twoja roślina jest widocznie osłabiona, żółknie lub więdnie? Napisz, a uzyskasz pomoc
ODPOWIEDZ
  • 18 / / 0
Witam

Mam maly problem dzisiaj jedna z moich 2 roslinek (ta wieksza) wygiela sie do poziomu (jakby sie zlamala) rozgrzebalem delikatnie ziemie i zobaczylem ze koncowka lodygi jest bardzo cienka na wys 0.5cm i ma szerokosc jak igla, dalem teraz dwa patyczki zeby ja trzymaly co sie z nia moze dziac ?
Moge juz z tej rosliny klony pobrac czy jeszcze jest za mala ?
Stosuje 5 kompaktowek (3 szt) 23w Philipsa i (2szt) 24w Osrama ,ziemie do roslin egzotycznych ph 6, odzywki
Canna Vega i Cana Flora .
Ponizej przedstawiam zdjecia ze wczoraj jeszcze przed tym zdarzeniem :

[ external image ]

[ external image ]

[ external image ]

[ external image ]
Polecam film o uprawie (link emule) : ed2k://|file|[DviX%20-%20ITA]%20-%20Marijuana%20Growing%20Top%20Quality.mpg|
214170544|1E4EF77DA2D16354A9753E02438BA56E|/
Lub w emule w opcji szukaj wpisz : [DviX - ITA] - Marijuana Growing Top Quality
  • 155 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: kombajn »
chyba za mloda jest na klonowanie, ale mozesz zaczac juz LST.. podwiazywanie rosliny - chyba wiesz o co chodzi, ale jesli nie to napisze cos... :) . Musisz lodyge tak zgiac zeby byla w poziomie ale nie lamac co rezulatatembedzie za jakis czas puszczenie odgalezen. Bedziesz miec ok 6 lub wiecej [jesli dobrze pojdzie] odgalezien. Wtedy poczekasz az podrasna i dopiero wtedy odcinasz galazki tyle ze z dolnej czesci roslinki zeby cos nie nabroic w gornych partiach rosliny.. mozesz tez sporobowac FIM [uszczypniecie najwyzszego pąka] to moze szybciej cos zaczna robis sie galazki. Jesli masz dwie roslinki to jedną FIM a drugą bez FIM, ale obydwie LST - zobaczysz roznice we wzroscie.

pzdr
Uwaga! Użytkownik kombajn nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1736 / 18 / 0
Nieprzeczytany post autor: Mr.LaTacha »
moim zdaniem masz za malo swiatla i ci sie wyciagają!
Piotrek uczy, Piotrek radzi, Piotrek nigdy Cie nie zdradzi!
  • 218 / / 0
Nieprzeczytany post autor: kruczy »
albo nie tyle co za malo swiatla, a swietlowki sa (lub byly) zbyt daleko od roslin
  • 92 / / 0
Nieprzeczytany post autor: k44 »
a moze powinienes podlac ja biohumusem 1/2 ,1/3 dawki nie zaszkodzi.
wiatr tez im pomaga nabrac wigoru.
Wydaje mi sie albo sa glodne i zjadaja dolne liski
Klony mozesz robic ale zobacz tuhttp://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=19769
Ostatnio zmieniony 05 kwietnia 2006 przez k44, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik k44 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1736 / 18 / 0
LOL uprawialeś kiedyś?

robią to bo tamte liście dostają za mało światła...
  • 160 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: mista pita »
LeonardoDaVinci pisze:
LOL uprawialeś kiedyś?

robią to bo tamte liście dostają za mało światła...
Nie do końca jest to prawda :rolleyes:
Rośliny mają zdolność reutylizowania składników czyli pobierania z dolnych partii rośliny, napewno robią tak z azotem i potasem oraz kilkoma innymi ale w tej chwili nie pamiętam którymi. Dlatego objawy niedoboru niektórych składników mineralnych najpierw są widoczne na dolnych liściach.
To prawda że niedobór światła może się objawiać żółknięciem ale nie jest to jedyna przyczyna

Tak dla ścisłości
Pozdrawiam :-D
Bądźmy realistami żądajmy niemożliwego
  • 1736 / 18 / 0
mista wiem o tym tyle że przy tym przypadku najprawdopodobniej maja za mało światła...
spójrz na fotke...
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
120 litrów pochodnych opioidów w płynie nie trafi na rynek

Policjanci z Wydziału do Walki z Przestępczością Narkotykową Komendy Miejskiej Policji w Szczecinie ujawnili miejsce przechowywania nielegalnych substancji psychotropowych, zabezpieczając ogromne ilości pochodnych opioidów w płynie oraz półproduktów służących do przetwarzania środków odurzających.

Drożdże piwowarskie reagują na odpowiednie dźwięki i zwiększają produkcję

Wiadomo że rośliny i zwierzęta wydają dźwięki, reagują na nie i za ich pomocą się komunikują. Komunikacja taka zachodzi też pomiędzy zwierzętami a roślinami i odwrotnie. Czy jednak organizmy należące do innych królestw domeny eukariontów w jakiś sposób reagują na dźwięki? Okazuje się, że tak. Reakcję taką zauważono u drożdży piwowarskich. Co więcej można to wykorzystać w produkcji złocistego napoju.

Jechał pijany na terapię i wpadł prosto na patrol

Poranki bywają trudne, szczególnie gdy w organizmie wciąż krąży wczorajszy alkohol. W Bartoszycach w piątek 22 sierpnia policjantki ruchu drogowego zatrzymały rowerzystę.