uprawa w warunkach domowych przy użyciu sztucznego oświetlenia
ODPOWIEDZ
  • 5 / / 0
W anglii bedac kupilem z nirvany top44 i white widow. Nigdy wczesniej nie uprawialem nic, wiec dla testow chce jedna roslinke top44 wyprobowac. Problem jest z miejscem, Boxa moge miec 35x40x80(gl x szer x wys). Z tego co czytalem to przy hps'ie musze miec ok 50cm odleglosci od topow, swietlowki takich wymogow juz nie maja. Czy jest mozliwosc zastoswania hps'a w takich warunkach, czy musze zostac przy swietlowkach?

Pozdr.
novo.
Ostatnio zmieniony 27 stycznia 2007 przez novo, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 5 / / 0
Nieprzeczytany post autor: novo »
Pokombinowalem i mam opcje zrobienia troche wiekszego growa, 45x51x118, wiec hps juz by mogl wejsc. Ale jest drugi problem, HPS'y sie grzeja, a grow jest z kartonu(nie mam innej opcji, mam 2 kartony stojace na sobie od 2lat w pokoju i jak tam wpakuje roslinke to starsi sie nie kapna inaczej niestety nie moge). Czy jest ryzyko ze chata pojdzie z dymem jak wsadze hps'a do tych kartonow?

Pozdr.

novo.
  • 52 / / 0
Nieprzeczytany post autor: mustang »
dołączam sie. Tylko ja mam z takiej cienkiej deski (jak w szafach z tyłu).
I czy jak HPS 150w bedzie smigał 24/h to nie przypali/zapalą mi sie te deski? Myślałem żeby okryć sciany czymś grubszym np. karimatą (zamiast malowac na biało) lub kocem ratunkowym- nie wiem co to ale widziałem gdzieś na forum fote growboxa z tym na scianach ;), i gdzie ew. można to dostać?
Uwaga! Użytkownik mustang nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 9 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Finger »
Panowie spoko jak wszystko dobrze podłaczycie to nie ma szans na zaplon :). Mustang koc taki kupuje sie w sklepach...yyyyy..kurwa jak je nazwac...hmm turystycznyc o! czyli spiwory namioty hujemuje itp. Jak nie masz takiego sklepu to na allegro sa te koce. Pzzdr powodzenia
Uwaga! Użytkownik Finger nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 5 / / 0
Ja na razie zdecydowalem sie na swietlowki z prostego powodu. Dzisiaj wlasnie top44 zaczelo kielkowac, w poniedzialek bede musial kupic oswietlenie, a mam kolo 100zl. Takze pierwsza uprawa pojdzie pod swietlowkami, musze jeszcze troche te pudla wzmocnic jakimis listewkami. Wiem ze to glupota zaczynac cala operacje od kielkowania, ale do budowy zabieram sie od 3miechow a teraz mam konkretna motywacje zeby sie wyrobic. Jak dobrze pojdzie to moze swietlowki beda tylko na veg i zanim przestawie na flo uzbieram na hps'a, to sie jeszcze zobaczy. Chociaz HPS'a sie troche boje, szczegolnie ze jak bede wyjezdzal na deche, to przez tydzien bedzie sie tym zajmowal brat(nie ogarnia nic, bedzie tylko podlewal) i wole jednak nie ryzykowac.
  • 17 / / 0
Nieprzeczytany post autor: L&M »
@Novo
no troche glupota zaczynać uprawe od kiełkowania:/ zwłaszcza że uprawa potrwa troche(od 2,5 do 4 miechów) dlatego warto pożądnie przygotować chociaż miejsce uprawy, polecałbym Ci zaoptarzyć się w hps 70w tak na poczatek , no i na jedną-dwie rośliny starczy znakomicie, cena hps70w waha sie od 70 -120 zł, oczywiscie uzywane na allegro lub w dziale giełda na stronie www.lampy.com.pl, do tego 3 wiatraki, (2 na górze w pobliżu lampy wyciagające) i na dole jeden wpychajacy bądź dziura zeby sobie powietrze wlatywalo:D to koszt okolo 15 zł, ja poszlem do miejscowego sklepu komputerowego i wymontowali mi 3 wiatraki za dyche z jakichs starych zasilaczy:), jeszcze ~10 zl na folie mylarowa z apteki i/lub ~3 zł na folie alu ale ta jest krucha i w tekturze dość niewygodna. to by bylo na tyle, mozliwe tylko ze jak krzaczek bedzie kwitnac to bedzie wydzielal zapach, jezeli on ci przeszkadza to z wlasnej praktyki polecam wegiel aktywny, do kupienia na allegro, i zaszyc w poduszeczke z materiału i zatkać tym wentylatory. Mam nadzieje ze wytrwasz bez przypałów z tą hodowla i niedlugo bedziesz sie cieszyc wlasnym wspanialym ziółkiem:D

powodzenia
  • 5 / / 0
Spoko, wyrobie sie. Nasionka dzisiaj trafily do ziemi, jutro mam caly wolny dzien to zrobie boxa. W ogole cala ta uprawa to bardziej taki experyment. Siedzialem skuty w nocy przy kompie i stwierdzilem ze wysieje jedno nasionko zobaczymy jak starsi zareaguja, nastepnego dnia dorzucilem drugie i postanowilem troche powazniej do tego podejsc, farta mialem bo oba wykielkowaly tej samej nocy co dolozylem drugie(pierwszemu zajelo to ok 40h, drugiemu jakies 8). Jak bede mial jeszcze troche farta i wyrosna kobitki to juz to pociagne do konca, jak nie, to wysadze juz wiecej roslinek(ze 3-4) i bede mial jakies doswiadczenia z pierwszego podejscia. W szafie czeka jeszcze white widow, ale to juz musi wyrosnac, dlatego ucze sie na top44, bo ponoc latwy jest. Wiadomo, ze jak pierwszy raz, to zawsze sie jakies bledy zrobi. Chce je tez troche przetrenowac, zeby z 50g bylo. Jedyny minus tego pomyslu to fakt, ze okres od zbiorow do sesji bedzie za krotki imo i moze byc ciezko zaliczyc majac tyle lakoci pod reka :P.

Jak juz pisalem, na razie zostane przy swietlowkach(musze to kupic na dniach, a na hps'a bym czekal) jak dobrze pojdzie, to do kwitnienia uzbieram na hps'a, a jak nie to trudno, poczekam do drugiej uprawy. Na razie sam fakt ze wykielkowaly sprawil mi nielada frajde, jak zobacze listki to bede chyba skakal z radosci :P

Co do filtra, to zaloze na 100%, bo starszy pare razy jaral i dokladnie zna zapach. Mialem juz jeden przypal, jak z kumplem jaralismy i starszy przechodzac kolo pokoju zjarzyl ocb i byla lekka bura. Niestety starszego nie przekonam, bo kilku jego znajomych jaralo kiedys stuff, potem przeszli na twardsze dragi i teraz wachaja kwiatki od dolu :/
Jeszcze przy okazji spytam, kupowac sam wegiel i macic filtr, czy moze uzyc np gotowego do okapow?

Zapewne jak juz cos sie zacznie dziac, to zrobie fotorelacje i tam bede wiecej pytan zadawac.

Pozdr.
novo.
  • 5 / / 0
Jeszcze dorzuce pytanko, ta folia mylarowa o ktorej wspomniales to ten koc ratunkowy, czy cos jeszcze innego? I czy lepiej wylozyc to tym kocem, czy pomalowac na bialo? Tutaj(http://talk.hyperreal.info/viewtopic.php?t=125) pisza, ze ten koc ma zbyt cienka warstwe mylaru i ze lepsza jest farba.
  • 445 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: Pan Jah »
Nie.
Mylar to nie to samo co koc ratunkowy.

Jak pomalujesz na biało, taniej Ci wyjdzie panie studencie ;)

WW to biała odmiania, z tego co wiem, dość ciężko się ją uprawia. Bardzo nie lubi jak się doda zbyt dużo nawozów, wody, lub gdy ma za niskie/wysokie pH

Co do filtra, mój dorbry znajomek robił sobie kiedyś sam ale jak to sie sprawdzało w praktyce to nie wiem
Brał szmate, węgiel (nie wiem czy kamienny czy brunatny), młotek, obwijał węgiel w szmate, i potem walił aż sie kruszył na drobne kawałki.

@L&M
chłopcze, nie mów głupot bo w aptece na bank nie kupisz foli mylarowej za 8zł, to jest KOC RATUNKOWY
gheez

---edit---

jebąłem sie :D
w kocu ratunkowym nie ma mylaru
Ostatnio zmieniony 10 lutego 2007 przez Pan Jah, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 3 / / 0
Nieprzeczytany post autor: fightlapa »
Pan_Jah_from_Brazylija pisze:
Nie.
Mylar to nie to samo co koc ratunkowy. Co prawda w kocu jest troche mylaru, ale to nie to samo!

Jak pomalujesz na biało, taniej Ci wyjdzie panie studencie ;)

WW to biała odmiania, z tego co wiem, dość ciężko się ją uprawia. Bardzo nie lubi jak się doda zbyt dużo nawozów, wody, lub gdy ma za niskie/wysokie pH

Co do filtra, mój dorbry znajomek robił sobie kiedyś sam ale jak to sie sprawdzało w praktyce to nie wiem
Brał szmate, węgiel (nie wiem czy kamienny czy brunatny), młotek, obwijał węgiel w szmate, i potem walił aż sie kruszył na drobne kawałki.

@L&M
chłopcze, nie mów głupot bo w aptece na bank nie kupisz foli mylarowej za 8zł, to jest KOC RATUNKOWY
gheez
Uwaga! Użytkownik fightlapa nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Liczba recept na medyczną marihuanę znów rośnie. Rzecznik Praw Pacjenta reaguje

Ponownie wzrosła liczba recept wystawianych na opioidy i marihuanę medyczną. Wcześniejszy spadek był efektem zmiany prawa mającego uniemożliwić wystawianie recept na wspomniane substancje w drodze teleporady. O sprawie pisze Rynek Zdrowia.

Irvin Rosenfeld: Człowiek, który wypalił 120 000 jointów od rządu USA

Wyobraź sobie, że co 25 dni listonosz puka do Twoich drzwi i wręcza Ci przesyłkę od rządu federalnego. W środku nie ma jednak pism z urzędu skarbowego, lecz metalowa puszka przypominająca opakowanie od kawy. Po jej otwarciu widzisz 300 starannie skręconych jointów.

Polskie wyroki a światowa nauka – kto ma rację w sprawie THC?

W Polsce przez lata obowiązywało uproszczone i krzywdzące równanie: wykryto THC we krwi, a więc automatycznie byłeś pod wpływem. Sytuacja uległa pozornej poprawie, gdy Instytut Ekspertyz Sądowych im. prof. Jana Sehna w Krakowie opracował wytyczne, które miały pomóc sądom rozróżnić stan „po użyciu” od stanu „pod wpływem”.