans na nią nie ma, jednak rozważcie zastosowanie artykułu 31. Konstytucji, jako "taranu" do depenalizacji.

Pozdrawiam
Uwaga! Użytkownik love997 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 907 / 8 / 0
Nieprzeczytany post autor: Pan Prezes »
cały artykuł mogłeś dać na początku.
I kórwa chuj Cie obchodzi, że robie błędy ortograficzne!

Legalizować? Tak, ale pod pewnymi obostrzeniami. marihuana nie powinna być dostępna jak bułki i mleko, raczej tak jak alkohol – w specjalnie do tego przeznaczonych miejscach, sklepikach. Dlaczego? Przede wszystkim po to, żeby zlikwidować czarny rynek i utrudnić dostęp nieletnim. Poza tym zarobi na tym budżet państwa. No i jest to szlachetna roślina, z której można robić papier, materiały, nawet ocieplać nią domy. Przecież to absurdalne, żeby zabraniać rosnąć roślinie.
  • 114 / / 0
Mamy pięć rodzajów sprawiedliwości społecznej

4. Każdemu według potrzeb

a)Potrzeby fizjologiczne;

-Potrzeba jedzenia,
-Potrzeba odpoczynku,
-Potrzeba przyjemnych doznań zmysłowych,
-Potrzeby seksualne.

b)Potrzeby przynależności i miłości:

--------------------------------------------------------

Ad.a

Państwo nie urzeczywistnia zasady, o której mowa ehe, ponieważ każe mnie za palenie, czyli każe mnie za realizację naturalnej potrzeby przyjemnych doznań zmysłowych. Nie jest to, więc sprawiedliwość społeczna, bo ci, co pija tez realizują tą samą potrzebę a ich się nie każe hahahah haha hahahahahahahahahahahahahhahahahahahaahhaahahahhaahah

Ad.b
Państwo każąc mnie za jaranie, wyklucz mnie ze społeczeństwa,
Np. przez to ludzie myślą wtedy o mnie jak o przestępcy, kimś gorszym itd.

Mogę się mylić :>

czlowiek nie moze wyzbyc sie naturalnych potrzeb uderzalo by to w godnosc :>

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 18 grudnia 2007 przez Benedykt de Spinoza, łącznie zmieniany 2 razy.
Uwaga! Użytkownik Benedykt de Spinoza nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 114 / / 0
offft :>
Fundacja Polityki Narkotykowej TRANSFORMACJA ta fundacja to kolejna fatamorgana internetowa? hihi

ps takie stow. fundacje istniejace w umysle jednej osoby, oslabiaja, nie pomagaja , z tym zaskarzaniem bedzie jak z podpisami zbieranymi na starej stronie hypka huj heh, odtsrasza to ludzi od zdialania, bo ktos juz sie tym zajmuje kurwa tyle ze niekt nie dziala, <:
Ostatnio zmieniony 26 grudnia 2007 przez Benedykt de Spinoza, łącznie zmieniany 3 razy.
Uwaga! Użytkownik Benedykt de Spinoza nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 114 / / 0
kiedy zakończą się konsultacje? wiem wiem w raz z końcem heh ( a z kim są przpeprowadzane te konsultacje ?:>)
i kiedy nastąpi wydarzenie publiczne? wiem wiem jak nastąpi :>

czyli po swietach im.Adama Nigdy

0%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

Zjazd KANABY - 9-10 grudnia 2006 :>

Wszelkie prawne sprawy (przenosiny do Warszawy, nowy zarząd , konto bankowe, skrytka pocztowa) powinny zakończyć się w Styczniu 2007 roku. :>>>
mozecie podac konto bankowe? i nr skrytki pocztowej? :>
chyba ze "powinny" sie przedłużają

Zima 2007
Finalizacja spraw prawnych. Koordynator: T. Radawiec
i jak tam statut i numer wpisu?

kanaba - a swistak siedzi i tak zawija te sreberka :>

bedzie kiedys mozna wejs na oficjalna strone kanaby : http://drugpolicy.pl/ :>

a morz(ż)e kanaba juz nie istnieje ? ni daj przyrodo :>
  • 907 / 8 / 0
i co? wiadomo coś na ten temat? Dzieje sie coś w tej sprawie? kiedy będzie coś wiadomo? nic ostatnio sie nie mówi na ten temat.

PS. kórwik to nie są pytania skierowane do ciebie więc nie odpowiadaj na nie, woguule nic nie pisz, wypierdol kompa przez okno i ić pociąć se chuja.
I kórwa chuj Cie obchodzi, że robie błędy ortograficzne!

Legalizować? Tak, ale pod pewnymi obostrzeniami. marihuana nie powinna być dostępna jak bułki i mleko, raczej tak jak alkohol – w specjalnie do tego przeznaczonych miejscach, sklepikach. Dlaczego? Przede wszystkim po to, żeby zlikwidować czarny rynek i utrudnić dostęp nieletnim. Poza tym zarobi na tym budżet państwa. No i jest to szlachetna roślina, z której można robić papier, materiały, nawet ocieplać nią domy. Przecież to absurdalne, żeby zabraniać rosnąć roślinie.
  • 114 / / 0
prezes ja bym to traktowal tylko jako pomysł I nic więcej, - pomysł który nigdy nie był realizowany,

jestem za reaktywacją :>
  • 39 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: aoxomoxoa »
i to czym predzej.
The Sailor leaned forward and put a finger on the boy's inner
arm at the elbow. He spoke in his dead, junky whisper. "With veins like
that, Kid, I'd have myself a time."

('Naked Lunch', by William S. Burroughs)
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Ekspert: szkodliwość kawy jest mitem

Kawa, do niedawna uważana za używkę, w świetle najnowszych badań wykazuje liczne korzyści zdrowotne: obniża ryzyko nadciśnienia tętniczego, chorób serca i kamicy nerkowej, wspiera zdrowie wątroby i naczyń, zmniejsza stan zapalny oraz ryzyko zgonu. Warunkiem jest, aby pić ją w sposób regularny i umiarkowany - podkreśla lek. Stanisław Surma.

Cannabis trafia do supermarketów w Niemczech. Netto sprzedaje nasiona marihuany jak zwykłe warzywa

Jeszcze niedawno coś takiego byłoby nie do pomyślenia. W niemieckim supermarkecie obok nasion pomidorów czy bazylii pojawiły się… nasiona cannabis. Popularna sieć Netto rozpoczęła testową sprzedaż produktu, który budzi ogromne zainteresowanie klientów i wywołuje dyskusję o nowych realiach po legalizacji. Wszystko odbywa się jednak zgodnie z obowiązującym prawem, które pozwala dorosłym na domową uprawę konopi. Dla wielu osób to znak, że marihuana w Niemczech powoli staje się zwykłym elementem rynku, a nie tematem tabu.

Norwegia wśród liderów Europy. Wszystko wyjawiły... dane z kanalizy

Norwegia pozostaje w europejskiej czołówce pod względem używania narkotyków. Najnowsze analizy ścieków pokazują jednocześnie spadek używania konopii w Oslo. Dane wskazują też na rosnące znaczenie innych substancji.