twoja roślina jest widocznie osłabiona, żółknie lub więdnie? Napisz, a uzyskasz pomoc
ODPOWIEDZ
  • 9 / / 0
Mam problem, liście od połowy rośliny uniesione są do góry tak że stoją równolegle do łodygi. Szypułki lisci maja kolor wiśniowy. Zawsze liście podnosiły się w nocy, a teraz stoją równolegle do łodygi przez cały dzień i noc. Czy takie zachowanie rosliny jest normalne, czy spowodowane jakąś nieprawidłowościa ?
Jak ktoś miał podobny przypadek albo wie co może być nie tak to proszę o odpowiedz.
  • 51 / / 0
Nieprzeczytany post autor: safo »
hmmm - po pierwsze radze przeczytać "diagnostyka dla rolnika". w/g mnie to wygląda na niedobór azotu :| ?
Uwaga! Użytkownik safo nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 9 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Dam1an »
Jak bym znalazł przyczyne w "diagnostyka dla rolnika" to raczej bym nie pisał tego postu.
  • 51 / / 0
Nieprzeczytany post autor: safo »
no fotka byłaby przydatna... jakie masz ph gleby?
Uwaga! Użytkownik safo nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 6 / / 0
Nieprzeczytany post autor: mariomario »
damian a moze ci wymarzly? jak nie to mozliwe ze tak maja od lampy .tj. efekt bodajze normalny ja tez wczoraj podlewalem dzis sie budze a pare do gory mocno do gory zaabardzo nie ma co sie prejmowac
  • 9 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Dam1an »
JuZ znalazłem przyczyne za niska temperatura w nocy ok. 12-15 *C.
Jak nie pomoże podniesienie temperatury do 20* to juz sam nie wiem.
Dzieki.
  • 6 / / 0
Nieprzeczytany post autor: mariomario »
15 stopni w nocy to wcale nie tak nisko..czytalem ze idealna temp w dzien to 28 bodajrze a w nocy o 10 stopni mniej niewiem ile w tym prawdy ale tak bylo napisane na pewnej stronce..
  • 218 / / 0
Nieprzeczytany post autor: kruczy »
Dam1an pisze:
JuZ znalazłem przyczyne za niska temperatura w nocy ok. 12-15 *C.
Jak nie pomoże podniesienie temperatury do 20* to juz sam nie wiem.
Dzieki.
to nie jest przyczyna. tez mialem podniesione liscie do gory przez jakis czas (recznie je opuscilem) ja mysle ze to do nadmiaru swiatla, lub za blisko swiatla. jakas reakcja obronna
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Rozpędza się nowa epidemia. Gwałtownie rośnie liczba zatruć

W 2024 r. liczba zatruć dopalaczami wzrosła aż o 40 proc. w porównaniu z rokiem 2023 – alarmuje GIS. Po niebezpieczne substancje coraz częściej sięgają także dzieci.

Ukraińce przemycającej narkotyki na Bali grozi kara śmierci przez rozstrzelanie

21-letnia Kateryna Wakarowa jest oskarżona o wwiezienie narkotyków na Bali. Kobieta może zostać za to skazana na karę śmierci przez rozstrzelanie.

Drożdże piwowarskie reagują na odpowiednie dźwięki i zwiększają produkcję

Wiadomo że rośliny i zwierzęta wydają dźwięki, reagują na nie i za ich pomocą się komunikują. Komunikacja taka zachodzi też pomiędzy zwierzętami a roślinami i odwrotnie. Czy jednak organizmy należące do innych królestw domeny eukariontów w jakiś sposób reagują na dźwięki? Okazuje się, że tak. Reakcję taką zauważono u drożdży piwowarskich. Co więcej można to wykorzystać w produkcji złocistego napoju.