uprawa w warunkach domowych przy użyciu sztucznego oświetlenia
ODPOWIEDZ
  • 22 / / 0
Wentylacja
Nieprzeczytany post autor: Raphi »
Witam,

mam proźbę o pomoc przy ustawieniu wentylacji w boksie 35x55 i 200cm wysokości.

Jak wy byście to zrobili?

Pozdrawiam
"Dym z moich ust, który spływa na Ciebie
Czy potok słów, mówisz: nie, jeszcze nie wiem!
Więc podejdź bliżej, niech Twój mózg opuści klatkę
Zrozumiesz wszystko kiedy poznasz moja Matkę"
  • 155 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: kombajn »
jaka lampa ? jaka temperatura ? optymalnie jeden wpompujacy swierze powietrze drugi wypompowujacy ..
Uwaga! Użytkownik kombajn nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 22 / / 0
Box jeszcze jest w planach. Więc nie ma temp. Lampa to będzie HPS 150 lub 100 W.
optymalnie jeden wpompujacy swierze powietrze drugi wypompowujacy ..
Niby tak, ale wiatraczek musiałby być naprawde silny, zresztą na taką wysokość to może nie wystarczyć, tak mi się wydaje, dlatego sie pytam.
  • 296 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: a. »
Zalecam wydmuch powietrza umiejscowany w gornej czesci pomieszczenia.
Wydajnosc wentylatora wyliczamy ze wzoru

x * y * z * 12 = Ww m^3/h

w Twoim przypadku: 4.62 m^3/h
Proponuje tez dodatkowy wydmuch (o dowolnej wydajnosci) zaopatrzony w programowalny termostat.
Termostat zastapic mozna wylacznikiem czasowym, termometrem oraz kilkoma dniami pomiarow i programowania systemu.

Wloty powietrza umieszczamy w dolnej czesci pomieszczenia naprzeciw wydmuchow. Srednica otworow dolotowych powinna byc >2x niz srednica wylotu powietrza.
Nadmuch aktywny jest moim zdaniem zbedna ekstrawagancja.
Ostatnio zmieniony 06 września 2006 przez a., łącznie zmieniany 1 raz.
  • 22 / / 0
Wielkie dzięki :-)
  • 3523 / 52 / 0
Nieprzeczytany post autor: WildMonkey »
A.bsurdzie przy tej wysokości boxa proponuję aktywny nawiew.Wiem bo sam sprawdzałem.Chłopak niech najpierw przetestuje jak u siebie bedzie miał ,bo różnice mogą być spore.Z nawiewem to jest tak,że w każdym boxie jest inaczej.nie wiem dlaczego.
GG 11510053
Piszcie kiedykolwiek

Wszystko co napisałem na tym forum to prawda; opisywane sytuacje miały miejsce..
  • 22 / / 0
Box'a juz zmienilem, zamiast iśc na wysokość, pójdę na powierzchnie, na lepsze mi to wyjdzie. Opiszę wszystko innym razem, bo jeszcze duzo kasy do uzbierania, ale musze wiedzieć czy palenie kadzidełek w pokoju gdzie jest box, może przeszkadzać krzaczkom? Poprostu mam ryzyko przypału, bo do mojego pokoju stary zagląda kilka razy dziennie, nie wchodzi nawet, ale box będzie dość blisko drzwi, więc nie wiem czy mam zbierać kase na filtr węglowy... ;-)

Pzdr!
  • 296 / 1 / 0
Pamietam box 50x50x180, absolutnie szczelny, gdzie wystarczyl wentylator kanalowy 10cm programowany czasowo, oraz pasywny dolot 15cm. Uklad ten dodatkowo oslabiony byl filtrem weglowym a mimo tego do chlodzenia HPS 150W wystarczalo mu zalaczanie sie w cyklu 30 minut na kazde 2 godziny.
Oczywiscie kazdy box jest inny. Inna jest objetosc, szczelnosc, temp. zew. oraz termoprzepuszczalnosc scian boxa.
  • 3523 / 52 / 0
Nieprzeczytany post autor: WildMonkey »
Chyba żartujesz ,że wentylator włączony raz na 2 godziny mógł schłodzić boxa.A co w czasie kiedy był wyłączony?Daję ci gwarancję ,że po 10 minutach był tam piekarnik.
GG 11510053
Piszcie kiedykolwiek

Wszystko co napisałem na tym forum to prawda; opisywane sytuacje miały miejsce..
  • 296 / 1 / 0
Maksymalna temperatura zanotowana przez miernik nie przekraczala 40st. przy temperaturze otoczenia >20st.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Palenie marihuany trzykrotnie zwiększa ryzyko raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat

Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego pokazują, że osoby z zaburzeniami związanymi z używaniem marihuany (CUD) mają ponad trzykrotnie wyższe ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat. Związek ten utrzymuje się nawet po uwzględnieniu takich czynników jak palenie tytoniu czy wiek. Wyniki rzucają nowe światło na potencjalne zagrożenia zdrowotne związane z długotrwałym i intensywnym używaniem konopi.

Milion dawek heroiny w jednym bagażu na lotnisku w Lizbonie. "Niezwykle starannie ukryte"

Milion indywidualnych dawek heroiny zarekwirowali funkcjonariusze portugalskiej policji w porcie lotniczym im. Humberto Delgado w Lizbonie. Narkotyki znaleziono w bagażu jednej z pasażerek.

Właściciele sklepów z marihuaną pozywają stan. Urzędnicy pomylili się przyznając im licencję

Grupa kilkunastu punktów sprzedaży marihuany w Nowym Jorku wniosła w piątek pozew przeciwko stanowi. Właściciele domagają się uznania, że lokalizacje ich sklepów są zgodne z prawem pomimo błędu urzędników, którzy przyznali, że przez lata źle interpretowali przepisy dotyczące minimalnej odległości od szkół. Sprawa trafiła do stanowego sądu najwyższego w Albany.