Dyskusja na temat grzybów halucynogennych, m.in. łysiczki lancetowatej i muchomora czerwonego.
Więcej informacji: Grzyby w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 136 / 5 / 0
Aby trochę naświetlić sytuację 'na przyszłość' zróbmy statystykę występowania grzybów poszczególnych województwach. Propozycja jest taka, żebyśmy wpisywali w tym temacie ilość sztuk łysiczek zebranych w danym dniu, oraz województwo i część tego województwa np: "Pomorskie: Płn-Wsch", opcjonalnie koło jakiego większego miasta, lub Twojej miejscowości znalazłeś grzyby (na własną odpowiedzialność). Co tydzień aktualizowałbym mapę aby każdy wiedział czy już u niego się zaczęło, nie znaczy to że będę jeździł po wszystkich województwach i szukał wam grzybów ale razem myślę, że to nam się uda.
Plus jest też taki że za rok o tej porze zobaczymy (przypomnimy sobie) czy już wtedy były jakieś grzyby i jak porównawczo wypada aktualny rok z poprzednim.
Zapraszam do udziału
Przykład posta: Yeea! znalazłem 44 sztuki w Podlaskiem, południowa część województwa.
A ja 220 - Pomorskie na Zachodzie.

Przykładowy raport
04.09.2011
woj. Śląskie (południowy -wschód)
ilość: 80

Przykładowy raport z tygodnia w postaci mapy
http://imageshack.us/photo/my-images/268/mapatrip3.jpg

Edit:
Proszę aby oxygenne, edison1988, narkuszdupy wpisali tu w temacie w których częściach województwa znaleźli grzybki.
południe - 150
wielkopolska - 9
lubelskie - 7

Pierwsza aktualizacja mapy będzie 3go września, zachęcam do wpisywania raportów w tym temacie.
  • 1392 / 10 / 0
Mam pewną sugestię. Gdy będzie więcej doniesień, pisanie liczb przy punkcie na mapie uczyni ją mało, bądź w ogóle nieczytelną. Lepiej zrobić trochę większe kropki, a za to nadać im kolory. Pod mapką umieszczać legendę, np.: czerwony - 1-20 grzybów, pomarańczowy - 21-40, żółty - 41-60, seledynowy - 61-100, zielony - 101-130, itd. Znacznie zwiększy to czytelność i ułatwi Ci pracę, bo będziesz tylko stawiał kolorowe kropki. ;-) Coś jak mapki na grzyby.pl.
  • 3309 / 21 / 0
http://www.grzyby.pl/wystepowanie.htm - tak czytelnie wygląda.
sqrt(666)
  • 136 / 5 / 0
Popieram. Właściwie w temacie (z tym że z roku 2010) było zdanie o tej stronie, nie wiem dlaczego je usunąłem z tego tematu. Tak będzie dobrze jak mówicie z tymi kolorami. Póki co wpisujcie swoje znaleziska i rejony województw. Tylko te prawdziwe :)
  • 5 / / 0
Ja bym zrobil to nieco inaczej, poniewaz ten sposob jest niezbyt miarodajny. Juz dlumacze dlaczego. Powiedzmy ze z woj. X jest 20 aktywnych grzybiarzy na forum a z woj Y - 4. Kazdy niech pojdzie na swoja miascowke i zbierze po 100 szt. (czysta teoria) wiec wg tej mapy w woj. X bedzie 5 razy wiecej grzybow niez w woj Y co bedze nieprawda, Poniewaz urodzaj jednakowy tylko mniej zbierajacych ludzi na forum. Wg mnie Najlepiej bedzie wyliczyc srednia osoba/sztuki/1wyprawa dla kazdego woj.
  • 90 / / 0
to nie są zawody międzywojęwódzkie w zbieraniu łysiczek tylko nakreślenie ludziom gdzie mniej więcej mogą one występować. Osobiście jestem za kolorowymy kropkami i przy okazji chciałbym zapytać czy w podlaskim jest szansa żebym coś znalazł bo narobiłem se apetytu a do gór daleeeko :cheesy: pm mile widziane
  • 1519 / 20 / 0
Jest szansa chłopcze, gdyż pomimo że rok temu był hujowy sezon to zaliczyłem z kumplem kilka miłych tripów
Żeby życie miało smaczek, raz grzybek a raz maczek...

Breslau jest niemieckie!
  • 90 / / 0
no to spoko, jak już będzie mapka to postawisz kropke a ja tymczasem zapuszczam się w puszcze i mam nadzieje że wśród traw i żubrów znajde trochę skurczybyków
  • 9 / / 0
okolice Lublina już około 30 grzybów
  • 336 / 1 / 0
Rybnik - Racibórz, jak na razie tylko kołpaki :-(
ODPOWIEDZ
Newsy
Szympansy biesiadują? Sfilmowano je, gdy dzieliły się owocami zawierającymi alkohol

Ludzie od dawna spożywają alkohol i od tysiącleci odgrywa on rolę we wzmacnianiu więzi społecznych. Nowe badania wskazują, że nasi najbliżsi krewni – szympansy – mogą wykorzystywać alkohol w podobnym celu. Po raz pierwszy udało się sfilmować szympansy, które dzielą się sfermentowanymi owocami, w których stwierdzono obecność alkoholu.

Baner reklamujący sprzedaż mefedronu wisiał na płocie sopockiego kempingu

Na ogrodzeniu kempingu przy ul. Bitwy pod Płowcami w Sopocie zawisł baner z kodem QR, który po zeskanowaniu prowadził do strony oferującej sprzedaż mefedronu. To kolejny przypadek, po niedawnych doniesieniach z Gdańska, reklamowania sprzedaży narkotyków za pomocą umieszczanych w miejscach publicznych kodów QR.

Prof. Marcin Wojnar o alkoholach 0%: Piwo bezalkoholowe podtrzymuje mechanizmy uzależnienia

Coraz więcej osób sięga po piwo bezalkoholowe, wierząc, że to zdrowy wybór. Czy na pewno? Prof. Marcin Wojnar tłumaczy, dlaczego „zerówki” mogą być poważnym zagrożeniem – zapraszamy do przeczytania wywiadu.