uprawa w warunkach domowych przy użyciu sztucznego oświetlenia
ODPOWIEDZ
  • 14 / / 0
Witam,

Jestem od bardzo niedawna na tym forum, lecz od dawna zastanawiam sie nad uprawa czegos dobrego na wlasna reke i dla wlasnej przyjemnosci -i tak tutaj trafilem. Przeglanalem troszke postow i dowiedzialem sie naprawde ciekawych rzeczy -popartych doswiadczeniem ludzi ktorzy je robia i odpisuja na posty (oczywiscie nie wszystcy sa kompetentni, ale to przeciez nie o to tutaj chodzi). Swobodna wymiana mysli naprawde mnie doedukowala :)

Pomysl na moja uprawe to hydroponika, wybralem prosty system tzw. doniczkowy i na tym bede staral sie cos wychodowac.

Zainwestowalem w nawozy firmy Advance Hydroponics of Holland, wyczytalem ze to niezla alternatywa dla takich upraw, a i ze zdobyciem produktow nie bylo ciezko.

Odmiana jaka bede uprawial to Biała Wdówka, wiem, iż podobno nie jest to zbyt dobry pomysl, jeżeli chodzi o pierwsze drzewko, ale nie moglem inaczej wybrac :)

Kielkowanie bedzie sie odbywac na welnie Grodana (wlasciwie to juz sie zaczelo), a pozniej granulat ceramiczny.

Oświetlenie -tutaj mialem największy dylemat, czy inwestowac w cos dobrego i wydajnego, czy pozostac przy tradycyjnej "swietlowce". Po dlugiej bolaczce wydania, jak dla mnie sporej kwoty pln, zdecydowalem, ze jednak HPS. Wybralem 400W, gdyz jej wydajnosc jest satysfakcjonujaca.

Nie stotuje systemow wentylacji -tylko maly wiatraczek i przewietrzanie miejsca uprawy.

A i jeszcze jedna informacja: moje dziewczyny beda podlewane woda destylowana (akurat nie mam problemu z dostepem do niej i nic mnie to nie kosztuje) i tutaj juz nasuwa sie moje pytanie: czy uwazacie, ze koniecznym jest sprawdzanie i utrzymywanie pH w "idealnym przedziale", gdyz nie zamierzam jak narazie (chyba, ze pod waszym wplywem zmienie zdanie) tego robic? Mysle ze woda destylowana + te nawozy, ktore wybralem, utrzymaja poziom pH w granicach rozsadnych dla uprawy -jezeli tak nie jest prosze o wyporowadzenie mnie z bledu, gdyz wyczytalem, iz nie ma to (w tym przypadku) zasadniczego wplywu, gdyz pH utrzymuje sie w granicach 5-7.

Postanowilem opisac swoje wrazenia z uprawy i podzielic sie zdjeciami i uwagami (na nie tez oczekuje, gdyz jestem poczatkujacy) -cenne rady zawsze sie przydaja. W miare rozrostu mojej pieknej, bede dodawal zdjecia i nowe spostrzezenia i licze na jakies doradztwo z waszej strony.

Pozdrawiam

Zycze owocnych zbiorow ^^
Ostatnio zmieniony 02 listopada 2006 przez td00, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 201 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Ziolo »
najprosciej wykiełkowac w normalnej doniczce z ziemia, np. litrowa, z duza iloscia wywierconych dziur w podstawie - działa idealnie

na wegu radze swietlowki, np. przy "energooszczednych" 120W rosliny rosna na veg. szybciej niz nawet przy hps-ie 250W, a swojego hps-a wsadzic dopiero przy flo - oszczedzisz troche forsy za prad

niema sensu bawic sie w mierzenie i sterowanie ph, kazdy o tym gada i zawsze sa teksty gdy ktos zaczyna hydro "ale czy masz dokładne mierniki ph i regulatory kwasowosci/zasadowosci ??" -> to bzdura, woda moze miec rownie dobrze ph 5,2, jak i 7,9 a rosliny i tak beda rosły sobie spokojnie, w koncu uprawa konopii to nie projektowanie domów - nienalezy przekombinowywac.
  • 1736 / 18 / 0
Nieprzeczytany post autor: Mr.LaTacha »
Nie stotuje systemow wentylacji -tylko maly wiatraczek i przewietrzanie miejsca uprawy.
ojjj niewiem dokladnie jak masz to skonstruowane i czy chcesz uprawiac w growboxie czy w growroomie ale:
- na wietrzenie miejsca uprawy bym na twoim miejscu nie liczyl zbytnio bo to prawie nic nie daje - tak w moim growboxie przynajmniej nic to nie dawało :)
- pamietaj ze HPS 400W wytwarza bardzo wielka temperature wiec najpierw zrob testing jak to bedzie wygladało...
No i pamietaj ze jak bedziesz mial kiepski przeplyw powietrza kolo lampy to bedziesz musial dalej od topow trzymac lampe co zmniejszy jej wydajnosc...
czy uwazacie, ze koniecznym jest sprawdzanie i utrzymywanie pH w "idealnym przedziale", gdyz nie zamierzam jak narazie (chyba, ze pod waszym wplywem zmienie zdanie) tego robic?
ja mysle ze warto kupic test ph w akwarystycznym za 20zł i tym mierzyć...

pozdro
Piotrek uczy, Piotrek radzi, Piotrek nigdy Cie nie zdradzi!
  • 14 / / 0
Nieprzeczytany post autor: td00 »
najprosciej wykiełkowac w normalnej doniczce z ziemia, np. litrowa, z duza iloscia wywierconych dziur w podstawie - działa idealnie
Czy uwazasz, ze kielkowanie na Grodanie + woda destylowana to nie jest dobry pomysl? Chce aby ukochana rosla od poczatku na obojetnym podlozu i nie miala stycznosci z ziemia.
na wegu radze swietlowki, np. przy "energooszczednych" 120W rosliny rosna na veg. szybciej niz nawet przy hps-ie 250W, a swojego hps-a wsadzic dopiero przy flo - oszczedzisz troche forsy za prad
Po wykiełkowaniu, mam zamiar zostawic na jakis tydzien (max. 2 tygodnie) roslinke takze w Grodanie i wrzucic pod hps'a, ale oczywiscie w rozsadnej odleglosci. Po max. 2 tygodniach wyrzuce je ze struktury "szklarniowej" (grodan + folia gastronomiczna) i dam do doniczek, zaczne nawozenie i normalne naswietlanie (na poczatek 18h) ok 50 cm nad roslinka, jezeli mozesz napisz mi jakie odleglosci przy takim natezeniu swiatla sa odpowiednie (bo znalazlem rozne wielkosci), aby nie popalic rosliny?

Jezeli zauwazycie cos niepokojacego, prosze o posty :)
  • 14 / / 0
ojjj niewiem dokladnie jak masz to skonstruowane i czy chcesz uprawiac w growboxie czy w growroomie ale:
- na wietrzenie miejsca uprawy bym na twoim miejscu nie liczyl zbytnio bo to prawie nic nie daje - tak w moim growboxie przynajmniej nic to nie dawało
- pamietaj ze HPS 400W wytwarza bardzo wielka temperature wiec najpierw zrob testing jak to bedzie wygladało...
No i pamietaj ze jak bedziesz mial kiepski przeplyw powietrza kolo lampy to bedziesz musial dalej od topow trzymac lampe co zmniejszy jej wydajnosc...
Bede uprawial w growroomie, tzn. w pokoju w ktorym wyznaczylem przestrzen do uprawy. Mysle nad jakims wiatraczkiem/wentylatorem, wiec na pewno cos takiego sobie sprawie. Jezeli chodzi o odleglosci, w tej kwestii prosilbym cie o pomoc, poniewaz spotkalem sie z roznymi wielkosciami na roznych etapach uprawy, dlatego jezeli mozesz prosze o jakas pomoc w tej kwestii.
ja mysle ze warto kupic test ph w akwarystycznym za 20zł i tym mierzyć...
Wiem, iz kontrola pH na pewno ma jakies znaczenie, natomiast osobiscie uwazam (podobnie jak kolega Ziolo), ze nie ma to wiekszego wplywu na uprawe (w szczegolnosci w przypadku stosowania wody destylowanej i hydroponiki). Z drugiej jednak strony,. moim zdaniem, samo kontrolowanie pH nie wystarczy, bo musialbym to pH regulowac -a nie chce ingerowac w pH rosliny. Jezeli sie myle prosze wyprowadzic mnie z bledu.
  • 14 / / 0
Pics
Jak tylko moja konstrukcja zostanie ukonczona przesle jakies fotki, i wtedy bedziecie mogli zobaczyc jak ten moj wynalazek dokladnie wyglada.

Mam jeszcze jedno pytanie:
Pisalem juz w odpowiedzi, ze uprawa ma znajdowac sie w growroomie, ma to wygladac w ten sposob, iz bedzie ulokowana w rogu pokoju na powierzchni nie wiekszej niz 2 m2, i bedzie otoczona sciankami z kartonu oblozonymi folia aluminiowa (tak planuje), czy uwazacie, ze to dobry pomysl na odbicie swiatla, czy polecilibyscie cos innego?
  • 14 / / 0
Mam jeszcze jedna sprawe, bardzo przyziemna, zwiazana z pln. Napiszcie, jezeli sie orientujecie, o ile wzrosna mi rachunki za prad (miesiecznie), jezeli bede naswietlal 12h dziennie hps'em 400W? Chodzi mi oczywiscie o szacunkowa wartosc.
  • 654 / 14 / 0
Nieprzeczytany post autor: Gum@ »
Rachunki powinny wzrosnąć tak pi razy oko....o 50zł. Ale jest taka sprawa że 400W na 2 metry kwadratowe to wedłyg mnie zdecydowanie za mało. Na jeden metr kwadratowy to by starczyło (choć nie byłoby to optimum).
  • 1736 / 18 / 0
Nieprzeczytany post autor: Mr.LaTacha »
Jezeli chodzi o odleglosci, w tej kwestii prosilbym cie o pomoc, poniewaz spotkalem sie z roznymi wielkosciami na roznych etapach uprawy, dlatego jezeli mozesz prosze o jakas pomoc w tej kwestii.
ogolnie to musisz na "oko" wybrać odległość lampy od topów...
masz 400W wiec musisz brac pod uwage pare czynnikow:
-temperatura przy szczytach, wiele osob mowi zeby nie byla wieksza niz 4Xstopni czyli ogolnie reke powinienes bez problemu trzymac przy szczytach i nie powinno ciebie parzyc ani nic...
- im blizej tym swiatlo jest bardziej skupione w jednym punkcie wiec rosliny nie dostaja go rownomiernie co wiąże sie z tym ze te po bokach sie bardziej wyciagaja niz te w srodku...
Wiem, iz kontrola pH na pewno ma jakies znaczenie, natomiast osobiscie uwazam (podobnie jak kolega Ziolo), ze nie ma to wiekszego wplywu na uprawe (w szczegolnosci w przypadku stosowania wody destylowanej i hydroponiki). Z drugiej jednak strony,. moim zdaniem, samo kontrolowanie pH nie wystarczy, bo musialbym to pH regulowac -a nie chce ingerowac w pH rosliny. Jezeli sie myle prosze wyprowadzic mnie z bledu.
ja bym kontrolował ph chodzby z tego wzgledu ze wiedza ta pozwoli ci lepiej dbac o rosliny... poprostu bedziesz wiedzial co sie dzieje w wodzie i jaki to ma zwiazek z tym co sie dzieje z roslina :)

pozdro
Piotrek uczy, Piotrek radzi, Piotrek nigdy Cie nie zdradzi!
  • 201 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Ziolo »
co do kiełkowania, to poprostu początkowe kiełkowanie w takieł doniczce, którą moze wsadzic odrazu do systemu hydro jest o niebo wygodniejsze, prostrze itd.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
CBŚP zlikwidowało laboratorium narkotykowe. Zabezpieczono ponad 800 kilogramów klefedronu

Policjanci Centralnego Biura Śledczego Policji, działając pod nadzorem Prokuratury Krajowej, przeprowadzili skoordynowaną akcję w powiecie pruszkowskim. Na terenie posesji odkryto kompletną linię produkcyjną do wytwarzania narkotyków oraz zabezpieczono setki kilogramów niebezpiecznej substancji psychotropowej w postaci klefedronu o czarnorynkowej wartości ponad 4 mln PLN.

Jechał pijany na terapię i wpadł prosto na patrol

Poranki bywają trudne, szczególnie gdy w organizmie wciąż krąży wczorajszy alkohol. W Bartoszycach w piątek 22 sierpnia policjantki ruchu drogowego zatrzymały rowerzystę.

Nasi sąsiedzi legalizują marihuanę. Do 100 gramów na własny użytek

Czechy przygotowują się do ważnych zmian w swoich przepisach dotyczących marihuany. Od 1 stycznia 2026 roku będzie tam legalne posiadanie do 100 gramów marihuany oraz uprawa do trzech roślin konopi na własny użytek. Dzięki temu, Czechy staną się drugim krajem w Unii Europejskiej, który zdecydował się na takie rozwiązania.