To moja pierwsza roślina, którą zajmuję się od nasiona. Nigdy wcześniej nic nie uprawiałem, podlewałem, itd. Nasiono jest w plenerze, więc nie mam stałego nadzoru nad wilgotnością, stąd pytam czy wpadać tam w okresie suszy np raz dziennie i ile wody lać na to nasiono...
Trzymaj sie.
"Podlewaj jak ziemia przyschnie/lej wodę tak często, żeby była lekko wilgotna."
co on ci ma powiedzieć po ilu godzinach ziemia wysycha??
skoro masz na spocie to postaw doniczke w cieniu żeby ziemia nie wysychała.
jak masz już nasiono w docelowym miejscu na słońcu to nie ma wyjścia.
lataj i 3 razy dziennie żeby słońce ci ziemi nie wysuszyło.
i lej tak żeby ziemia była wilgotna a nie było błota.
nikt ci nie powie ile to bedzie wody. czy pół szklanki czy 1/4 bo to zależy od ziemi jaką masz.
a tak btw. "To moja pierwsza roślina, którą zajmuję się od nasiona. Nigdy wcześniej nic nie uprawiałem, podlewałem, itd." to WDS
Czy jeśli robię sadzonkę po wykiełkowaniu i chcę wyrzucić ją na spota, gdzie mam już przygotowaną ziemię to czy mam tą sadzonkę zwyczajnie wbić w przygotowany dołek w ziemii tak po prostu, czy jakoś specjalnie ją ustawić ?
Proszę o nie śmianie się ze mnie, gdyż wiem, że to żałosne pytanie, ale idę za zasadą "Kto pyta nie błądzi".
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Pozdrawiam.
obstukujesz donice dokoła dłonią, odwracasz do góry nogami i uderzasz w denko przytrzymując żeby roślina nie wypadła całkiem i sie nie połamała. nie radze ciągnąc za łodygę.
roślinka elegancko sie wysynie wraz z ziemią.
taką oto sadzonkę (z ziemią oczywiście) wkładasz w dołek i przysypujesz ziemią. ugniatasz ziemie i podlewasz.
http://www.seed-bank.pl/pres/hodowla-we ... taiga.html
Troszeczkę nie rozumiem, czemu donice maja mieć niby min. 10l. Czy to prawda ? Jeśli nie, to jakie będą optymalne, do posadzenia w nich tej Taigi ?
Liczę na pomoc,
Pozdrawiam.
roślina jest większa, szybciej się rozwija i daje większy plon. 10l to bardzo mało.
możesz dać normalnie w worek, robisz odpowiednio dziury i wrzucasz w wykopany dół.
ja bym na Twoim miejcu dał tak z 10l ziemi sklepowej lub lepiej 20l (mix 50/50 ziemi sklepowej z czarną z ogródka np.)
a co do doniczki to w tym roku miałem automata w donicy
i niestety dzięki deszczom + mojemu podlewaniu korzenie zgniły. troche chujowo to rozegrałem ale cóz.. .człowiek sie uczy na własnych błędach i nabiera doświadczenia :)
kurcze sam sie chyba skuszę na tą Tajge (6zł ziarno). czasu coraz mniej a mi zostały tylko 4 rośliny z których jedna rośnie jak należy
aj zjebałem sezon.
tak czy siak im większa tym lepsza.
sory za wprowadzenie w błąd.
Do tego kupiłem biohumus extra kwiaty zielone i planton K. Teraz pytanie :
Na dniach zakupuję 80l ziemii sklepowej (mam 7 nasionek) i czy walnąć w donice na sam dół trochę piachu ? Czy samą ziemię ?
napisz jeszcze co jadłeś i włożyłeś na siebie. to nie czat i posypią się warny za pytanie o sprawy, które były przerabiane i są w poradnikach :finger: - Kasztaniak
Tak na poważnie, to czy nie jest już trochę za późno na kiełkowanie nasion? Bo mój ostatni wysiew został zdziesiątkowany przez ślimaki i sarny. Teraz mam już przygotowane nowe miejscówki i dużo nasion jakieś bliżej nie znanej odmiany. Nie chcę kupować w specjalistycznych sklepach, bo zanim przyjdzie przesyłka to znowu minie kilka cennych dni. Odmiana, której mam nasiona ma ten plus, że podczas kwitnienia prawie w ogóle nie pachnie. High czysto sativkowy. Jak miał bym więcej czasu to zainwestował bym w jakieś automaty, no ale wyszło jak wyszło. Powie mi ktoś kiedy dokładnie konopie przechodzą w fazę kwitnienia. Żebym czasami nie zmarnował czasu, ziemi, a wyrosną same karły, które zaraz zakwitną.
Swoją drogą Kasztaniak gratuluję nominacji na moderatora, może wreszcie ktoś ogarnie ten burdel ;-)
Rekordowe konsultacje: Polacy mają dość karania za roślinę.
Raport: w Europie pojawiają się nowe narkotyki o większej sile działania
Bezpieczna likwidacja nielegalnych laboratoriów – specjalistyczne CBŚP
Na terenie Centrum Szkolenia Policji w Legionowie, w ośrodku ITCCCL (International Training Center for Combating Clandestine Laboratories) prowadzonym przez CBŚP, policjanci wzięli udział w szkoleniu dotyczącym likwidacji nielegalnych laboratoriów narkotyków syntetycznych z wykorzystaniem zespołów specjalnych CBŚP i kontrterrorystów. Przedsięwzięcie zorganizował Wydział do Zwalczania Zorganizowanej Przestępczości Narkotykowej Centralnego Biura Śledczego Policji.
Nieprzytomni nieletni i pacjent z 7,3 promila
Lekarka opowiada „mrożące krew w żyłach” alkoholowe historie z oddziału toksykologii.
Lek na bazie LSD firmy Definium zmniejszył objawy lęku. Trzeci pozytywny wynik fazy III
Definium Therapeutics poinformowało o pozytywnych wynikach badania fazy III Panorama, w którym oceniano DT120 ODT – farmaceutyczną formulację lizergidu (LSD) – u dorosłych z uogólnionym zaburzeniem lękowym (GAD). Pojedyncza dawka 100 µg istotnie zmniejszała nasilenie objawów w porównaniu z placebo, a efekt utrzymywał się przez 12 tygodni. To trzecie pozytywne badanie fazy III programu DT120 ODT, po wcześniejszych wynikach w GAD i dużej depresji.