twoja roślina jest widocznie osłabiona, żółknie lub więdnie? Napisz, a uzyskasz pomoc
ODPOWIEDZ
  • 32 / / 0
Ofiara: Hollands Hoop - do harvestu ok. 2 tygodnie nie więcej!
Główny podejrzany: Biały nalot w postaci plamistej na kwiatach i nielicznych odrastających z niego liściach. Prawdopodobnie mączniak, ewentualnie pleśń.
Są to zdjęcia rośliniaka sprzed 7 dni, teraz sprawa się znacznie pogorszyła! Poroznosiło się na większości z kwiatów. Co zrobić z tym fantem! Jaką taktyke działania obrać względem tego planta? Pomóżcie!!
Szkoda ciąć, szkoda cheminizować, szkoda jarać grzyba. Błędne koło się zamyka! Krzak stracony?

[ external image ]
[ external image ]
[ external image ]

Co zrobilibyście na moim miejscu? Pomocy!
Ostatnio zmieniony 11 października 2006 przez Naturalny, łącznie zmieniany 2 razy.
Uwaga! Użytkownik Naturalny nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 459 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: Rastuch »
Co Wy na to? Pleśn to, czy żywiczny szron :-D ?
ja tu zadnej plesni nie widze
Paprika Korps - "Magnetofon"

Album "Magnetofon" nagrany w studio "Punkt G" w Giebułtowie w 2007 roku. Tym razem, muzycy opolskiej grupy, zapraszają słuchacza do krainy zwodniczo melancholijnych melodii na dzikie rodeo po pograniczu nieustępliwego rytmu i onirycznej pulsacji.
Nagranie: Artur Gasik, Jarek "Smoku" Smak
Miksy: Jarek "Smoku" Smak, Mariusz "Activator" Dziurawiec w Studio "As One"
  • 884 / 31 / 0
Nieprzeczytany post autor: Night Garden »
Nie panikuj tylko się ciesz, bo natura była w tym przypadku baardzo chojna :) To nie pleśń, a pięknie oblepione kryształkami żywicy kwiatki.
Uwaga! Użytkownik Night Garden nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 32 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Naturalny »
Zapomniałem napisać o białych plamkach, na liskach topów, co dodałem już do wątku, poparte odpowiednim zdjęciem. Właśnie to co na nim jest daje mi wiele do myślenia:/
Uwaga! Użytkownik Naturalny nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 160 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: mista pita »
może to być mączniak taka choroba grzybowa ale teraz to już sie nie przejmuj
nie powinna wpłynąć na wzrost bo on już sie kończy a choroba rozwija cie powoli
Bądźmy realistami żądajmy niemożliwego
  • 32 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Naturalny »
Fakt, że prawdopodobnie jest to mączniak, ponieważ wygląda podobnie do tego na zdjęciach, które znalazłem na necie. Jednak, czy aż tak wolno się rozwija?! tydzień temu, w dniu kiedy robione były zdjęcia, znajdował się on na ok 15% kwiatów, teraz 7 dni później jest na ponad 50 %. Do harvestu brakuje jej 10-14 dni. Nie wiem co robić! Ciąć ją czy pryskać jakimiś fungicydami? Szkoda zasyfiać ją chemią tuż przed harvestem:/ Szkoda mi jej ciąć, ale jak bedzie to postepowało tak jak do tej pory, to do harvestu wszystko będzie białe! Tymbardziej szkoda, że jest to najbardziej dorodny okaz z trzech, ma ponad 2,5 i od ciula grubych topów! Ktoś się orjentuje jaki wpływ na palonko ma coś takiego jak mączniak? Jest to szkodliwe? Jak smak i moc?

Co zrobilibyście na moim miejscu?!
  • 160 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: mista pita »
ja bym nie pryskal tylko ewentualnie przyspieszył lekko zbior, na smak nie powino miec wpływu ale to tylko domysły
Bądźmy realistami żądajmy niemożliwego
  • 1 / / 0
WItam miałem ten sam problem ale ze mieszkam w hol to nie było problemu zeby znaleźć odpowiedz jest to na pewno mączniak właświwy a sposób na niego to wywar z czosnku i mleka tzn, główka czosnku na około litr wody i odstawić na noc aby ładnie przeszło i zalej ciepłą nie gorącą wodą a i czosnek posiekaj, a na drugi dzień do tego pół litra mleka 2%tłuszczu nie więcej i poryskiwać, jak możesz to na dwoże bo przez 2 dni troche czosnkiem daje:) ale pomaga i natural. sory za błędy.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Japończycy odkryli, dlaczego papieros pomaga przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego

Palenie tytoniu związane jest z olbrzymią liczbą różnorodnych zagrożeń dla zdrowia. Są jednak sytuacje, gdy papieros pomaga. Tak jest na przykład w przypadku wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. Nie od dzisiaj wiadomo, że papierosy przynoszą ulgę osobom cierpiącym na tę chroniczną chorobę. Naukowcy z japońskiego instytutu badawczego RIKEN odkryli mechanizm, który stoi za zbawiennym skutkiem dymka. Dzięki nim chorzy będą mogli poczuć ulgę, bez narażania się na choroby powodowane paleniem.

Marihuana ukryta w grze planszowej. Paczkę przechwyciła Krajowa Administracja Skarbowa

Funkcjonariusze śląskiej Krajowej Administracji Skarbowej (KAS) udaremnili próbę przemytu marihuany do Polski. Narkotyki ukryto w nietypowy sposób – wewnątrz popularnej gry planszowej. Do wykrycia trefnej przesyłki przyczynił się pies służbowy Kodi.

Rzeszów: policjant zawiódł zaufanie dilera, który proponował mu zioło i zwyczajnie go aresztował

Strzyżowski funkcjonariusz w czasie wolnym od służby ujął 18-letniego dilera, który zaoferował mu marihuanę w zamian za sprawdzenie, czy w pobliżu nie ma policji. Do zdarzenia w Rzeszowie, gdzie policjant przebywał wraz ze swoim krewnym.