@DexPL
26 października 2019Rzyfar pisze: Wczoraj wypiłem jakies 0.5 czystej + browary (ważę 60 pare kg, młody, chudy chłopak) ostatni posiłek jakoś dzień wcześniej, nie przyjmowałem żadnych leków ani narkotyków przez kilka poprzednich dni. Rzadko pije, rzadko cpam. Dzisiaj jak wstałem to strasznie nakurwia mnie brzuch, zjadłem coś lekkiego napilem sie wody i soku, ale dalej nakurwia. Przejdzie samo czy rozjebany żołądek i powinienem sie zainteresować?
26 października 2019DexPL pisze: Masz nadkwaśność. Zjedz coś, co złagodzi ph w żołądku i dwunastnicy. Weź leki będące inhibitorami pompy protonowej (npp) tyu helicid w dawce 20mg,następnie po4h kolejne 20mg.
Nie pij soków (z cytrusów szczególnie), kawy, herbaty. Jak nie przejdzie do jutra to rodzinny (żaden sor, bo będziesz 8h siedział bez sensu)
Jeżeli sytuacja się będzie powtarzać, to niech rodzinny kieruje na badania w kierunku wrzodów żołądka i dwunastnicy (ale najpewniej ich nie masz, to tylko kwestia wykluczenia)
Jak pijesz, to jedz!
Nie chciał bym powtórki... dlatego piszę jak dbać o siebie i ten żołądek czy jelita czy coś innego.
Mówisz @DexPL że helcid forte brać teraz, mam jedną kaps ranno na czczo, co jeszcze dodać ? Piję siemię lniane, dodam że cofa mnie jak jem lub czuję mięso...
@Rzyfar a ty jak sobie poradziłeś ?
A dodam że w tym czasie zjadłem duża paczkę thiocodinu, na który kiedyś narzekałem z powodu bólu w okolicy jelita.
Skoro wykluczono wyrostek lub woreczek żółciowy (zakładam, że ślepak usg i rtg nie robił i oceniał), i na wypisie masz choroby żołądka i dwunastnicy - inne, niewykryte, lub coś podobnego co tyczy się stricte żołądka to rób tak:
1. odstaw ten ketonal natychmiast. NIe wiem jakim cidem lekarz dał ci na problemy z żoładkiem lek który jest najbardziej ryjącym żołądek lekiem z grupy NLPZ. Bierz go wyłącznie jeżeli boli, a najlepiej zastąp ibuprofenem, diklofenakiem lub w ostateczności jakąś forma paracetamolu. Na pewno nie bierz ketonalu długo. Dłużej niż 14 dni to pewny wrzód w perspektywie. Serio. Poczytaj o tym jak ketonal ryje żołądek i jak doprowadza do wrzodów.
2. Bierz helicid forte (40) 2x dziennie. Jeżeli Pomiędzy dawkami będą się bóle pojawiać, a będziesz coś jeszcze jadł (nie na pusty żołądek) to możesz i 3 dawkę dodać. Tak więc wyjdzie co 8h. PO jakimś tygodniu max zejdź do normalnego helicidu (20). Następnie po kolejnym tygodniu odstaw całkowicie i oceń, czy problemy się zakończyły. Jeżeli bóle i kłopoty szybciej znikną, to możesz odstawić szybciej. Np po 5 i 5 dniach.
3. Jak przeciwdziałać? Najlepiej od rodzinnego weź skierowanie do gastrologa i tam zrób badanie 24h kwasowości żołądka. Wiem, że może to potrwać, ale zapiszesz się i kiedyś tam za 203 miechy przyjdzie termin na badanie. Dzięki niemu będziesz wiedział jak wygląda sytuacja. Jeżeli wykluczysz choroby żołądka i dwunastnicy (poważne), to doskonale. Jeżeli nie, to przyjdzie się z helicidem zaprzyjaźnić na dłużej.
4. W czasie "terapii" helicidem nie bierz kodeiny.
5. Co do "cofania". Z doświadczenia pacjentów wiem, że najlepiej działa 24-48h głodówka na wodzie i chlebie. Serio. Daj odpocząć przewodowi pokarmowemu, a odwdzięczy się.
6. Nie podtrułeś się czymś? Może jakiś tatar? Ryba mrożona ze sklepu? Pierogi, czy pyzy mrożone? Generalnie jakieś mrożonki? Które mogły by się rozmrozić i następnie ty byś je zjadł?
Jakiś czas temu mieliśmy 8 pacjentów na oddziale jelitowym który z Lidla kupili 4 pizzy (najpewniej odmrożone i ponownie zamrożone) i je w piekarniku zrobili. Górą i dołem im szło przez 3 dni.
Daj znać jak postępy.
Ja jedyne co jadłem tak z potraw z zewnątrz to gyros a z leków tylko biorę metadon i ketrel na sen.
Też z początku sądziłem że to koronawirus.
Tak... takie są właśnie problemy jak opisujesz w sszpitalach, sam widziałem jak byłem, ludzie dosłownie zwijają się z bólu i ciężko coś poradzić...
A tak poza tematem, to epidemia strasznie wpłynęła na inne choroby ;(
16 stycznia 2021DexPL pisze: Dużo tego ketonalu łącznie poszło? Jeszcze pewnie retard co? W takim razie zmiana długości brania helicidu. Pobierz z 3 tygodnie i dopiero wtedy zejdź na 20. Także kontynuuj przez 3 tygodnie. Co do jedzenia, to gyros, nie jest najgorszy, ale sos czosnkowy, lub ostry odpada. Generalnie nic ostrego. Reszta leków wpływu na żołądek nie powinna mieć większego.
Teraz ostro będę uważał na żołądek bo na pewno coś tam nie jest najlepiej, no ale po takich rzeczach co się brało to nie dziwie się że tak jest, teraz te zabawy dopiero wychodzą...
Tak tylko cykam się ponownego ataku tego bólu, no nie to jest nie do przeżycia, jak na razie i na szczęście nie boli, i jeszcze pytanie ten lek helcid forte brać przez jaki czas ? zatrzymać się na jednym opakowaniu ? tam jest chyba 28 kaps.
![[mem]](https://hyperreal.top/wtf/memy/4/42d0a751-da71-4836-bbc1-0efaef36b651/lopatka-lego.png?X-Amz-Algorithm=AWS4-HMAC-SHA256&X-Amz-Credential=nxyCWzIV8fJz5t5dUSIx%2F20250520%2FNOTEU%2Fs3%2Faws4_request&X-Amz-Date=20250520T055302Z&X-Amz-Expires=3600&X-Amz-SignedHeaders=host&X-Amz-Signature=fbfb9212e34bfc0fd4be29bc0cec0d795ea76a9d49aed945439e13070ef74d05)
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/germancannaclubs.jpg)
Niemiecki ekspert: trudno dostrzec w legalizacji konopi cokolwiek pozytywnego
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/psyloszwajcaria.jpg)
Szwajcaria – jedyne miejsce w Europie z legalną terapią psychodeliczną
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/zrzut.jpg)
Biały popiół vs. czarny popiół: Prawda o wskaźnikach jakości konopi
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/tom-hanks-cast-away-fex-ex-product-placement-.jpg)
Marihuana w sortowni jednej z firm kurierskich
Na początku stycznia 2025 roku funkcjonariusze Referatu do walki z Przestępczością Narkotykową Komendy Miejskiej Policji w Bielsku-Białej, we współpracy z funkcjonariuszami Śląskiego Urzędu Celno-Skarbowego w Katowicach, przechwycili paczkę zawierającą ponad 1,4 kg marihuany. Narkotyki zostały ujawnione na terenie magazynu logistycznego jednej z firm kurierskich działających na terenie kraju i pochodziły ze Stanów Zjednoczonych.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/thcliquors.jpg)
Ten napój to hit w USA. Sprzedaż rośnie jak szalona, alternatywa dla drinków
Rewolucja na rynku napojów trwa – Amerykanie coraz częściej sięgają po napoje z THC zamiast po alkohol. To już nie nisza, a branża warta setki milionów dolarów, która zmienia oblicze rynku spożywczego i wywołuje poruszenie wśród regulatorów.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/przezroczyste-opakowanie-na-marihuane-kanada-420x280.jpg)
Kanada wprowadza przezroczyste opakowania na marihuanę
W marcu 2025 roku Health Canada, czyli kanadyjski odpowiednik Głównego Inspektoratu Sanitarnego, ogłosił nowy pakiet zmian dla producentów konopi. Najważniejsza? Zgoda na przezroczyste okienka w opakowaniach suszu. Od teraz konsument może zobaczyć zioło jeszcze przed zakupem. To pierwsza taka zmiana od czasu legalizacji marihuany w Kanadzie. Ale to nie wszystko.