...czyli jak podejść do odstawienia i możliwie zminimalizować jego konsekwencje
ODPOWIEDZ
  • 3 / / 0
Witam! Jestem studentem Instytutu Profilaktyki Społecznej i Resocjalizacji (UW). Do pracy
magisterskiej szukam osób, które samodzielnie (bez pomocy instytucji lub osób, które zajmują się profilaktyką uzależnień) przezwyciężyły uzależnienie od narkotyków.
Jeśli jesteś taką osobą lub znasz takich ludzi prosiłbym o kontakt na mail (stysiek35@poczta.onet.pl) lub priv. Oczywiście zapewniam całkowita anonimowość. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Uwaga! Użytkownik Tondzler nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3523 / 52 / 0
Nieprzeczytany post autor: WildMonkey »
Ej ziom dla nas spowiadanie się z takich rzeczy to pestka.SZczególnie kiedy się naćpamy. ;-)
GG 11510053
Piszcie kiedykolwiek

Wszystko co napisałem na tym forum to prawda; opisywane sytuacje miały miejsce..
  • 802 / 28 / 0
Nieprzeczytany post autor: wisior »
ztego co wiem...zalecznie nalogu to okres chyba ok 5lat w abstynencji.ja poki co mam tylko (moze AŻ)-6DNI(SAMA)+14DNI na detoxie szpitalnym wiec sie pewnie niekwalifikuje jeszcze ;-)
ps.mam znajomych ktorzy niebiora ok.roku ale oni sami niesa pewni za bardzo czy ten problem u nich tak calkiem juz za nimi-bardzo ich ciagnie i nie zyja calkiem normalnie(izoluja sie,niechodza ze spokojem na imprezy itp)
uʍoƿ-əƿɪsdn ƿəuɹnʇ uəəq sɐɥ ƿɿɹoʍ əɿoɥʍ ʎɯ əʞɪɿ ɿəəɟ ɪ
Trzeźwość narko od 11 wrzesznia 2006

http://www.feta.blog.onet.pl

-...wie ze musi wejść na wieżę,od tego zależy jego życie i nie może,dotknięty lękiem wysokości...
  • 45 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: fantazia »
z tego co wiem...zalecznie nalogu to okres chyba ok 5lat w abstynencji.
W takim razie się kwalifikuję - ma za sobą 9 lat abstynencji od fety, no i zrobiłam to własnoręcznie.

Ale znam takich co po dziesięciu latach wracali do nałogu i schodzili na samo dno, więc nie wiem czy istnieje jakakolwiek granica, po której człowiek może stwierdzić, że jest całkowicie bezpieczny. Mnie, mimo upływu czasu, nachodzi jeszcze krótkotrwała chęć, żeby sobie ostro zapykać i choć zdarza się to niezwykle rzadko to jest to bardzo gwałtowne i niezwykle silne uczucie. Nic przyjemnego ku..wa jego mać. Przypomina mi się wtedy wszystko z najmniejszymi szczegółami i w ogóle na chwilę moje dotychczasowe życie przestaje mieć znaczenie. Na szczęście tylko na chwilę.
"Nie proś nigdy! Nie skomlij jak zwierz! Bierz, ja proszę ciebie, zawsze bierz!" F. Nietzsche
  • 802 / 28 / 0
fantazia pisze:
z tego co wiem...zalecznie nalogu to okres chyba ok 5lat w abstynencji.
W takim razie się kwalifikuję - ma za sobą 9 lat abstynencji od fety, no i zrobiłam to własnoręcznie.

Mnie, mimo upływu czasu, nachodzi jeszcze krótkotrwała chęć, żeby sobie ostro zapykać i choć zdarza się to niezwykle rzadko to jest to bardzo gwałtowne i niezwykle silne uczucie. Nic przyjemnego ku..wa jego mać. Przypomina mi się wtedy wszystko z najmniejszymi szczegółami i w ogóle na chwilę moje dotychczasowe życie przestaje mieć znaczenie. Na szczęście tylko na chwilę.
grunt to sie wtej chwili niedac zalamc i niezacpac...ciezko z takim nawrotem sobie poradzic nawet po kilku latach od odstawienia ale latwiej niz np.jak sie ma mniej tej abstynencji(np.rok)

-...wie ze musi wejść na wieżę,od tego zależy jego życie i nie może,dotknięty lękiem wysokości...
  • 189 / 9 / 0
Nieprzeczytany post autor: jst »
ja tam abstynencję utrzymuję mniej więcej tydzień czasu ;-) zawsze to coś :-p
Uwaga! Użytkownik jst nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 45 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: fantazia »
grunt to sie wtej chwili niedac zalamc i niezacpac...ciezko z takim nawrotem sobie poradzic nawet po kilku latach od odstawienia ale latwiej niz np.jak sie ma mniej tej abstynencji(np.rok)
Tak to prawda - im więcej czasu upływa tym te nawroty są rzadsze i choć są bardzo intensywne, prawie takie jak wtedy to o wiele łatwiej jest sobie znimi poradzić. Po prostu trzeba przeczekać. Nauczyłam się tych "demonów". Nie przekonują mnie już swoja starą śpiewką (jeśli wiesz co mam na myśli).
"Nie proś nigdy! Nie skomlij jak zwierz! Bierz, ja proszę ciebie, zawsze bierz!" F. Nietzsche
  • 802 / 28 / 0
wiem ale im dluzej sie cpa tym te demony sa tez trudniejsze do zwalczenia np.po 5latach brania jest ciezej odstawic niz np po roku i do tego niewrocic...z czasem to wydaje sie calkiem niemozliwe...dlatego z ciezkiej narkomani wyjscie samemu jest malo prawdopodobne(maly procent) :-(

• 523 / 4 / 0
Nieprzeczytany post autor: Plankton »
Wszystko zalezy od tego jaka kto ma psychike!!!
Uwaga! Użytkownik Plankton nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 802 / 28 / 0
no tak to ma znaczenie..problem wtym ze im dluzej sie cpa to i ta psychika podupada

ODPOWIEDZ
Newsy
Legalizacja marihuany a młodzież: Nowy raport z USA obala mity

Czy legalizacja marihuany dla dorosłych sprawi, że nastolatki zaczną masowo po nią sięgać? To jeden z najczęstszych argumentów przeciwników zmian w prawie. Najnowszy, obszerny raport federalny ze Stanów Zjednoczonych pokazuje coś zupełnie innego. Użycie marihuany przez młodzież nie tylko nie rośnie, ale w niektórych grupach nawet spada. Czas przyjrzeć się faktom.

Wystarczy sekunda i kolor się zmienia. Ten tatuaż wykrywa groźną pigułkę w twoim napoju

Chociaż dużo mówi się o zagrożeniu, jakie niosą ze sobą tzw. pigułki gwałtu, rozpoznanie ich na imprezie wciąż bywa trudne. Właśnie dlatego naukowcy z Korei Południowej zaprezentowali nowatorskie rozwiązanie, które działa błyskawicznie i jest niemal niewidoczne.

Marihuanoholik – nowa definicja dla nowego języka debaty o uzależnieniu

W świecie, w którym alkoholik nie jest „ćpunem”, tylko „osobą z chorobą alkoholową”, a osoby uzależnione od leków otrzymują wsparcie zamiast pogardy i aresztów – czas również na zmianę języka wokół marihuany, która prędzej niż później zostanie w Polsce zdepenalizowana. Dlatego proponujemy wprowadzenie nienaukowego terminu „marihuanoholik” – jako neutralnego określenia osoby, która straciła kontrolę nad swoim używaniem marihuany i odczuwa tego konsekwencje w codziennym życiu. Zaznaczamy, że definicja ta nie ma zastąpić klasyfikacji medycznej, a jedynie usunąć stygmantyzację.