Jestem od bardzo niedawna na tym forum, lecz od dawna zastanawiam sie nad uprawa czegos dobrego na wlasna reke i dla wlasnej przyjemnosci -i tak tutaj trafilem. Przeglanalem troszke postow i dowiedzialem sie naprawde ciekawych rzeczy -popartych doswiadczeniem ludzi ktorzy je robia i odpisuja na posty (oczywiscie nie wszystcy sa kompetentni, ale to przeciez nie o to tutaj chodzi). Swobodna wymiana mysli naprawde mnie doedukowala :)
Pomysl na moja uprawe to hydroponika, wybralem prosty system tzw. doniczkowy i na tym bede staral sie cos wychodowac.
Zainwestowalem w nawozy firmy Advance Hydroponics of Holland, wyczytalem ze to niezla alternatywa dla takich upraw, a i ze zdobyciem produktow nie bylo ciezko.
Odmiana jaka bede uprawial to Biała Wdówka, wiem, iż podobno nie jest to zbyt dobry pomysl, jeżeli chodzi o pierwsze drzewko, ale nie moglem inaczej wybrac :)
Kielkowanie bedzie sie odbywac na welnie Grodana (wlasciwie to juz sie zaczelo), a pozniej granulat ceramiczny.
Oświetlenie -tutaj mialem największy dylemat, czy inwestowac w cos dobrego i wydajnego, czy pozostac przy tradycyjnej "swietlowce". Po dlugiej bolaczce wydania, jak dla mnie sporej kwoty pln, zdecydowalem, ze jednak HPS. Wybralem 400W, gdyz jej wydajnosc jest satysfakcjonujaca.
Nie stotuje systemow wentylacji -tylko maly wiatraczek i przewietrzanie miejsca uprawy.
A i jeszcze jedna informacja: moje dziewczyny beda podlewane woda destylowana (akurat nie mam problemu z dostepem do niej i nic mnie to nie kosztuje) i tutaj juz nasuwa sie moje pytanie: czy uwazacie, ze koniecznym jest sprawdzanie i utrzymywanie pH w "idealnym przedziale", gdyz nie zamierzam jak narazie (chyba, ze pod waszym wplywem zmienie zdanie) tego robic? Mysle ze woda destylowana + te nawozy, ktore wybralem, utrzymaja poziom pH w granicach rozsadnych dla uprawy -jezeli tak nie jest prosze o wyporowadzenie mnie z bledu, gdyz wyczytalem, iz nie ma to (w tym przypadku) zasadniczego wplywu, gdyz pH utrzymuje sie w granicach 5-7.
Postanowilem opisac swoje wrazenia z uprawy i podzielic sie zdjeciami i uwagami (na nie tez oczekuje, gdyz jestem poczatkujacy) -cenne rady zawsze sie przydaja. W miare rozrostu mojej pieknej, bede dodawal zdjecia i nowe spostrzezenia i licze na jakies doradztwo z waszej strony.
Pozdrawiam
Zycze owocnych zbiorow ^^
na wegu radze swietlowki, np. przy "energooszczednych" 120W rosliny rosna na veg. szybciej niz nawet przy hps-ie 250W, a swojego hps-a wsadzic dopiero przy flo - oszczedzisz troche forsy za prad
niema sensu bawic sie w mierzenie i sterowanie ph, kazdy o tym gada i zawsze sa teksty gdy ktos zaczyna hydro "ale czy masz dokładne mierniki ph i regulatory kwasowosci/zasadowosci ??" -> to bzdura, woda moze miec rownie dobrze ph 5,2, jak i 7,9 a rosliny i tak beda rosły sobie spokojnie, w koncu uprawa konopii to nie projektowanie domów - nienalezy przekombinowywac.
Nie stotuje systemow wentylacji -tylko maly wiatraczek i przewietrzanie miejsca uprawy.
- na wietrzenie miejsca uprawy bym na twoim miejscu nie liczyl zbytnio bo to prawie nic nie daje - tak w moim growboxie przynajmniej nic to nie dawało :)
- pamietaj ze HPS 400W wytwarza bardzo wielka temperature wiec najpierw zrob testing jak to bedzie wygladało...
No i pamietaj ze jak bedziesz mial kiepski przeplyw powietrza kolo lampy to bedziesz musial dalej od topow trzymac lampe co zmniejszy jej wydajnosc...
czy uwazacie, ze koniecznym jest sprawdzanie i utrzymywanie pH w "idealnym przedziale", gdyz nie zamierzam jak narazie (chyba, ze pod waszym wplywem zmienie zdanie) tego robic?
pozdro
najprosciej wykiełkowac w normalnej doniczce z ziemia, np. litrowa, z duza iloscia wywierconych dziur w podstawie - działa idealnie
na wegu radze swietlowki, np. przy "energooszczednych" 120W rosliny rosna na veg. szybciej niz nawet przy hps-ie 250W, a swojego hps-a wsadzic dopiero przy flo - oszczedzisz troche forsy za prad
Jezeli zauwazycie cos niepokojacego, prosze o posty :)
ojjj niewiem dokladnie jak masz to skonstruowane i czy chcesz uprawiac w growboxie czy w growroomie ale:
- na wietrzenie miejsca uprawy bym na twoim miejscu nie liczyl zbytnio bo to prawie nic nie daje - tak w moim growboxie przynajmniej nic to nie dawało
- pamietaj ze HPS 400W wytwarza bardzo wielka temperature wiec najpierw zrob testing jak to bedzie wygladało...
No i pamietaj ze jak bedziesz mial kiepski przeplyw powietrza kolo lampy to bedziesz musial dalej od topow trzymac lampe co zmniejszy jej wydajnosc...
ja mysle ze warto kupic test ph w akwarystycznym za 20zł i tym mierzyć...
Mam jeszcze jedno pytanie:
Pisalem juz w odpowiedzi, ze uprawa ma znajdowac sie w growroomie, ma to wygladac w ten sposob, iz bedzie ulokowana w rogu pokoju na powierzchni nie wiekszej niz 2 m2, i bedzie otoczona sciankami z kartonu oblozonymi folia aluminiowa (tak planuje), czy uwazacie, ze to dobry pomysl na odbicie swiatla, czy polecilibyscie cos innego?
Jezeli chodzi o odleglosci, w tej kwestii prosilbym cie o pomoc, poniewaz spotkalem sie z roznymi wielkosciami na roznych etapach uprawy, dlatego jezeli mozesz prosze o jakas pomoc w tej kwestii.
masz 400W wiec musisz brac pod uwage pare czynnikow:
-temperatura przy szczytach, wiele osob mowi zeby nie byla wieksza niz 4Xstopni czyli ogolnie reke powinienes bez problemu trzymac przy szczytach i nie powinno ciebie parzyc ani nic...
- im blizej tym swiatlo jest bardziej skupione w jednym punkcie wiec rosliny nie dostaja go rownomiernie co wiąże sie z tym ze te po bokach sie bardziej wyciagaja niz te w srodku...
Wiem, iz kontrola pH na pewno ma jakies znaczenie, natomiast osobiscie uwazam (podobnie jak kolega Ziolo), ze nie ma to wiekszego wplywu na uprawe (w szczegolnosci w przypadku stosowania wody destylowanej i hydroponiki). Z drugiej jednak strony,. moim zdaniem, samo kontrolowanie pH nie wystarczy, bo musialbym to pH regulowac -a nie chce ingerowac w pH rosliny. Jezeli sie myle prosze wyprowadzic mnie z bledu.
pozdro
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/mozg-jointy-1000.png)
„Tysiąc jointów później” – co naprawdę dzieje się z mózgiem stałego palacza marihuany?
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/weedatwork.jpg)
Jeden na dziesięciu trzydziestolatków pracuje pod wpływem. Naukowcy biją na alarm
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/cbd_0.jpg)
Legalne, ale traktowane jak podejrzane. Nowy biznes tonie w absurdach przepisów i kontroli
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/klefedronpruszkowski.jpg)
CBŚP zlikwidowało laboratorium narkotykowe. Zabezpieczono ponad 800 kilogramów klefedronu
Policjanci Centralnego Biura Śledczego Policji, działając pod nadzorem Prokuratury Krajowej, przeprowadzili skoordynowaną akcję w powiecie pruszkowskim. Na terenie posesji odkryto kompletną linię produkcyjną do wytwarzania narkotyków oraz zabezpieczono setki kilogramów niebezpiecznej substancji psychotropowej w postaci klefedronu o czarnorynkowej wartości ponad 4 mln PLN.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/bartoszyce_0.jpg)
Jechał pijany na terapię i wpadł prosto na patrol
Poranki bywają trudne, szczególnie gdy w organizmie wciąż krąży wczorajszy alkohol. W Bartoszycach w piątek 22 sierpnia policjantki ruchu drogowego zatrzymały rowerzystę.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/zrzut_ekranu_z_2025-08-27_18-13-07.png)
Nasi sąsiedzi legalizują marihuanę. Do 100 gramów na własny użytek
Czechy przygotowują się do ważnych zmian w swoich przepisach dotyczących marihuany. Od 1 stycznia 2026 roku będzie tam legalne posiadanie do 100 gramów marihuany oraz uprawa do trzech roślin konopi na własny użytek. Dzięki temu, Czechy staną się drugim krajem w Unii Europejskiej, który zdecydował się na takie rozwiązania.