twoja roślina jest widocznie osłabiona, żółknie lub więdnie? Napisz, a uzyskasz pomoc
ODPOWIEDZ
  • 44 / / 0
Sprawa wygląda następująco:
roślinka zyje już 12 dni a ma zaledwie 6 cm wysokości i 2 malusieńkie listka. Myśle, że w 12 dniu powinna być ona nieco wyższa i powinna mieć więcej liści.Na początku wszystko było ok, a od tygodnia roślinka w ogóle prawie nie urosła. Od początku oświetlam ją lampą HPS 400W. Proszę o pomoc. O co tu chodzi? Dlaczego ona nie rośnie? Poniżej zamieszczam dwie fotki mojego maleństwa:
[img]C:\Documents%20and%20Settings\AK-47\Pulpit\DSC03016.JPG[/img]
[img]C:\Documents%20and%20Settings\AK-47\Pulpit\DSC03017.JPG[/img]
Uwaga! Użytkownik mateks1 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 243 / / 0
Nieprzeczytany post autor: CANY »
Do 2 roślinek dajesz HPS 400W?? trochę za dużo jeden kompakt 24 W by styknął jak do podchodowania.
  • 44 / / 0
no ale to chyba nie jest powód nie rozwijania się liści. pozatym narazie mam tylko jedną roślinkę, tylko dałem dwa zdjęcia żeby lepiej pokazać problem. wcześniej też od początku chodowałem pod taką lampą i wszystkie pięknie rosło
Uwaga! Użytkownik mateks1 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 155 / 1 / 0
jaka ziemie masz ? jaka wilgotnosc i temp ? odleglosc lampy ? lepsze sa kompakty na veg. Jaki fotoperiod ?

czasami jak rosnie cos nie podobnego do listkow w srodku to moze przestac rosnac.. mi raz w ogole nie uroslo nic miedzy listkami - byly dwa i koniec.
Uwaga! Użytkownik kombajn nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1736 / 18 / 0
lepsze sa kompakty na veg
ja pierdole przy zwyklych zarowkach by lepiej rosło nie wciskaj juz mu ze ma zmieniac na swietlowki bo hps tez jest dobry.. :O

Wystaw ją na parapet na pare dni i zobacz czy to da jakas poprawe.
W tym czasie sprawdz temperature w boxie i podaj nam jaką masz powieżchnie boxa :]

pozdrawiam
Piotrek uczy, Piotrek radzi, Piotrek nigdy Cie nie zdradzi!
  • 44 / / 0
a więc tak:
temperatura: 25 stopni C
box: wysokośc: 1m, sszer:2m, dlugość:1m
odległość roślinki od lampy: około 60 cm
ale to jest tak że lampa świeci pod kątem, ale myśle, że to nie ma znaczenia
  • 243 / / 0
LeonardoDaVinci pisze:
ja pierdole przy zwyklych zarowkach by lepiej rosło nie wciskaj juz mu ze ma zmieniac na swietlowki bo hps tez jest dobry.. ]

pozdrawiam
I na jaki chuj się tak unosisz. Ostatnio startowałem od HPS'a i miałem podobny przypadek że też roślinka nie chciała rosnąć, posadziłem nowe przy kompaktach i jeszcze tą najstarszą dogoniły! Więc nie pierdol że przy zwykłych żarówkach będzie lepiej rosło niż przy kompaktach bo z tego to wyje max ;-) :-D :-p , a jedna świetlówka to nie jest niewiadomo jaki wydatek, a napewno się opłaci użyć na ok 2 tygodnie życia roślinki, potem się zgodzę że HPS jest zajebisty, ale nie na jedną roślinkę HPS 400W na pierwsze dni życia, no proszę cię!
  • 155 / 1 / 0
LeonardoDaVinci pisze:
ja pierdole przy zwyklych zarowkach by lepiej rosło nie wciskaj juz mu ze ma zmieniac na swietlowki bo hps tez jest dobry.. ]

1. pirdola to sie myszy, i to nawet szybko. A Ty chyba nie :)
2. nie kaze mu tego robic
3. nie obrazaj sie
4. nie unos sie
5. nie uwazaj tego za nakaz
6. :)

PS: To ze przeklinam to nie znaczy ze sie unosze :] widzieliscie gdzieś "!" ?
n ie tak bardzo ale byles o krok :)
Ostatnio zmieniony 07 maja 2006 przez kombajn, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik kombajn nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1736 / 18 / 0
Cany masz zajebistą interpretacje... ale huj z tym wytlumacze ci to łopatologicznie... :cool:
Napisalem że przy zwykłych żarówkach by rosło lepiej niż rośnie mu teraz - tak rozwinolem ci moja mysl zebys skumał.

Pozatym panowie wytlumaczcie mi: :rolleyes:
Co to za różnica czy HPS 100W czy 400W na poczatek życia rośliny?
Pewnie powiecie ze różnica w intensywnosci swiatłą ale jak HPS 100W trzymam 20cm nad roslinami a HPS400W trzymam 60cm to chyba nie jest źle nie? :scared:

Nie widzieliscie nigdy upraw gdzie ktos trzymał jeden krzak pod takimi lampami? :huh:
Ja wam moge nawet pokazać jak koleś trzyma jeden krzak chyba pod 2 x 600W... :-)

Wytłumaczcie mi jaka jest roznica miedzy hps'em a swietlowkami ze rosliny przy hps'ie waszym zdaniem nie rosna? Czerwone widmo swiatła zabija młode rośliny czy jak? <_< Bo nie pojmuje tego... :(

Pozdrawiam i z niecierpliwoscią czekam na rozwianie moich wątpliwości i na to żebyście mnie olśnili bo hujowo jak mam złe informacje...

PS: To ze przeklinam to nie znaczy ze sie unosze :] widzieliscie gdzieś "!" ?
Piotrek uczy, Piotrek radzi, Piotrek nigdy Cie nie zdradzi!
  • 243 / / 0
Twoja teroria jest taka, moja inna, nawet względy ekonomiczne przemawiają za kompaktem to wkońcu 16 razy taniej! znaczy chodzi mi o koszty prądu

Uprawiaj od początku przy HPS'ie ja mam kilka świetlówek i mi one bardziej odpowiadają

pozdro
ODPOWIEDZ
Artykuły
Czy mija epoka narkotykowego rocka?

Newsy
Używanie marihuany może wiązać się ze zmianami epigenetycznymi

Naukowcy podjęli się próby zbadania związku między zmianami epigenetycznymi u dorosłych osób, którzy palili lub palą marihuanę.

Rewolucja w leczeniu bólu po 20 latach. FDA zatwierdza przełomowy lek

Suzetrygina to pierwszy od ponad 20 lat nowy lek przeciwbólowy, który nie jest opioidem i nie powoduje uzależnienia. To przełom w leczeniu ostrego bólu, dający pacjentom bezpieczniejszą alternatywę w obliczu trwającego kryzysu opioidowego.

Polska spółka ma zgodę na import dużej ilości marihuany medycznej

THC Pharma - spółka zależna od Cannabis Poland - otrzymała z Głównego Inspektoratu Farmaceutycznego pięć pozwoleń na zsumowaną ilość 249,99 kg na import do Polski surowca farmaceutycznego jakim jest marihuana medyczna.