Mam zamiar hodować konopię, ale mam kilka "pytań początkującego" ;) Więc:
1. Jaki gatunek konopii wybrać (chodzi oczywiście o jakiś indoor)?
2. Jakiej wielkości powinien być growbox do tego gatunku?
3. Jakie do tego będą najlepsze lampy (HPS czy świetlówki)?
4. Jakie są minimalne/maxymalne koszty zrobienia growboxa i wszystkiego co potrzebne?
5. O co chodzi z "trenowaniem"? (szukałem ale nie znalazłem)
6. Jeżeli kupię żeńskie nasiona, to czy muszę dodatkowo coś robić z marihuaną żeby coś kopała, czy wystarczy ją już tylko ususzyć i wypalić :)?
Proszę o wyrozumiałość, gdyż jestem początkującym (hodowcą?).
Dodam również, że czytałem FAQ :)
Z góry dzięki za odpowiedzi ;)
drewniak89 pisze: Siema!
Mam zamiar hodować konopię, ale mam kilka "pytań początkującego" ;) Więc]
zapewne uprawiać.
odmianę: gatunek to inna jednostka systematyczna.1. Jaki gatunek konopii wybrać (chodzi oczywiście o jakiś indoor)?
Na początek cos niedrogiego: - czego nie weźmiesz: będzie ok. wbrew pewnym plotom wszystkie odmiany maja podobny poziom trudności.
// odradzam jedynie coś co ma w sobie więcej niż 50% Haze//
Bardzo dużo ludzi którzy chcą mieć jedynie palenie jak najszybciej: bez wysiłku i traktują to jako jednorazowa przygodę: bierze nasiona femi.
Ja femi nienawidzę: ;P
odmiany. A jaki wysoki chcesz i możesz mieć?2. Jakiej wielkości powinien być growbox do tego gatunku?
Im większa wysokość tym lepiej. Tym łatwiej zadbać choćby o wentylacje: Większe pole manewru.
Jeśli to ma być coś ponad np.: 3 roślin trzymanych dla 100 nasion na przyszły out:3. Jakie do tego będą najlepsze lampy (HPS czy świetlówki)?
-> zdecydowanie HPS. / powiedzmy, że 150W HPS jest dobrym punktem startowym - przy zaleceniu 400w.m2 – pow- jakieś 0,35-0.37 m2 – w sam raz jak na uprawę na własne.
Warto to zobaczyć: plon / moc lamp: ->http://talk.hyperreal.info/viewtopic.php?t=93
Czytanka ogólno kształcąca: http://talk.hyperreal.info/viewtopic.php?t=99
I następna: http://haszysz.com/indexuprawa.php?suba ... =&ucat=14&
I coś bardziej praktycznego: http://haszysz.com/indexuprawa.php?suba ... =&ucat=14&
od zera do dowolnie wysokiej sumy. [ + ewentualna odsiadka]4. Jakie są minimalne/maxymalne koszty zrobienia growboxa i wszystkiego co potrzebne?
- hps- na pewnych elementach od 150 do 200 PLN / na kombinowanych używkach taniej /
+ wentylacja + doniczki + nawozy.
Jak Masz odrobinę pomysłowości – masz prawie prof. Uprawę w okolicy - 400 PLN
// ceny ceny ceny... potrzebujesz /oświetlenia: wentylacji: szafy: doniczek/ ziemi/ nawozów: i nasion.. jeśli szafę masz: .. i potrafisz kombinować: i wykorzystywać to co już Ci się po domu garażu: piwnicy składziku: wala.. możesz dużo zaoszczędzić.//
Jest tu temat: o kosztach: wypowiada się tam sporo ludzi - .. poszukaj.
Np.: to: http://talk.hyperreal.info/viewtopic.php?t=12091
LST – HST – Scrog – wpisz po kolej w szukaj.5. O co chodzi z "trenowaniem"? (szukałem ale nie znalazłem)
LST - http://haszysz.com/indexuprawa.php?suba ... m=&ucat=4&
jeśli kupisz żeńskie nasiona nie będziesz miał męskich. Jest to tak paskudnie oczywiste, że aż się niedobrze robi ;P / tak poza tym: teoretycznie częściej hermy i bez innych różnic które by Cię mogły w tej w chwili interesować./6. Jeżeli kupię żeńskie nasiona, to czy muszę dodatkowo coś robić z marihuaną żeby coś kopała, czy wystarczy ją już tylko ususzyć i wypalić :)?
jeśli chcesz coś już suszyć: poszukaj czegoś o kuringu // nie od kur ale przez C //
http://haszysz.com/indexuprawa.php?suba ... m=&ucat=12&
rolnikiem. To forum rolnicze.Proszę o wyrozumiałość, gdyż jestem początkującym (hodowcą?).
Pomiędzy hodowca i rolnikiem jest duża różnica. Ja np.: jestem typowym byłym małoformatowym burakiem: co prawda bez :: gumofilcow, kufajki i berecika z antenką.. Ale zawsze: = czasem nawet trafiało mi się waniać nie lepiej od przeciętnego widłowego wyciągającego krowie łajno ze słomą.. w ob.
Ambicje aby awansować do miana H.. się kiedyś miało: ale.. niestety: ten zapaszek małorolnego .. pozostał..
Ja także.Dodam również, że czytałem FAQ :)
Z góry dzięki za odpowiedzi ;)
W sumie to: znajdziesz odpowiedzi na te wszystkie pytania na forum:
W starych watkach. Jak nie na tym forum to na innym:// w tej chwili chyba chodzą poza hypkowym jeszcze ze 2 lub 3..??/
Jakie wymiary box'a powinienem mieć? Im wyższy, tym lepszy... A wymiary podstawy? Chodzi mi tutaj o minimalne wymiary, ale takie, żeby roślinka miała zapewnione dobre warunki.
Jeśli to ma być coś ponad np.: 3 roślin trzymanych dla 100 nasion na przyszły out:
-> zdecydowanie HPS. / powiedzmy, że 150W HPS jest dobrym punktem startowym - przy zaleceniu 400w.m2 – pow- jakieś 0,35-0.37 m2 – w sam raz jak na uprawę na własne.
Wracając do lamp: Jak kupię HPS'a 150W to wystarczy na jednego growbox'a? I czy będę go mógł używać przez cały okres wzrostu roślinki? A może lepsze są świetlówki?
W sumie to: znajdziesz odpowiedzi na te wszystkie pytania na forum:
EDIT: Poprawa ortów :)
Sam rozumiesz... Jest to dla mnie nowe forum i nie wiem gdzie szukać...
"Podstawowe informacje potrzebne do efektywnego zaplanowania uprawy."
TAM jest wątek oznaczony jako ważny "Literatura dla początkujących."
jakbyśbył leniwy, daje Ci linka pod nos
http://talk.hyperreal.info/viewtopic.php?t=66
roslinka juz wykiełkowała, ma jakies 4cm...
jest pod HPSem 250W i jest już gotowy zestaw hydroponiczny do którego mam kupione nawozy (GHE Grow czy jakoś tak, nie chce mi sie iść sprawdzić nazwy :P). przesadzę jak beda 2 piętra liści. lecz nie w tym problem.
kiełkowanie i pierwsze tygodnie roslina rosnie zgodnie z zaleceniami w glebie (kupiłem ziemię do roślin zielonych o pH ok. 6 i napisane na niej iż zawarte w niej minerały starczą roślinom na 6 pierwszych tygodni - dobra ta ziemia). na instrukcji od nawozu jest jednak napisane, żeby dawać już maluteńkie ilości tego nawozu jak tylko roślina wykiełkuje! GHE to świetna firma i wiem, że zawarli w tym nawozie to co najlepsze :D
dlatego moje pytanie:
czy mam już podawać małe ilości nawozów zgodnie z zaleceniami ich producenta uszanowanego w tych tematach, czy też kierować sie instrukcjami z opakowania od ziemi oraz niektorymi radami z tego forum, iż roślina przez pare pierwszych tygodni winna być podlewana samą wodą.
BARDZO PROSZĘ O SZYBKĄ ODPOWIEDŹ.
niech zieleń będzie z Wami :D
kupiłem ziemię do roślin zielonych o pH ok. 6 i napisane na niej iż zawarte w niej minerały starczą roślinom na 6 pierwszych tygodni
Te same mialem problmy co ty, wiele pytan. Odpowiedzi na nie dostaniesz z czasem, nie wszysto na raz.
Teoretycznie nie dawaj roslinom nawozów do ok 14-16 dnia. Ja nie dawalem do chyba 18 i ladnie szła ;D
na instrukcji od nawozu jest jednak napisane, żeby dawać już maluteńkie ilości tego nawozu jak tylko roślina wykiełkuje!
Pozatym, z tego co napisales wnioskuje ze twoje nawozy GHE są do hydroponiki, a nie do uprawy soil /ziemnej/
czy też kierować sie instrukcjami z opakowania od ziemi oraz niektorymi radami z tego forum, iż roślina przez pare pierwszych tygodni winna być podlewana samą wodą.
Dam ci rade. HPS zatrzymaj sobie na kwitnienie. Marnujesz tylko swoj czas i pieniadze.
Jak roslina jest na wegu, trzymaj je pod swietlowkami /a daj ze 3-4/, ponadto maja one wiecej swiatla niebieskiego ktore jest milsze dla roslin podczas wegetacji.
ps. lubisz kruszejdera?
Pozatym, z tego co napisales wnioskuje ze twoje nawozy GHE są do hydroponiki, a nie do uprawy soil /ziemnej/
a co do tematu, to świetlówek nie mam tylu, wiec pod HPSem sie piecze wszystko...
Pisze w tym temacie, bo nie chce zasmiecac forum. A wiec postanowilem zrobic swoja pierwsza uprawe. :) Dzisiaj bede robic grow boxa i zastanawiam sie, jakie optymalne wymiary powinien miec dla dwoch roslinek. Do oswietlenia bede uzywal swietlowek kompaktowych Osram dulxstar 24 W (powykrecalem je z lamp w domu :P) Ile takich zarowek potrzebuje na 2 roslinki? I czy zamiast malowac box na bialo, mozna go od srodka wykleic kartkami z drukarki? Efekt bedzie taki sam? :P
Z gory bardzo dziekuje za wszelka pomoc i rady! Szczegolnie zalezy mi na tych wymiarach. Zeby byl jak najmniejszy moze byc, przy czym stwarzajac komfortowe warunki do zwrostu 2 roslin.
Pozdrawiam!
/\/\
ja mialem upawe na 25x30 i bylo ok.
Na 30x30 potrzebujesz 5400 lumena czyli 3,6 świetlówek ;) daj 4x24W ;D
I czy zamiast malowac box na bialo, mozna go od srodka wykleic kartkami z drukarki?
Szczegolnie zalezy mi na tych wymiarach. Zeby byl jak najmniejszy moze byc, przy czym stwarzajac komfortowe warunki do zwrostu 2 roslin.
Wysokosc takiego box'a to cos kolo 130-160cm mozna wiecej tylko po co?
Młodzież i marihuana w Polsce – jak realnie minimalizować ryzyko?
7 petycji przeciw reklamom i promocjom alkoholu, które mogą zmienić polskie prawo
Marihuana to gorsze wyniki w nauce i stres emocjonalny
Straż Graniczna zatrzymała ośmiu przemytników wykorzystujących balony meteorologiczne
Funkcjonariusze Podlaskiego Oddziału Straży Granicznej zatrzymali kolejnych ośmiu przemytników wykorzystujących balony meteorologiczne do przemytu papierosów z Białorusi do Polski - poinformował w piątek (13.02) szef MSWiA Marcin Kierwiński. Dodał, że w tym roku w podobnych sprawach zatrzymano łącznie 16 osób.
Liczba recept na medyczną marihuanę znów rośnie. Rzecznik Praw Pacjenta reaguje
Ponownie wzrosła liczba recept wystawianych na opioidy i marihuanę medyczną. Wcześniejszy spadek był efektem zmiany prawa mającego uniemożliwić wystawianie recept na wspomniane substancje w drodze teleporady. O sprawie pisze Rynek Zdrowia.
Mikrodawkowanie LSD przegrywa walkę z depresją ze zwykłą kawą?
Przez ostatnią dekadę w Dolinie Krzemowej (ale nie tylko) funkcjonowało przekonanie, że mikrodawkowanie psychodelików to „szwajcarski scyzoryk” dla mózgu – poprawia fokus, libido i leczy depresję. Najnowsze, rygorystyczne badanie kliniczne pokazuje jednak coś zupełnie innego. Pacjenci przyjmujący placebo (w tym przypadku kofeinę) radzili sobie z depresją lepiej niż ci na LSD.