uprawa w warunkach domowych przy użyciu sztucznego oświetlenia
ODPOWIEDZ
  • 6 / / 0
Siema!

Mam zamiar hodować konopię, ale mam kilka "pytań początkującego" ;) Więc:

1. Jaki gatunek konopii wybrać (chodzi oczywiście o jakiś indoor)?
2. Jakiej wielkości powinien być growbox do tego gatunku?
3. Jakie do tego będą najlepsze lampy (HPS czy świetlówki)?
4. Jakie są minimalne/maxymalne koszty zrobienia growboxa i wszystkiego co potrzebne?
5. O co chodzi z "trenowaniem"? (szukałem ale nie znalazłem)
6. Jeżeli kupię żeńskie nasiona, to czy muszę dodatkowo coś robić z marihuaną żeby coś kopała, czy wystarczy ją już tylko ususzyć i wypalić :)?

Proszę o wyrozumiałość, gdyż jestem początkującym (hodowcą?).
Dodam również, że czytałem FAQ :)

Z góry dzięki za odpowiedzi ;)
Ostatnio zmieniony 10 grudnia 2006 przez Fubar, łącznie zmieniany 3 razy.
  • 645 / 3 / 0
Nieprzeczytany post autor: Fubar »
Edit: dodaje linki.
drewniak89 pisze:
Siema!
Siema witamy etc.
Mam zamiar hodować konopię, ale mam kilka "pytań początkującego" ;) Więc]

zapewne uprawiać.
1. Jaki gatunek konopii wybrać (chodzi oczywiście o jakiś indoor)?
odmianę: gatunek to inna jednostka systematyczna.
Na początek cos niedrogiego: - czego nie weźmiesz: będzie ok. wbrew pewnym plotom wszystkie odmiany maja podobny poziom trudności.
// odradzam jedynie coś co ma w sobie więcej niż 50% Haze//
Bardzo dużo ludzi którzy chcą mieć jedynie palenie jak najszybciej: bez wysiłku i traktują to jako jednorazowa przygodę: bierze nasiona femi.
Ja femi nienawidzę: ;P
2. Jakiej wielkości powinien być growbox do tego gatunku?
odmiany. A jaki wysoki chcesz i możesz mieć?
Im większa wysokość tym lepiej. Tym łatwiej zadbać choćby o wentylacje: Większe pole manewru.

3. Jakie do tego będą najlepsze lampy (HPS czy świetlówki)?
Jeśli to ma być coś ponad np.: 3 roślin trzymanych dla 100 nasion na przyszły out:
-> zdecydowanie HPS. / powiedzmy, że 150W HPS jest dobrym punktem startowym - przy zaleceniu 400w.m2 – pow- jakieś 0,35-0.37 m2 – w sam raz jak na uprawę na własne.

Warto to zobaczyć: plon / moc lamp: ->http://talk.hyperreal.info/viewtopic.php?t=93

Czytanka ogólno kształcąca: http://talk.hyperreal.info/viewtopic.php?t=99
I następna: http://haszysz.com/indexuprawa.php?suba ... =&ucat=14&

I coś bardziej praktycznego: http://haszysz.com/indexuprawa.php?suba ... =&ucat=14&

4. Jakie są minimalne/maxymalne koszty zrobienia growboxa i wszystkiego co potrzebne?
od zera do dowolnie wysokiej sumy. [ + ewentualna odsiadka]

- hps- na pewnych elementach od 150 do 200 PLN / na kombinowanych używkach taniej /
+ wentylacja + doniczki + nawozy.

Jak Masz odrobinę pomysłowości – masz prawie prof. Uprawę w okolicy - 400 PLN
// ceny ceny ceny... potrzebujesz /oświetlenia: wentylacji: szafy: doniczek/ ziemi/ nawozów: i nasion.. jeśli szafę masz: .. i potrafisz kombinować: i wykorzystywać to co już Ci się po domu garażu: piwnicy składziku: wala.. możesz dużo zaoszczędzić.//

Jest tu temat: o kosztach: wypowiada się tam sporo ludzi - .. poszukaj.

Np.: to: http://talk.hyperreal.info/viewtopic.php?t=12091
5. O co chodzi z "trenowaniem"? (szukałem ale nie znalazłem)
LST – HST – Scrog – wpisz po kolej w szukaj.

LST - http://haszysz.com/indexuprawa.php?suba ... m=&ucat=4&
6. Jeżeli kupię żeńskie nasiona, to czy muszę dodatkowo coś robić z marihuaną żeby coś kopała, czy wystarczy ją już tylko ususzyć i wypalić :)?
jeśli kupisz żeńskie nasiona nie będziesz miał męskich. Jest to tak paskudnie oczywiste, że aż się niedobrze robi ;P / tak poza tym: teoretycznie częściej hermy i bez innych różnic które by Cię mogły w tej w chwili interesować./

jeśli chcesz coś już suszyć: poszukaj czegoś o kuringu // nie od kur ale przez C //

http://haszysz.com/indexuprawa.php?suba ... m=&ucat=12&

Proszę o wyrozumiałość, gdyż jestem początkującym (hodowcą?).
rolnikiem. To forum rolnicze.
Pomiędzy hodowca i rolnikiem jest duża różnica. Ja np.: jestem typowym byłym małoformatowym burakiem: co prawda bez :: gumofilcow, kufajki i berecika z antenką.. Ale zawsze: = czasem nawet trafiało mi się waniać nie lepiej od przeciętnego widłowego wyciągającego krowie łajno ze słomą.. w ob.
Ambicje aby awansować do miana H.. się kiedyś miało: ale.. niestety: ten zapaszek małorolnego .. pozostał..
Dodam również, że czytałem FAQ :)
Ja także.
Z góry dzięki za odpowiedzi ;)
Nie ma za co:
W sumie to: znajdziesz odpowiedzi na te wszystkie pytania na forum:
W starych watkach. Jak nie na tym forum to na innym:// w tej chwili chyba chodzą poza hypkowym jeszcze ze 2 lub 3..??/
Ostatnio zmieniony 10 grudnia 2006 przez Fubar, łącznie zmieniany 2 razy.
Włókna azbestowe mogą być komplementarne do nici DNA.
  • 6 / / 0
Nieprzeczytany post autor: drewniak89 »
Mam 8 nasion nie feminizowanych i na nich będę chyba próbował.
Jakie wymiary box'a powinienem mieć? Im wyższy, tym lepszy... A wymiary podstawy? Chodzi mi tutaj o minimalne wymiary, ale takie, żeby roślinka miała zapewnione dobre warunki.
Jeśli to ma być coś ponad np.: 3 roślin trzymanych dla 100 nasion na przyszły out:
-> zdecydowanie HPS. / powiedzmy, że 150W HPS jest dobrym punktem startowym - przy zaleceniu 400w.m2 – pow- jakieś 0,35-0.37 m2 – w sam raz jak na uprawę na własne.
To ma być narazie 1 roślinka. Nie ma być to uprawa dla nasion, lecz dla palenia i doświadczenia... Może w przyszłości (jak będę miał swoje mieszkanie) wezmę się za większą ilość. Nie chciałbym na samym wstępie zmarnować 8 nasionek...
Wracając do lamp: Jak kupię HPS'a 150W to wystarczy na jednego growbox'a? I czy będę go mógł używać przez cały okres wzrostu roślinki? A może lepsze są świetlówki?
W sumie to: znajdziesz odpowiedzi na te wszystkie pytania na forum:
Sam rozumiesz... Jest to dla mnie nowe forum i nie wiem gdzie szukać... Dobrze, że chociaż Ty Fubar jesteś wyrozumiały dla laików i im pomagasz... Wielkie dzięki ;)

EDIT: Poprawa ortów :)
  • 445 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: Pan Jah »
Sam rozumiesz... Jest to dla mnie nowe forum i nie wiem gdzie szukać...
pisze jak wół w forum pt "konopie" dalej w podstawach do których jest komentarz
"Podstawowe informacje potrzebne do efektywnego zaplanowania uprawy."

TAM jest wątek oznaczony jako ważny "Literatura dla początkujących."

jakbyśbył leniwy, daje Ci linka pod nos
http://talk.hyperreal.info/viewtopic.php?t=66
  • 33 / / 0
piszę tutaj ponieważ boje sie otworzyc nowy temat (wszyscy krzyczą że to już gdzieś było, ale opcja "szukaj" cos kiepsko dziala!"...)

roslinka juz wykiełkowała, ma jakies 4cm...
jest pod HPSem 250W i jest już gotowy zestaw hydroponiczny do którego mam kupione nawozy (GHE Grow czy jakoś tak, nie chce mi sie iść sprawdzić nazwy :P). przesadzę jak beda 2 piętra liści. lecz nie w tym problem.
kiełkowanie i pierwsze tygodnie roslina rosnie zgodnie z zaleceniami w glebie (kupiłem ziemię do roślin zielonych o pH ok. 6 i napisane na niej iż zawarte w niej minerały starczą roślinom na 6 pierwszych tygodni - dobra ta ziemia). na instrukcji od nawozu jest jednak napisane, żeby dawać już maluteńkie ilości tego nawozu jak tylko roślina wykiełkuje! GHE to świetna firma i wiem, że zawarli w tym nawozie to co najlepsze :D

dlatego moje pytanie:
czy mam już podawać małe ilości nawozów zgodnie z zaleceniami ich producenta uszanowanego w tych tematach, czy też kierować sie instrukcjami z opakowania od ziemi oraz niektorymi radami z tego forum, iż roślina przez pare pierwszych tygodni winna być podlewana samą wodą.

BARDZO PROSZĘ O SZYBKĄ ODPOWIEDŹ.
niech zieleń będzie z Wami :D
uhahahahahahub! inweed, inweed...
  • 445 / 1 / 0
kupiłem ziemię do roślin zielonych o pH ok. 6 i napisane na niej iż zawarte w niej minerały starczą roślinom na 6 pierwszych tygodni
To w czym problem? ;) Spoko. Rozumiem, masz pierwszy sezon nie?
Te same mialem problmy co ty, wiele pytan. Odpowiedzi na nie dostaniesz z czasem, nie wszysto na raz.
Teoretycznie nie dawaj roslinom nawozów do ok 14-16 dnia. Ja nie dawalem do chyba 18 i ladnie szła ;D
na instrukcji od nawozu jest jednak napisane, żeby dawać już maluteńkie ilości tego nawozu jak tylko roślina wykiełkuje!
Teraz: Czy jak byłeś małym berbeciem, dawali Ci odrazu Schabowego + frytki + kola? Odpowiedz jest jasna: NIE!

Pozatym, z tego co napisales wnioskuje ze twoje nawozy GHE są do hydroponiki, a nie do uprawy soil /ziemnej/
czy też kierować sie instrukcjami z opakowania od ziemi oraz niektorymi radami z tego forum, iż roślina przez pare pierwszych tygodni winna być podlewana samą wodą.
ja sie pod tym podpisuje ;)

Dam ci rade. HPS zatrzymaj sobie na kwitnienie. Marnujesz tylko swoj czas i pieniadze.
Jak roslina jest na wegu, trzymaj je pod swietlowkami /a daj ze 3-4/, ponadto maja one wiecej swiatla niebieskiego ktore jest milsze dla roslin podczas wegetacji.

ps. lubisz kruszejdera?
  • 228 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: zork »
Pozatym, z tego co napisales wnioskuje ze twoje nawozy GHE są do hydroponiki, a nie do uprawy soil /ziemnej/
ten nawoz mozna stosowac do hydroponiki jak i do uprawy w ziemi, do uprawy w ziemi zalecaja dac 1/2 dawki co dla hydroponiki, ja radze dac 1/4 bo przy 1/2 to mi roslinki troche popalilo
  • 33 / / 0
Nieprzeczytany post autor: ellendil »
och... nie znam kruszejdera :P cóż to?
a co do tematu, to świetlówek nie mam tylu, wiec pod HPSem sie piecze wszystko...
uhahahahahahub! inweed, inweed...
  • 6 / / 0
Witam!
Pisze w tym temacie, bo nie chce zasmiecac forum. A wiec postanowilem zrobic swoja pierwsza uprawe. :) Dzisiaj bede robic grow boxa i zastanawiam sie, jakie optymalne wymiary powinien miec dla dwoch roslinek. Do oswietlenia bede uzywal swietlowek kompaktowych Osram dulxstar 24 W (powykrecalem je z lamp w domu :P) Ile takich zarowek potrzebuje na 2 roslinki? I czy zamiast malowac box na bialo, mozna go od srodka wykleic kartkami z drukarki? Efekt bedzie taki sam? :P
Z gory bardzo dziekuje za wszelka pomoc i rady! Szczegolnie zalezy mi na tych wymiarach. Zeby byl jak najmniejszy moze byc, przy czym stwarzajac komfortowe warunki do zwrostu 2 roslin.
Pozdrawiam!

/\/\
  • 445 / 1 / 0
na jedna roslinke najlepiej by bylo 30cmx30cm, czyli 0,09m^2
ja mialem upawe na 25x30 i bylo ok.

Na 30x30 potrzebujesz 5400 lumena czyli 3,6 świetlówek ;) daj 4x24W ;D
I czy zamiast malowac box na bialo, mozna go od srodka wykleic kartkami z drukarki?
Pomaluj na biało
Szczegolnie zalezy mi na tych wymiarach. Zeby byl jak najmniejszy moze byc, przy czym stwarzajac komfortowe warunki do zwrostu 2 roslin.
W takim razie potrzeba by Ci powierzchni 0,2m^2, czyli boxa o wymiarach 45x40. Nie oplaca Ci sie ladowac w to swietlowki. LEpsza opcja to HPS 150W.

Wysokosc takiego box'a to cos kolo 130-160cm mozna wiecej tylko po co?
ODPOWIEDZ
Newsy
Straż Graniczna zatrzymała ośmiu przemytników wykorzystujących balony meteorologiczne

Funkcjonariusze Podlaskiego Oddziału Straży Granicznej zatrzymali kolejnych ośmiu przemytników wykorzystujących balony meteorologiczne do przemytu papierosów z Białorusi do Polski - poinformował w piątek (13.02) szef MSWiA Marcin Kierwiński. Dodał, że w tym roku w podobnych sprawach zatrzymano łącznie 16 osób.

Liczba recept na medyczną marihuanę znów rośnie. Rzecznik Praw Pacjenta reaguje

Ponownie wzrosła liczba recept wystawianych na opioidy i marihuanę medyczną. Wcześniejszy spadek był efektem zmiany prawa mającego uniemożliwić wystawianie recept na wspomniane substancje w drodze teleporady. O sprawie pisze Rynek Zdrowia.

Mikrodawkowanie LSD przegrywa walkę z depresją ze zwykłą kawą?

Przez ostatnią dekadę w Dolinie Krzemowej (ale nie tylko) funkcjonowało przekonanie, że mikrodawkowanie psychodelików to „szwajcarski scyzoryk” dla mózgu – poprawia fokus, libido i leczy depresję. Najnowsze, rygorystyczne badanie kliniczne pokazuje jednak coś zupełnie innego. Pacjenci przyjmujący placebo (w tym przypadku kofeinę) radzili sobie z depresją lepiej niż ci na LSD.