Badanie laboratoryjne krwi
(ocena układu białokrwinkowego i czerwonokrwinkowego)
Badanie układu białokrwinkowego ułatwia ocenę reakcji organizmu na czynnik zakaźny, zaawansowanie procesu zapalnego toczącego się w organizmie. Pozwala na diagnozowanie chorób nowotworowych układu krwiotwóczego (np. białaczka).
Badanie układu czerwonokrwinkowego pozwala określić poziom erytrocytów, hemoglobiny i hematokrytu. Są to wskaźniki pośrednio informujące nas o stopniu utlenowania krwi pacjenta oraz o ewentualnym stopniu odwodnienia. Stan układu czerwonokrwinkowego może być także istotnym objawem niektórych chorób (np. Babeszjozy - choroba odkleszczowa, anemii, chorób nerek).
Badanie biochemiczne krwi
Jest to badanie poziomu substancji znajdujących się we krwi, odpowiadających za poszczególne procesy w organizmie (poziom enzymów, jonów, hormonów, białek, cukrów itp.) Wynik badania biochemicznego niejednokrotnie ma kluczowe znaczenie w postępowaniu diagnostycznym, potwierdzając lub wykluczając wstępne rozpoznanie.
Najczęściej wykonywane kierunki badań biochemicznych to: profil nerkowy, wątrobowy, trzustkowy, lipidowy, sercowy, geriatryczny, kostny, tarczycowy.
xD!przesłał mi to i wkleiłem ale jestem zły xD.No nic.Jak ktoś by się znał to zależy mi na tym....
pozdro.
///////edit/////
oczywiście gościu jara ... dlatego pytam czy wykryje mu to coś?
mi zrobili badania na THC w szpitalu (dla pewności powiem że jest to Instytut Matki i Dziecka w wawie)
przyszła pani doc. i powiedziała że musze porozmawiać z p. pycholog. odczas rozmowy psycholog pytała mnie czy paliłem machy itd. , itp.(oczywiście zaprzeczałem) zapytała sięrównież czy pale papierosy - powiedziałem że tak ...
po godz. rozmowy doszła qrwa :#: do wniosku że ktoś mnie "poczęstował" "robionym" papierosem z marichuaną i że niemałem nawet o tym świadomości.. :-D Ale i tak starej o wszystkim powiedzieli ...SZMATY ...
Niedawno mój ziom miał w szpitalu dużo badań, na jakąś chorobę czy coś w tym stylu.
Miał nawet biopsje nerki! 4 godziny przed badaniem jarał :-D
Nic nie wykryli.
Dopóki badania nie są przeprowadzane pod kątem THC, można spać spokojnie, tzn jarać spokojnie.
Ja mam jutro jakieś badania krwi, białe krwinki, czerwone krwinki, takie standardowe testy.
Luz
Marihuana w psychiatrii. Dlaczego „nie leczy” nie oznacza „nie działa”?
GIF: Nielegalny handel w sieci lekami narkotycznymi zaczyna się od legalnej recepty [WYWIAD]
Ekspert: szkodliwość kawy jest mitem
Kawa, do niedawna uważana za używkę, w świetle najnowszych badań wykazuje liczne korzyści zdrowotne: obniża ryzyko nadciśnienia tętniczego, chorób serca i kamicy nerkowej, wspiera zdrowie wątroby i naczyń, zmniejsza stan zapalny oraz ryzyko zgonu. Warunkiem jest, aby pić ją w sposób regularny i umiarkowany - podkreśla lek. Stanisław Surma.
Norwegia wśród liderów Europy. Wszystko wyjawiły... dane z kanalizy
Norwegia pozostaje w europejskiej czołówce pod względem używania narkotyków. Najnowsze analizy ścieków pokazują jednocześnie spadek używania konopii w Oslo. Dane wskazują też na rosnące znaczenie innych substancji.
Sposób studentów na problemy psychiczne: melisa i marihuana
Aż 96 proc. studentów deklaruje, że stosuje przynajmniej jedną metodę samodzielnego radzenia sobie z problemami psychicznymi. Najczęściej wybierają aktywność fizyczną lub techniki relaksacyjne, ale część sięga także po preparaty roślinne, a nawet marihuanę – wynika z badań wrocławskich naukowców.