uprawa w warunkach domowych przy użyciu sztucznego oświetlenia
ODPOWIEDZ
  • 8 / / 0
Jorrr wszystkim forumowiczom :) Może moje pytanie jest tendencyjne, ale niestety w searczu nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi. Jeżeli możecie mi pomóc, to proszę napiszcie, w jakim stadium życia rośliny należy w szafce przełączać na 12/12. Mam na uwadzę wysokość pomidorów. Czy jest to moment osiągnięcia 1/2 wysokości oczekiwanej rośliny, czy mniej, bo nie chciałbym skończyć z poprzypalanymi szczytami, rozumiecie pewnie :cool: Moja odmiana to Grapefruit, i Cinnamon 3x pod 250 W HPS. Nie planuję stosowania przycinania lub LST, bo krzaczą się nienajgorzej. POSSSDRUFKI od Juzefa!
  • 50 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Flatron »
;-)
Ostatnio zmieniony 11 kwietnia 2007 przez Flatron, łącznie zmieniany 2 razy.
Uwaga! Użytkownik Flatron nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 144 / / 0
Nieprzeczytany post autor: WeedTime »
Czy jest to moment osiągnięcia 1/2 wysokości oczekiwanej rośliny, czy mniej, bo nie chciałbym skończyć z poprzypalanymi szczytami

1/3 calkowitej wysokosci, jak masz takie odmiany to ja bym od razu im zrobil 12/12 no moze po 1-2 tygodniu

pozdro
Ostatnio zmieniony 24 grudnia 2006 przez WeedTime, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik WeedTime nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 8 / / 0
Jorrr! "Kiedy przełączać" i inne zapytania wysyłałem i nic wartościowego się nie pojawiało przy opcji "szukaj" :). Rozumiem, że to frustrujące dla niektórych może być zadawanie po raz wtóry tych samych pytań, ale tego akurat w osobnym temacie nie znalazłem. Szukałem podstawy i indoor z tego co pamiętam, całość. Nie jestem z forum na bierząco niestety, bo netu w domu nie mam, to założyłem temat osobny, dosłowny. Sorry jakby co. Moja szafka ma 190 cm, ale realnie patrząc pomidory mogą mieć 120 cm max. Ew kwitnące szczyty można naginać, prawda? A im dłuższy weg i masa planta (rozkrzaczenie), tym plon większy, więc jak radzicie? Do połowy? Czy tak ok 40-50 cm max na wegu? Nie lubię stresować roślin, bo one też czują i żyją, więc ew. stosowałbym subtelne naginanie bez przeginania :). Pozdrawiam mocno wszystkich miłośników pomidorów wszelkiej maści, bo toszto boski plant :)
  • 50 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Flatron »
:-D
Ostatnio zmieniony 11 kwietnia 2007 przez Flatron, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik Flatron nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 8 / / 0
Dzięki za info bardzo :). Tesz wesołych świoutów życzę i pomidoroof soczystyh tagrze ;). A jest opcja, żeby podrosły do 50 cm i po prostu potem lst stosować? Może przyciąć teraz? Pomidorki nie wyciągają się raczej. Boczne odgałęzienia sięgają ok 1/4 max od szczytu głównego przy 20-24 cm ogólnej wysokości, więc chyba zagęszczenie nie jest złe, chociaż pierwszy raz pod sztucznym słońcem grouje planty. Te odmiany (grapefruit i cinnamon) to sativkowe raczej są, więc pewnie na kwitnieniu przerzedzają się bardzo. Czyli jak podczas 40 cm na wegetacji przełączę na kwitnienie, to na 120 cm skończą dojrzewanie? :) powielam trochę pytania, ale to tak dla pewności :) Dzięx i pozdrawiam!
  • 5 / / 0
Nieprzeczytany post autor: stymek »
podpinam sie pod tego posta, bo mam bardzo podobny problem. przeszukiwalem forum i mam jako tako wyrobione zdanie, ale wolabym zasiegnac opini kogos kto ma jakies doswiadczenie.

sytuacja wyglada tak:
mam 10 roslinek Big Bud o nieznanej plci. mieszkaja w szafie o powierzchni ok. 0.6m^2. sa oswietlane swietlowka 125W(envirolight). poki co oswietlam je w trybie 24/0. byc moze wymienie ja na 200W jak roslinki beda duzo wieksze. box ma 90cm wiec jest dosc niski. roslinki rosna w doniczkach z ziemia. roslinki rosna od 3tygodni. zastanawiam sie kiedy przelaczyc swiatlo na 12/12. problem:
1/ big bud to mieszanka indica/sativa wiec nie wiem ile podrosnie.. szukalem, ale jedyne informacje dotyczace gatunkow znajduje na stronach bankow, a te wydaja sie byc kopiowane z jednego miejsca w inne.
2/ chcialbym poznac plec roslin jak najszybciej, zeby samce nie zajmowaly cennego miejsca.
rozwazam przetrzymanie roslin na 24/0 do wysokosci 2/3 boxa. poniewaz uzywam swietlowki ktora malo grzeje moge trzymac topy bardzo blisko zrodla swiatla, a w razie czego powinienem sobie poradzic wykrzywiajac roslinki. czy to dobry pomysl? moze jakies inne sugestie. w razie czego moge zrobic zdjecia i je gdzies wrzucic.

pozdrawiam i dziekuje z gory
za wszelka pomoc.
  • 3523 / 52 / 0
Nieprzeczytany post autor: WildMonkey »
Insynuowanie się wysokością roślin może być zgubne.Jelsi chcecie osiągnąć rozsądny plon z roślinek to przełączcie na flofotoperiod gdy mają 5 pięter liści zazwyczaj zajmuje to ok 14 dni wegu.
Pozdrawiam zbakanych ogrodników
GG 11510053
Piszcie kiedykolwiek

Wszystko co napisałem na tym forum to prawda; opisywane sytuacje miały miejsce..
  • 5 / / 0
Nieprzeczytany post autor: stymek »
czemu 5 pieter? mozesz rozwinac? to taka ogolna uwaga, czy cos dostosowanego do powyzszych postow (np. biorac pod uwage wysokosc szafy, odmiane, etc.)?
  • 144 / / 0
Nieprzeczytany post autor: WeedTime »
juz przelaczaj, chcesz czekac az zapelnia 2/3 wysokosci boxa ? chyba cos ci sie pomylilo i chciales powiedziec 1/3.

napisalem ci wyzej ze rosliny przelaczasz na kwitnienie jak maja 1/3 wysokosci ktora chcialbys miec na koncu. zobaczysz jak zaczana sie wyciagac jak przestawisz na 12/12 moga zrobic sie spokojnie 2 razy wieksze w ciagu 2 tygodni. a wiem ze nasiona z nirvany lubia sie wyciagac....

pozdro
Uwaga! Użytkownik WeedTime nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Palenie marihuany trzykrotnie zwiększa ryzyko raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat

Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego pokazują, że osoby z zaburzeniami związanymi z używaniem marihuany (CUD) mają ponad trzykrotnie wyższe ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat. Związek ten utrzymuje się nawet po uwzględnieniu takich czynników jak palenie tytoniu czy wiek. Wyniki rzucają nowe światło na potencjalne zagrożenia zdrowotne związane z długotrwałym i intensywnym używaniem konopi.

Milion dawek heroiny w jednym bagażu na lotnisku w Lizbonie. "Niezwykle starannie ukryte"

Milion indywidualnych dawek heroiny zarekwirowali funkcjonariusze portugalskiej policji w porcie lotniczym im. Humberto Delgado w Lizbonie. Narkotyki znaleziono w bagażu jednej z pasażerek.

Właściciele sklepów z marihuaną pozywają stan. Urzędnicy pomylili się przyznając im licencję

Grupa kilkunastu punktów sprzedaży marihuany w Nowym Jorku wniosła w piątek pozew przeciwko stanowi. Właściciele domagają się uznania, że lokalizacje ich sklepów są zgodne z prawem pomimo błędu urzędników, którzy przyznali, że przez lata źle interpretowali przepisy dotyczące minimalnej odległości od szkół. Sprawa trafiła do stanowego sądu najwyższego w Albany.